Acasă Administraţie Robu promite digitalizare 100% până în 2022 și „minimalizarea interacțiunii face to...

Robu promite digitalizare 100% până în 2022 și „minimalizarea interacțiunii face to face”

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara, prin Nicolae Robu, promite că până în 2022 să ajungă la digitalizare 100% în interacțiunea cu cetățenii. Primarul a spus că își asumă personalul rolul de a deschide populația spre noile tehnologii.

„Digitalizare, cuvânt la modă… Și noi [n.r. Primăria Municipiului Timișoara] suntem ancorați puternic în noile tehnologii și dorim să prezentăm ce avem deja făcut și, pe de altă parte, ce vrem să facem în această privință”, a spus Robu.

Edilul șef a și spus ce programe sunt deja digitalizate: plata de taxe și impozite, programări pentru obținerea actelor de identitate și altor documente sau pentru examenele auto, aplicația mobilă pentru sesizări. Următoarele obiective presupun obținerea, pe cale digitală, a certificatelor de urbanism, certificatelor de naștere sau stare civilă. Astfel, Robu dorește ca până în 2022 să „minimalizăm interacțiunea face to face”.

Avantajele prezentate de primar în favoare digitalizării sunt consum mai scăzut de resurse și timp, dar și ușurarea procesului pentru cetățenii cu dizabilități.

Ca exemplu. Robu a dat certificatele de urbanism, 5084 eliberate de PMT în 2018. Dacă se vor realiza obiectivele, în 2020 50% dintre acestea vor fi eliberate online, fiind salvate 2.966 ore pentru beneficiari, 100 copaci nu vor mai fi tăiați, va scădea cantitatea de emisii de CO2 cu 18t, iar cetățenii nu vor mai fi nevoiți să facă 25.000 km de drum. Pentru fiecare beneficiar acest lucru ar însemna puțin peste o oră în care nu mai stă la coadă.

Fiind cunoscute problemele de birocrație din cadrul Primăriei, Robu a dat vina pe unii funcționari care nu și-au făcut treaba cum trebuie până acum. În ceea ce privește eforturile sale, primarul a spus „Nu a rămas nimic nesemnat de la o zi la alta până acum, în șapte ani, și nici nu va rămâne… pe viitor”.

Despre firma care va lucra la sistem, city managerul Robert Kristof a spus că este cea moștenită de la contractul semnat de  vechea administrație, iar din cauza datelor cu care aceasta lucrează, „sistem 100% integrat”, nu se poate pune vorba de o schimbare. Plata pentru realizarea proiectului se face în funcție de numărul de ore lucrate, city managerul spunând că deja se lucrează de aproximativ 2 luni și jumătate la acest sistem, „nu tot timpul, în funcție de nevoi”.

Robu a spus că numărul de angajați nu va scădea, ci doar la nevoie unele posturi vor fi restructurate. „Aparatul intern va cotinua să lucreze tot în maniera în care a lucrat și până acum. Se vor face verificările documentațiilor, va purta un dialog acolo unde se impune […], dar din punct de vedere al beneficiarului aceste lucruri nu se mai văd”, a precizat acesta.

Începând din 10 decembrie, deja se pot elibera online certificatele de urbanism. Procesul pentru obținerea acestora este explicat de PMT astfel:

 „1. Depunerea cererii online
Se accesează www.primariatm.ro/online, se selectează „Cerere certificate de urbanism” iar apoi solicitantul trebuie să completeze formularul online şi să ataşaseze documentele solicitate (CF, plan de situaţie, etc.)
În cazul în care acesta nu deţine planurile de situaţie, le poate solicita direct în cadrul aceluiaşi formular. 
La finalul formularului există un calculator automat de tarif, astfel încât solicitantul să fie informat în avans cu privire la suma pe care trebuie să o achite. 

2. Efectuarea plăţii online
După completarea cererii, se accesează butonul „Trimite cererea”, solicitantul fiind direcţionat la pagina de plată unde suma se poate achita prin intermediul cardului bancar. Platforma online este conectată direct la Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara, astfel plata se operează în contul primăriei.
După efectuarea plăţii, solicitantul primeşte automat un e-mail cu numărul de înregistrare al cererii.

3. Circuitul documentelor
Solicitarea este direcţionată automat, aleator, către un inspector care va analiza documentaţia şi va proceda la întocmirea certificatului de urbanism în cazul în care toate documentele sunt în regulă. În caz că lipsesc documente, inspectorul are un buton în cadrul platformei care trimite automat un e-mail către solicitant prin care îl roagă să completeze documentația. 
Semnatarii documentelor au un buton în cadrul platformei prin care semnează electronic certificatul de urbanism. După fiecare semnătură documentul se mută automat pe circuit, astfel de la inspector pleacă la şef serviciu, arhitect şef, secretar şi apoi la primar. Oricare din semnatari pot trimite documentul înapoi la inspector în caz că sunt constatate nereguli, menționând într-o secțiune specială ce probleme există. Observaţiile sunt înregistatate şi vor rămâne în istoricul documentului.

4. Eliberarea certificatului de urbanism
Certificatul de Urbanism care are toate semnăturile electronice este trimis pe e-mail către solicitant.

Pe site, după selectare, solicitantul va putea vedea cât are de plată, realizând plata cu cardul imediat, în contul primăriei. Beneficiarii vor putea chiar primi notificări pe email când expiră și selecta dacă doresc prelungirea acestuia”.

Comentarii

comentarii