Acasă Administraţie Robu renunță la mănuși. Schimbare la Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de...

Robu renunță la mănuși. Schimbare la Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență!

2437
DISTRIBUIȚI

Comitetul Local pentru Situații de Urgență, convocat în data de 23 aprilie prin intermediul aplicației WhatsApp, a operat schimbări la Hotărârea nr.8 din 21 aprilie, și, astfel, a eliminat obligativitatea purtării mănușilor. În continuare, purtarea măștilor rămâne obligatorie, cu mici ajustări.

În primul articol al noi hotărâri scrie: „Art. 1. Se reformulează art. 1 din HCLSU nr. 8 din 21.04.2020, după cum urmează:

«Art. 1. Începând cu data de 23.04.2020, pe teritoriul administrativ al Municipiului Timișoara, se instituie obligativitatea persoanelor de a purta mască pe mijloacele de transport public în comun și în spațiile închise ale structurilor publice și private în care se desfășoară relații cu publicul»”.

Astfel, față de forma inițială a hotărârii, a fost eliminată, începând de astăzi, obligativitatea purtării mănușilor și sintagma „transport public” a fost înlocuită cu „transport în comun”. Schimbarea face ca purtarea măștii să fie obligatorie inclusiv în taxiuri și alte mijloace de transport în sistem „ride-sharing”.

Celelalte două articole din Hotărârea nr.9 a CLSU, cea aprobată astăzi, prevăd:

Art. 2. Se reformulează Precizările conexe HCLSU nr. 8 din 21.10.2020, în acord cu art. 1 se mai sus și li se conferă statut de Anexă la această hotărâre și, prin urmare, de parte integrantă din ea.

Art. 3. Prezenta hotărâre se va face publică, totodată transmiţându-se ca document oficial structurilor vizate pentru punerea și urmărirea punerii ei în practică”.

Aceste articole schimbă forma documentului cu precizări, realizate ulterior de CLSU, astfel încât se elimină articolul care prevedea că orice tip de mănuși este acceptat, atât timp cât acestea sunt curate. Această modificare este logică, din moment ce a fost eliminată obligativitatea purtării mănușilor. În schimb, se păstrează „perioada de grație” până vineri, inclusiv, și posibilitatea purtării unor eșarfe în loc de mască.

Acum, precizările la această hotărâre arată astfel:

„1. Purtarea măștii NU este obligatorie în spațiile deschise și nici în cele închise în care nu se desfășoară relații cu publicul.

2. Introducerea obligativității purtării măștii s-a făcut constatând că aproape în fiecare zi apar, în orașul nostru, noi și noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 și dorind –așa cum suntem convinși că își dorește orice timișorean- ca acest lucru să înceteze cât mai curând, pentru a ne putea întoarce la viața noastră obișnuită, prin relaxarea / eliminarea pas cu pas a restricțiilor.

3. În locul măștilor propriu-zise, pot fi folosite și eșarfe care acoperă gura și nările, având astfel rolul de filtru.

4. Nerespectarea hotărârii HCLSU MT nr. 8 din 21.04.2020, actualizată prin HCLSU MT nr. 9 din 23.04.2020 se sancționează conform Legii 61/1991, cu amendă cuprinsă între 500 și 1500 de lei, plătibilă la jumătatea cuantumului minim, în condițiile legii.

5. Zilele de 22, 23 și 24 aprilie 2020, se vor constitui în perioadă de grație, în care nu se vor aplica amenzi, cetățenii care nu respectă hotărârea fiind doar atenționați verbal de forțele de ordine că această hotărâre există și că începând din 25 aprilie 2020, pentru nerespectarea ei se vor aplica amenzi”.

Comentarii

comentarii