Acas─â Economic Rolul unui condensator electric pentru costuri mai mici la factura de curent

Rolul unui condensator electric pentru costuri mai mici la factura de curent

992
DISTRIBUIȚI
Surs─â foto Pexels

Indiferent de anotimpul ├«n care te afli, atunci c├ónd ├«n casa ta porne╚Öte un dispozitiv care func╚Ťioneaz─â pe baz─â de energie electric─â, acesta solicit─â puterea dat─â de transformatorul distribuitorului de energie electric─â la care apar╚Ťii.

Cererea de energie electric─â de la dispozitivul t─âu trece prin cablajul din casa ta p├ón─â la panoul electric care se deplaseaz─â la contorul t─âu, ajung├ónd ulterior de la destina╚Ťia transformatorului ├«napoi la tine acas─â.

De-a lungul acestui proces, cablurile se ├«nc─âlzesc ╚Öi tensioneaz─â at├ót motorul, c├ót ╚Öi cablajul, iar ├«n timpul unui proces electric normal se pierde din energia electric─â propriu-zis─â pe care o factureaz─â distribuitorul t─âu. Aici intervine rolul unui condensator, care stocheaz─â energia electric─â ╚Öi o elibereaz─â motorului atunci c├ónd este necesar unei func╚Ťion─âri corecte. ├Än acest mod, cantitatea de c─âldur─â a cablurilor este redus─â, iar din acest motiv scad ╚Öi costurile facturii la curent, c├ót ╚Öi durata de via╚Ť─â a motoarelor implicate ├«n proces.

Dac─â vrei s─â descoperi mai multe despre modalitatea ├«n care func╚Ťioneaz─â ╚Öi salveaz─â energie electric─â un condensator, c├ót ╚Öi la ce ajut─â elemente precum cleme cabluri electrice, dar ╚Öi pentru ce sunt folosi╚Ťi ni╚Öte conectori doza, r─âm├ói ├«n continuare al─âturi de noi ╚Öi asigur─â-te c─â ├«╚Ťi iei al─âturi un pix ╚Öi o coal─â de h├órtie, pentru a nota cele mai importante detalii.

Este important ca atunci c├ónd mergi la cump─âr─âturi pentru toate cele necesare echip─ârii electrice pentru casa ta, s─â cuno╚Öti c├ót de c├ót elementele de care ai nevoie. Iar dac─â alegi s─â comanzi online, asigur─â-te c─â arunci un ochi ╚Öi pe Electric14.ro, fiindc─â vei g─âsi tot ce ai nevoie pentru echiparea casei tale din punct de vedere electric, la pre╚Ťuri super avantajoase! Asta, a╚Öa, ca pont!

Rolul unui condensator electric și avantajele oferite la factura de curent

Un condensator reprezint─â un sistem de cel pu╚Ťin dou─â corpuri conductoare separate printr-un dielectric, care are capacitatea de a acumula electricitate. Dielectricul este componenta de care depinde capacitatea unui condensator, iar ├«n func╚Ťie de capacitatea dorit─â ╚Öi de dimensiunea necesar─â a condensatorului se alege ╚Öi dielectricul.

Tensiunea de func╚Ťionare a unui condensator este dat─â de caracteristicile fiec─ârui tip de condensator ├«n parte al─âturi de capacitatea acestuia. Pentru a ob╚Ťine o capacitate mai mare de tensiune de lucru, condensatorii sunt conecta╚Ťi ├«n grupuri. Condensatorii pot fi conecta╚Ťi ├«n paralel, iar acest tip de conexiune ├«ntre mai mul╚Ťi condensatori poart─â denumirea de condensatori de baterie.

Este suficient un condensator sau ai nevoie de mai multe unit─â╚Ťi?

De obicei, o cas─â are nevoie de un singur condensator. Condensatorul func╚Ťioneaz─â p├ón─â la 200, 400, 600, 800 ╚Öi 1000 amperi. Dac─â nu e╚Öti sigur, verifica caseta panoului, iar dac─â ├«ntrerup─âtorul principal are 200 amperi sau mai pu╚Ťin, vei avea nevoie doar de un condensator pentru casa ta.

Energia electric─â are dou─â componente:

 • Puterea activ─â, care produce sarcina de lucru
 • Puterea reactiv─â, care este necesar─â pentru a genera c├ómpuri magnetice necesare pentru func╚Ťionarea echipamentelor electrice inductive, dar care nu efectueaz─â nicio sarcin─â util─â

Pentru a clarifica c├ót mai pe scurt aceast─â categorisire, puterea reactiv─â se afl─â ├«n motoarele inductive pe care le reg─âse╚Öti ├«n electrocasnice de tipul: frigiderului, congelatorului, ma╚Öinii de sp─âlat, usc─âtorului de rufe, ventilatoarelor ╚Öi chiar aparatelor de aer condi╚Ťionat.

În plus, orice aparat care dispune de un înveliș de cupru care creează un câmp electromagnetic este o sarcină inductivă, care transformă curentul continuu în curent alternativ. Rolul unui condensator în această sarcină este să recupereze energia irosită și să recicleze energia electrică. Practic, un condensator protejează împotriva supratensiunilor de energie și mărește capacitatea panoului electric. Prin intermediul unui condensator, vei economisi bani la factura electrică.

Cum scade un condensator costurile pe care i le plătești distribuitorului de curent electric?

Instalarea unui condensator electric pe sistemul de distribu╚Ťie electric─â din cadrul instala╚Ťiei casei tale face inutil─â furnizarea de energie electric─â a puterii reactive de care discutam anterior (aceea necesar─â echipamentelor electrice reactive). Ulterior, aceste economii realizate de distribuitorul de curent electric asupra costurilor de produc╚Ťie, transmisie ╚Öi distribu╚Ťie sunt transmise clientului sub forma unor facturi electrice mai mici.

├Än plus, prin instalarea unui condensator po╚Ťi furniza cerin╚Ťele neproductive de curent ale instala╚Ťiei ╚Öi, deci po╚Ťi face posibil─â cre╚Öterea sarcinii conectate cu 20% f─âr─â o cre╚Ötere corespunz─âtoare a dimensiunii transformatoarelor, conductoarelor ╚Öi dispozitivelor de protec╚Ťie care alc─âtuiesc sistemul de distribu╚Ťie a curentului electric.

Care sunt beneficiile reale ale unui condensator?

 • Dac─â folose╚Öti un condensator vei beneficia de mai pu╚Ťini 1000-vol╚Ťi-amperi (KVA) ai instala╚Ťiei pentru aceea╚Öi putere activ─â (KW).
 • Economiile la factura electric─â lunar─â sunt foarte semnificative ├«n zonele ├«n care exist─â penalit─â╚Ťi de utilizare de v├órf
 • Capacitatea sistemului permite ad─âugarea motoarelor suplimentare ╚Öi chiar ╚Öi a iluminatului f─âr─â a supra├«nc─ârca echipamentele de distribu╚Ťie existente
 • Performan╚Ť─â mai eficient─â a echipamentelor ╚Öi motoarelor
 • Temperaturi mai mici de func╚Ťionare
 • Reducerea dimensiunilor transformatoarelor, cablurilor ╚Öi aparatelor de schimb ├«n construc╚Ťii noi, astfel ├«nc├ót s─â economise╚Öti resurse
 • Prin plasarea unui condensator ├«ntre capetele unei surse de tensiune care alimenteaz─â un circuit digital, po╚Ťi preveni circuitele digitale nedorite
 • Rafinarea tensiunii de curent alternativ ├«ntr-o tensiune continu─â stabil─â. Acest lucru se face prin plasarea unui condensator ├«ntre capetele de ie╚Öire ale redresorului
 • Blocarea semnalelor de curent continuu ╚Öi transmiterea semnalelor de curent alternativ
 • Transportul semnalelor de curent alternativ la sol
 • Filtrarea p─âr╚Ťilor nedorite ale semnalului de curent alternativ

Pe lângă scopul precis al unui condensator, în realizarea instalării echipamentelor electrice în casa ta, echipa de electricieni pe care o angajezi să se ocupe de montajul aparatajului va avea nevoie de produse specifice care să îi ajute în realizarea circuitului electric.

Nu intr─âm foarte mult ├«n detalii, ├«ns─â rolul unor cleme cabluri electrice, c├ót ╚Öi cel al unor conectori doze este acela╚Öi ÔÇô adic─â acela de a asigura realizarea circuitului electric ├«n casa ta. Aceste produse sunt c─âutate ├«n special de electricieni, fiindc─â sunt produse care nu par s─â aib─â o mare utilitate ├«n m├óinile unui necunosc─âtor, dar f─âr─â de care magia electricit─â╚Ťii nu are cum s─â se ├«nt├ómple. Partea cea mai bun─â este c─â pe Electric14.ro g─âse╚Öti o mul╚Ťime de produse special adaptate nevoilor de echipare electric─â a casei tale, din care s─â le alegi pe acelea care se preteaz─â bugetului t─âu.

 

 

Comentarii

comentarii