Acasă Actualitate România ar putea profita de criza financiară din China. Interviu cu economistul...

România ar putea profita de criza financiară din China. Interviu cu economistul Aurel Cîrstea

DISTRIBUIȚI

Economistul Aurel Cîrstea, care ocupă poziția de „business development manager – Transylvania” în cadrul companiei CTP, atrage atenția: Europa de Est, și România în mod special, pot avea de câștigat în urma crizei financiare care cuprinde China.

În România, CTP deține o suprafață totală de peste 2 milioane mp de depozite de clasa A în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta.

Iată un scurt interviu cu economistul Aurel Cîrstea:

ZdV: Cum a evoluat, în ultima perioadă, relațiile economice dintre China și Europa?

AC: În ultima perioadă vedem o tot mai mare deplasare a investițiilor companiilor multinaționale din China către Europa. După ce, cu mulți ani în urma a existat o migrație a companiilor europene și americane către China – acel exod definit de sintagma «everything is cheap» –, trendul pare să se inverseze.  

Și care ar fi motivele?

„Țara mirajelor”, China, se confruntă cu o criza financiară. Criza imobiliară și răspândirea criptomonedelor în competiție cu moneda națională au generat o criză fără precedent, iar tot mai multe companii sunt forțate să își relocheze activitățile de producție. Aceste companii acum vizează zone sigure, cum ar fi țările din Europa de Est care fac parte din UE.

Cum se poziționează România în acest context?

În acest context, România joacă un rol important în plasarea fluxurilor de capital investițional. Poziția geografică și multe alte elemente pozitive fac din Romania o atracție în fața investitorilor internaționali. Acum există în Romania companii specializate în development industrial, care pot să ofere condiții de producție, depozitare și logistică la standarde internaționale.

Puteți detalia?

Vedem că au început să apară în Romania parcuri industriale care oferă toate caracteristicile parcurilor industriale vestice: loc de socializare cu zone de meeting, săli pentru prezentări business, loc de luat masa, puncte sanitare, zone comerciale, care asigură tot confortul celor care își desfășoară activitatea în aceste parcuri.

Care ar fi concluzia?

Deci, la ora actuală, în acest context pandemic, companiile multinaționale au început să gândească pragmatic asupra efectului „cost producție versus timp livrare și stabilitate economică și politică, eliminând acea sintagmă «everything is cheap».

Comentarii

comentarii