Acasă Actualitate România – în pericol de a-şi pierde medicii de familie

România – în pericol de a-şi pierde medicii de familie

DISTRIBUIȚI

Peste 300 de medici de familie din întreaga ţară s-au reunit la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, în zilele de 16-17 februarie, cu prilejul primei ediţii a Conferinţei "Medical Forum", organizată de către "mf -ziarul medicului de familie", sub patronajul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei din România. La eveniment a particpat şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Situaţie de netolerat

Medicii susţin că degradarea progresivă a situaţiei medicinei de familie în România, dar şi a sistemului medical, în general, au atins cote alarmante. Considerată baza piramidei oricărui sistem medical normal structurat, medicina de familie este astăzi minimalizată, se încearcă deprofesionalizarea medicilor, umilirea şi învinovăţirea lor ca metodă de mascare a incapacităţii decidenţilor din sănătate. Totodată, asistenţa primară cunoaşte, astăzi, în România nivelul cel mai scăzut de finanţare şi scăderea cea mai agresivă a veniturilor din sistem, în comparaţie cu a altor specialităţi. Organismele reprezentative pentru medicina familiei constată ca s-a ajuns la un nivel al lipsei de comunicare cu decidenţii din sănătate, care nu mai poate fi tolerat. Situaţiei financiare i se adaugă şi accentuarea încărcării birocratice şi lipsa de viziune a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte locul şi rolul asistenţei medicale primare.

Vor sprijinul mass-media

Medicii de familie au decis solicitarea organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor. Se solicită şi intervenţia prim-ministrului, pentru a rezolva modul haotic în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate. Majoritatea medicilor de familie vor depune cereri de obţinere a certificatelor de conformitate şi vor cere facilitarea emigrării masive a medicilor de familie către ţările în care respectul fată de profesiunea medicală este normal. Tot ei solicită şi sprijinul mass-media şi al societăţii civile pentru oprirea tăvălugului legislativ ministerial. "împreună cu colegii de alte specialităţi, ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Noi toţi suntem medici şi înţelegem cel mai bine că nu putem fi separaţi si cu atât mai puţin manipulaţi", a spus dr. Rodica Tănăsescu. De asemenea, va fi atacat în instanţă orice control injust sau ilegal, venit de la MS şi CNAS. în ultimă instanţă, doctorii vor refuza categoric semnarea unui contract înrobitor şi înjositor şi vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în ţări străine.

Comentarii

comentarii