Acasă Economic România sparge monopolul polonez și ajunge pe primul loc în Deloitte CE...

România sparge monopolul polonez și ajunge pe primul loc în Deloitte CE Technology Fast 50

DISTRIBUIȚI

În acest an, România numără șase finaliste, inclusiv două debuturi

Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Technology FAST 50 marchează doua premiere pentru industria românească de profil: prima companie locală de Internet debutează direct pe primul loc, punând astfel capăt unui monopol polonez de șapte ani. Compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1 în ierarhie, datorită unei rate de creștere a veniturilor de 6.219% în ultimii cinci ani. 

Aflat la a 12-a ediție, Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creștere a veniturilor din ultimii cinci ani (2006 – 2010). În definiția Fast 50, companiile candidate trebuie să aibă proprietate tehnologică sau intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale; ori să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidații trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să nu fie controlați de un investitor strategic și să activeze pe piață de cel puțin cinci ani. 
Lista finalistelor din România din acest an este formată din: Vola.ro Student Adventure S.R.L. (din București, cu o creștere de 6.219% a veniturilor în perioada 2006 – 2010), TeamNet International S.A. (București, +2,136%), Crys Computers S.R.L. (București, +501%), CoSoSys S.R.L. (Cluj Napoca, +318%), Fortech S.R.L. (Cluj Napoca, +313%) and AROBS Transilvania Software S.R.L. (Cluj-Napoca, +293%). „Analizând rezultatele clasamentului din acest an, putem trage imediat câteva concluzii importante în ceea ce privește companiile din România”, spune Ahmed Hassan, lider al echipei specializate pe industriile Tehnologie, Media și Telecommunicații, Deloitte Balcani. „În primul rând, observăm o polarizare a industriei locale de tehnologie, având câte trei finaliste din București, respectiv Cluj. De asemenea, rata medie de creștere a acestor companii este mai mare decât cea de anul trecut (1.630% față de 1.093%) și semnificativ peste rata medie de creștere raportată la nivelul clasamentului în ansamblu (1.068%). Parțial, această performanță este determinată de debutul primei companii de Internet din România, care a avut o creștere importantă; până acum, numai dezvoltatori de software au fost reprezentați în clasament”.  Alina Mirea, Director Audit în cadrul Deloitte România, a adăugat: „Am asistat la o alunecare în clasament a majorității companiilor românești, precum și la un exit important (compania timișoreană LASTING Software, un veteran al clasamentului). Ceea ce ar putea părea o bilă neagră la prima vedere, este de fapt un semn clar că dezvoltatorii români de software se maturizează și intră deja într-o nouă etapă de dezvoltare, ceea ce conduce la o încetinire a ritmului de creștere a veniturilor. În plus, ținând cont de dinamica de la an la an, putem concluziona că antreprenoriatul românesc în tehnologie are un mare potențial în anii ce vor veni”.  
Concluzii Deloitte Central Europe Technology FAST 50: creșterea medie a companiilor din clasament a ajuns la 1.068%, față de 967%, anul trecut; opt țări sunt reprezentate în clasament: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia și Slovacia; Polonia are cea mai bună reprezentare, cu 20 de companii, fiind urmată de Cehia (9), Ungaria și România (cu câte 6 companii fiecare); 19 companii au intrat în clasament pentru prima dată; reprezentativitate la nivel de sectoare: segmental dezvoltării de aplicații software (22 companii) și Internet (21) domină clasamentul, fiind urmate de Telecomunicații / Rețele (5) și două companii din alte sectoare. Ca și anul trecut, 7 din primele 10 cele mai dinamice finaliste sunt companii cu activități pe Internet.  
Discuțiile cu liderii companiilor incluse în clasament au identificat cinci arii prioritare pe care directorii executivi se vor axa în cursul acestui an: nivelul de încredere crește pe fondul creșterii anticipate în viitor; creșterea organică reprezintă în continuare cel mai vehiculat scenariu; calitatea și abilitățile angajaților reprezintă condiții critice pentru companiile de tehnologie; tehnologia cloud computing prezintă cel mai ridicat potențial; managementul performanței este crucial pentru activitatea viitoare.
Ca și în edițiile anterioare, finaliștii din clasamentul regional vor fi în mod automat nominalizați în competiția Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Anul trecut, șase companii românești au fost incluse: TeamNet International (locul 31), AROBS Transilvania Software (212), Crys Computers (283), Fortech (285), LASTING Software (334) și The Red Point (352).

Comentarii

comentarii