În 15 august 2024, în sala Operei Naționale Române din Timișoara, cetățenii vor avea posibilitatea de a asculta unele dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări din repertoriul muzicii clasice într-o interpretare realizată de unii dintre cei mai valoroși artiști români, apreciați pe patru continente.
Solistul serii va fi renumitul violoncelist canadian Brian Cheng care va interpreta pe un violoncel realizat în anul 1696, de către renumitul lutier Antonio Stradivari.
Apreciatul dirijor român Gabriel Bebeșelea revine la pupitrul Romanian Chamber Orchestra după concertele avute anul trecut în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, spectacole care s-au bucurat de un succes deosebit.
”Vom interpreta Antonín Dvořák – Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor op. 104 și Antonín Dvořák – Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95 Din lumea nouă”, îndeamnă organizatorii.
Biletele pot fi achiziționate online la acest link – https://bit.ly/3SpBBVC sau în seara concertului începând cu ora 18:00. Proiect cultural finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Co-organizator Opera Națională Timișoara.
Gabriel Bebeşelea
O personalitate de o incontestabilă valoare artistică și umană, deopotrivă, Gabriel Bebeselea, omul pe care l-ai urmări ore în șir nu doar dirijând ori dând indicații în repetiții, ci și vorbind cu pasiune despre tot ce ține de muzică, va conduce concertul vocal-simfonic extraordinar de vineri, 4 august 2023.
Corul comunitar, un proiect conceput și coordonat cu atâta dăruire de maestrul Bebeșelea, va putea fi urmărit de la ora 21:00, în Parcul Rozelor, atunci când alături de Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor urca și timișorenii care și-au dorit să facă parte din acest moment artistic.
Până atunci, aflăm câteva detalii despre cariera maestrului Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi director artistic al ansamblului de instrumente de epocă şi al Festivalului Musica Ricercata.
Gabriel Bebeşelea se bucură de o carieră internaţională vibrantă, fiind invitat al unor ansambluri apreciate precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei, Orchestra Tonkunstler, Filarmonica PKF-Praga etc.
Sezonul 2023/24 începe cu apariții la Festivalul „George Enescu”, alături de Musica Ricercata și Lawrence Brownlee și continuă cu spectacole ale monumentalului „Gurre-Lieder” al lui Arnold Schoenberg. Noul sezon va însemna, de asemenea, revenirea la Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Zagreb și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, al cărei dirijor principal a fost între 2016 – 2023.
Remarcabil dirijor de operă, Gabriel Bebeşelea a fost numit în 2011 dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
În ultimele sezoane, a condus spectacole precum „Mireasa țarului” de Rimski-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă Rossini de la Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitală Europeană a Culturii în 2023) și o nouă producție „Manon Lescaut” la Teatrul Național Maribor din Slovenia.
Gabriel Bebeșelea este, de asemenea, preocupat de cercetarea muzicală, descoperind astfel o serie de capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În acest sens, în 2017, a fondat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat redescoperirii muzicii de la cea barocă până la cea modernă, cu accent pe muzica veche.
Cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat un CD cu oratoriul redescoperit al lui George Enescu „Strigoii” și „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” (ediție curatoriată de Gabriel Bebeşelea).
În 2015, Gabriel Bebeşelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciaţi dirijori din lume: Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerna de Paşte şi cu Kurt Masur la Festivalul Aurora Clasic. Bebeșelea a fost îndrumat și de Alberto Zedda la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro.
În 2011 a primit o bursă constând într-un stagiu de practică la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea de a asista la repetițiile și concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.
Născut în 1987, Gabriel Bebeşelea este câştigător al premiului I al Concursului de Dirijat „Lovro von Matačić” (Zagreb 2015) şi al premiului I al Concursului de Dirijoat „Jeunesses Musicales” (Bucureşti 2011). În 2018, Gabriel Bebeşelea a obţinut doctoratul cu „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – explică Filarmonica Banatul Timișoara.