Acasă Cultura Romanian Chamber Orchestra și maestrul Cristian Măcelaru pornesc în turneu. Primul spectacol,...

Romanian Chamber Orchestra și maestrul Cristian Măcelaru pornesc în turneu. Primul spectacol, la Filarmonica Timișoara

DISTRIBUIȚI

După o serie de masterclasses și un concert extraordinar cu 11 dirijori de pe 4 continente, pregătiți de maestrul Cristian Măcelaru, recent Doctor Honoris Artis, al UV Timișoara, Romanian Chamber Orchestra se pregătește de turneu.

Concertul de deschidere a turneului va avea loc la Timișoara, în Sala Capitol a Filarmonicii ”Banatul”, în data de 1 iunie, de la ora 19:00. La conducerea orchestrei se va afla maestrul Cristian Măcelaru, recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor principal al WDR Sinfonieorchester Köln și director artistic al Festivalului Internațional “George Enescu”. Concertul Proiectul Romanian Chamber Orchestra se află la cea de-a patra ediție, iar turneul din acest an este unul care trasează conturul Regiunii de Vest a României, prin concerte susținute pe scenele din Timișoara, Lugoj și Hunedoara. De asemenea, în 2022, consemnăm primul concert internațional al ansamblului, care va avea loc în localitatea Brugg din Elveția.

Programul concertelor este următorul:

Timișoara, Sala “Capitol” a Filarmonicii “Banatul”, 1 iunie, ora 19:00;

Lugoj, Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, 2 iunie, ora 19:00;

Hunedoara, Castelul Corvinilor – Sala Dietei, 3 iunie, ora 19:00;

Brugg, Elveția – Reformierte Kirche Brugg, 5 iunie, ora 17:00.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru.

Eu văd Romanian Chamber Orchestra ca pe o echipă națională a muzicienilor, cu maestrul Cristian Măcelaru pe post de antrenor. În plus, mulți dintre noi cântăm pe instrumente foarte valoroase, care ne ajută să avem un sunet de ansamblu aparte. Dincolo de valoarea muzicienilor, care fac parte din cele mai importante orchestre ale lumii, pe termen lung, ne propunem să cântăm în toate colțurile țării, dar și să reprezentăm cu succes România în afara granițelor țării. (Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra)

Sper să continuăm în același fel, adică să implicăm cât mai mult tinerii muzicieni români și să-i încurajăm și, de asemenea, pe tinerii dirijori din toate colțurile lumii. Prin acest proiect, putem să arătăm lumii întregi frumusețea artei și a culturii care există în România. Am descoperit, de-a lungul anilor, că nu putem vinde un brand național decât dacă și cei din țară îl iubesc la fel de mult. Dacă îl simt ca pe ceva al lor. Acest proiect are în nume cuvântul ”Romanian”. E ”Romanian Chamber Orchestra”, nu orice orchestră. Se declară ca fiind un brand românesc și este foarte legat de identitatea noastră ca români. (Cristian Măcelaru, dirijorul Romanian Chamber Orchestra)

Repertoriul propus pentru această ediție este în consonanță cu provocările cu care societatea globală se confruntă în această epocă: război, boală, nesiguranță și, totodată, oferă o perspectivă luminoasă asupra unui viitor posibil, prin accentele optimiste ale repertoriului.

Ne aflăm în timpuri foarte diferite de cele în care am început proiectul. Din punct de vedere geo-politic, România e plasată într-un conflict tragic. Înainte de această ediție, ultimele două au fost realizate în pandemie, cu toate provocările pe care le-a adus această perioadă. Acum însă, în acest context, rolul artistului în societate se schimbă. Eu vreau să arăt lumii pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la pace. Și pentru asta, muzica are rol de ”healing”, de vindecător. Iar acest rol este tot mai important azi. (Cristian Măcelaru)

Războiul început recent în Ucraina a zguduit întreaga lume iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a se refugia. Unul dintre aceștia este Valentin Silvestrov, unul dintre cei mai renumiți compozitori ucraineni, care la 84 de ani a fugit traversând aproape orb drumuri întunecate, păduri și câmpuri, pentru a ajunge în 8 martie 2022 la Berlin.

Am inclus în programul turneului lucrarea sa intitulată Silent Music, scrisă pentru orchestră de coarde în 2002, și care este o succesiune de trei piese scurte, intitulate Valsul momentului, Serenadă de seară și Momente de serenadă. Pentru Silvestrov, melodia este esențială pentru supraviețuirea muzicii – o viziune care, indiferent de perioada sa de creație, subliniază baza lirică a artei sale.

În timpul tulburărilor politice din Ucraina, Silvestrov a folosit „mijloace muzicale” pentru a lupta pentru țara sa, compunând numeroase coruri, Imnuri Majdan și Rugăciuni pentru Ucraina.

Așadar, ce pot să spun este că, iată, compozitorii își transpun pe muzică propriile povești. Când vorbim, noi folosim cuvinte, dar și frecvențe. Chiar dacă am elimina cuvintele dintr-o frază, frecvența din spate tot rămâne, ca o muzică. Pe care, în funcție de ton, o poți înțelege. Ei bine, muzica este acea frecvență din spatele poveștilor compozitorilor, pe care fiecare ascultător o umple cu propria poveste, după felul în care povestea lui rezonează cu acea frecvență. Și, de aceea, muzica unește.

Când unim două note, spunem că realizăm un ”legato”. Dar, ca să faci muzică, trebuie să legi celulă cu celulă. Deci, cel mai important lucru pentru un muzician este să unească. Culturi diferite, povești diferite, aspirații diferite. Noi suntem emițătorii de frecvențe, pe care fiecare își construiește propria poveste. (Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra)

Biletele pentru concertul din 01.06 sunt disponibile pe platforma Entertix (https://www.entertix.ro/evenimente?s=Romanian+Chamber+Orchestra) și, în limita biletelor rămase nevândute, ele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30. Pentru concertul care va avea loc în data de 02.06 la Lugoj, biletele sunt gratuite și pot fi rezervate pe aceeași platformă.

RCO sprijină educația. Campania ”Muzica te crește mare”

Concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra începe pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Pentru că susținem educația, orice copil care vine la concert și însoțitorul lui vor intra gratuit. Trebuie doar să trimiteți un e-mail pentru rezervarea locurilor la adresa office.romanianchamberorchestra@gmail.com, până la data de 31 mai inclusiv. Vârsta copiilor trebuie să fie 7+.

RCO pentru pace

În concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra, se va interpreta lucrarea “Silent Music”, compusă de V. Silvestrov, ca un tribut adus acestui compozitor ucrainean.

Legat de rolul artistului în acest context de război, dirijorul concertului, maestrul Cristian Măcelaru, a declarat că rolul artistului în societate se schimbă. Eu vreau să arăt lumii pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la pace. Și pentru asta, muzica are rol de tămăduitor. Iar acest rol este tot mai important azi.

Pentru că ne dorim și noi să susținem ideea de pace și pentru că muzica poate aduce mai multă liniște în sufletul celui care o ascultă, vrem să anunțăm, pe această cale, că toți refugiații din Ucraina au acces gratuit la acest concert. Cei care doresc să participe, sunt rugați să trimită un e-mail de confirmare la adresa office.romanianchamberorchestra@gmail.com, până la data de 31 mai.

Sebastian Bohren – solist

Sebastian Bohren este unul din cei mai renumiți violoniști elvețieni, remarcându-se atât din postură solistică, cât și ca muzician de cameră și atingând un echilibru distinctiv în interpretările sale și în alegerea repertoriului, care favorizează epocile clasice și romantice timpurii, secolul al XX-lea și lucrările contemporane.

“Süddeutsche Zeitung” l-a descris pe Bohren drept „unul dintre cei mai serioși și sinceri muzicieni ai generației sale”, în timp ce recenzia de cinci stele oferită de “BBC Music Magazine” pentru “interpretarea lui superbă” a Concertelor pentru vioară de W. A. Mozart, înregistrate pe CD cu titlul “Avie”, vine drept o confirmare a valorii tânărului artist. Revista “Gramophone” a descris albumul, înregistrat în 2021 cu CHAARTS Chamber Artists și dirijorul Gábor Takács-Nagy, drept „o experiență de ascultare care captează atenția de la început până la sfârșit”.

Ca solist, Bohren a concertat alături de orchestre precum: Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Sinfonieorchester Basel, Luzerner Sinfonieorchester, Orchestra Svizzera Italiana, Zürcher Kammerorchester, Kammerorchester Basel, Festival Strings Lucerne, Stuttgart Kammerorchester, Münchener Kammerorchester, Göttinger Sinfonieorchester, St. Petersburg State Academic Capella, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz,  Orchestra di Padova e del Veneto.

Sebastian Bohren cântă pe vioara „ex-Wanamaker-Hart” de Giovanni Battista Guadagnini.

Cristian Măcelaru – dirijor

Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis, înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia și având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este, în prezent, dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.

Cariera de dirijor a debutat alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore,

Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra,

City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Organizatori: Asociația Trib Art și Asociația Scena Muzicală . Proiect finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Primăria Municipiului Lugoj.

Partenerii proiectului sunt: Stretta Concerts, Filarmonica “Banatul”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors Fund România, Werk, Bivaria Group, Medical Clinic, Pro Hunedoara, Fundația Remember Enescu, Casa del Sole, Leul de Aur. Parteneri educaționali: Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii