Acasă Cultura Românii din America, la Serile patrimoniului ”De la Est la Vest”. la...

Românii din America, la Serile patrimoniului ”De la Est la Vest”. la Casa Artelor Timișoara

705
DISTRIBUIȚI

Ivașcu, Secoșan sau Cioban. Sunt doar câteva nume pe care locuitorii Banatului le-au luat cu ei atunci când, la început de secol XX, au purces să cucerească Lumea Nouă. Acum, la zeci de ani distanță, urmașii bănățenilor de atunci le poartă la fel de mândri, chiar dacă grafia lor este Evasku, Sekozan sau Choban.

Este vorba despre urmașii acelor locuitori ai Banatului care, în primele decenii ale secolului XX, au decis să-și construiască o viață nouă, mai bună, peste ocean. Povestea lor este subiectul unei întâlniri speciale din cadrul proiectului Serile patrimoniului, proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Întâlnirea, intitulată „De la EST la VEST. Bănățeni în America”, are loc în 28 noiembrie, de la ora 19.00, în sala Studio a Casei Artelor (str. Augustin Pacha nr.8) și va cuprinde proiecția documentarului “A Thousand Dollars and Back”, urmată de o sesiune de discuții moderate de Alexandra Irimia.

„Drumul de aici peste ocean și, în multe cazuri și înapoi, în căutarea unei vieți mai bune, este un fenomen care a marcat puternic comunitățile din această parte de țară, iar multe dintre poveștile importante ale Banatului începutului de secol XX sunt legate de acest fenomen.

Documentarul „A Thousand Dollars and Back” , pe care am decis să îl proiectăm cu prilejul acestei noi ediții a Serilor patrimoniului, încearcă să creeze întocmai o astfel de imagine de ansamblu a ceea ce a însemnat viața românilor care au decis să emigreze în Statele Unite, care au fost motivele lor, greutățile lor, ce i-a determinat pe unii să rămână definitiv în America”, a explicat Victor Bunoiu, consilier DJC Timiș și coordonator al proiectului „Serile patrimoniului”.

Cei care doresc să participe la întâlnirea din 28 noiembrie, trebuie să se înscrie pe adresa arheologie@culturatimis.ro, până în 27 noiembrie, ora 16.00.

Comentarii

comentarii