Acasă Eveniment Maeştrii bucătari bănăţeni s-au dat în spectacol la Bucovăţ

Maeştrii bucătari bănăţeni s-au dat în spectacol la Bucovăţ

DISTRIBUIȚI

“Românii vor să mănânce cât mai mult pe bani cît mai puţini”, spune Cornelia Ghişoi, lady chef pe sud-estul Europei


Femeia care a reuşit într-o lume în care se spune că „Bărbaţii sunt cei mai tari bucătari”, Cornelia Ghişoi, prima lady-chef din sud-estul Europei, a decis, la sfâşitul săptămânii trecute, cei mai buni bucătari din Banat. La „Cupa Banatului”, eveniment ce face parte din cadrul Campionatului Naţional de gătit în aer liber, s-au înscris 20 de echipe de bucătari din vestul ţării. Concursul a avut loc la Pensiunea Zetas din Bucovăţ.

Cei mai buni bucătari – jurizaţi de o doamnă

La evenimentul la care au luat parte şi bucătari din Serbia, Slovenia şi Ungaria, era aştepat şi Gheorghe Vătafu, bucătarul personal al foştilor preşedinţi comunişti Gheorghe Gheorgiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.Vârsta înaintată nu i-a peremis lui Vătafu să ajungă în Banat. În locul lui, bucătarii bănăţeni au fost testaţi de Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din România şi Cornelia Ghişoi, lady-chef pe sud-estul Europei. Dacă, sâmbătă, bucătarii profesionişti au gătit ce îi taie capul, cu propriile ingrediente, duminică a fost o zi mai specială. Organizatorii au pus la dispoziţia maeştrilor bucătari ingrediente standard, pe care au fost liberi să le combine cum vor ei.

Nicio diplomă nu poate păcăli papilele gustative

După 25 de ani de artă în bucătărie, Cornelia Ghişoi şi-a văzut împlinit un vis. Ea a obţinut recunoşaterea internaţională, în urmă cu doi ani, într-un eveniment organizat la Dubai. Pe baza unui dosar, analizat de un juriu de specialitate, Cornelia a devenit prima lady-chef din sud-estul Europei. Înaltul titlu nu a schimbat-o, însă, deloc. În întrega lume, există doar 24 de lady-chef. „Papilele gustative nu ştiu de dilpome şi titluri înalte. Sunt sigură că niciun client nu va considera că mâncarea mea este mai bună doar pentru că sunt lady-chef. Am intrat în bucătărie pe când aveam 16 ani şi de atunci viaţa mea s-a schimbat radical. Încă de atunci am încercat să schimb mentalitatea clienţilor”, povesteşte Cornelia Ghişoi. Femeia care înceracă, de fiecare dată, să-şi determine clienţii să nu mânânce cartofi prăjiţi cu carne sau ciorbă de burtă, cunoaşte mii de reţete. Dintre cele mai ciudate. Românii au însă mari probleme când vine vorba de gastronomie. „Sunt probleme de ambele părţi ale baricadei. Nu avem o şcoală profesionistă de bucătari, dar nici foarte mulţi clienţi care să accepte provocări. Românii vor să mănânce cât mai mult pe bani cât mai puţini. Adevăratele delicatese îi lasă reci de cele mai multe ori”. Evenimentul gastronomic de la Bucovăţ s-a dorit a fi  un dialog intercultural. Manifestarea a fost organizată de sucursalele din Timişoara şi Lugoj ale Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ.

Comentarii

comentarii