Acasă Actualitate Romano-catolicii din Timișoara vor sărbători Paștele online

Romano-catolicii din Timișoara vor sărbători Paștele online

DISTRIBUIȚI

Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan al Episcopiei Romano Catolică Timișoara, a cerut preoților ca liturghiile pontificale, dar și cea din Duminica Învierii, să aibă  loc fără popor și vor fi transmise online pe internet pentru a fi evitate infecțiile cu COVID19.

”Dacă autoritățile naționale sau locale nu dispun altfel, transmitem din capela episcopiei Sf. Liturghii pontificale”, atenționează episcopul Iosif.

Programul este următorul:

Zilnic de la ora 7.15, luni, marți și miercuri în limba română, joi și vineri în limbile maghiară și română, sâmbătă în limbile germană și română.

Miercuri, 25 martie, cu prilejul sărbătorii Bunavestire de la ora 10.00 în limba germană;

În duminica a V-a din Postul Mare (Duminica Neagră), 29 martie, de la 11.00 în lb. română.

Sf. Liturghie de Florii în trei limbi (cu predică în română) va fi de asemenea transmisă la ora 10.00.

Sf. Liturghie de sfințire a uleiurilor va fi de asemenea transmisă la ora 10.00.

În Joia Mare vom transmite de la ora 18.00 Liturghia Pontificală în amintirea Cinei celei de Taină.

În Vinerea Mare comemorăm Patima și Moartea Domnului. Ritualul specific zilei va fi transmis de la ora 15.00.

În Sâmbăta Mare, Vigilia Învierii va începe de la ora 20.30, fiind de asemenea transmisă.

Sf. Liturghie pontificală din Duminica Învierii va fi transmisă de la ora 10.00.

În Legătură cu ritualurile pascale

În Joia Mare, pentru conformarea strictă cu dispozițiile actuale Sf. Liturghie să fie celebrată fără popor și, unde este posibil, să fie transmisă prin internet. La sfârșitul Liturghiei nu se va ține procesiunea, ci Preasfântul Sacrament va fi depus în tabernacol.

În Vinerea Mare, comemorarea Patimilor și Morții Domnului va avea loc în mod similar.

Sâmbăta Mare, Vigilia Învierii va fi celebrată și poate fi transmisă, dacă este posibil. Nu va avea loc sfințirea focului, ritualul începând cu aprinderea Lumânării Pascale și continuând cu Preconiul Pascal. În partea a treia a ritualului, la Liturghia Baptismală, să se celebreze numai reînnoirea promisiunilor de botez. Vigilia să fie celebrată doar în mater, iar procesiunea să nu fie ținută.

Participarea prin intermediul internetului

Participarea serioasă prin intermediul internetului trebuie să fie adusă la cunoștința credincioșilor. Să se pregătească pentru Sfânta Liturghie cu sufletul și trupul. (Credincioșii din Italia ne dau exemplu: „Ne îmbrăcăm frumos, nu ne așezăm pe fotolii comode, facem semnul Crucii cu pietate, îngenunchem și stăm în picioare când e cazul și facem împărtășirea spirituală. Răspunsurile la sf. Liturghie le dăm cu voce tare”).

Dacă e posibil, să luăm parte la transmisiunile live, nu la înregistrări ulterioare.

Bunul Dumnezeu să vă însoțească pe toți! În asemenea timpuri suntem îndemnați să privim spre lucrurile esențiale, iar în acestea să facem tot ce ne este posibil -mai îndeamnă episcopul diecezan Iosif.

Comentarii

comentarii