Acasă alegeri locale 2012 Romii din Pădureni acuză: “Primăria pedelistă nu ne face acte de...

Romii din Pădureni acuză: “Primăria pedelistă nu ne face acte de identitate ca să nu votăm cu USL”

DISTRIBUIȚI

Romii din comuna Pădureni, judeţul Timiş, susţin că au ajuns la disperare, după patru ani de când PDL conduce localitatea. După ce li s-au făcut primisiuni peste promisiuni, în 2008, pentru a vota partidul portocaliu, acum, în 2012, mulţi oameni au ajuns să nu mai aibă nici măcar ce mânca, după ce li s-au tăiat ajutoarele sociale. “Ne-a amăgit!”

Ion Gheorghe, preşedintele Partidei Romilor Pădureni, a declarat, joi, 7 iunie, că e rasism ceea ce se întâmplă în comună şi că aşa ceva nu se mai poate. Ţiganii sunt discriminaţi, hăituiţi şi ameninţaţi. Familia Ion Ezerbert are 7 copii şi stă în două camere, acum nu mai are ajutor financiar social, nici suplimentul la alocaţia pentru copii. În aceeşi situaţie se află mai multe familii de ţigani şi Ana Savu, care are patru copii. “Primarul a promis un hectar de pământ cetăţenilor de etnie romă care sunt defavorizaţi şi au animale, dar numai ne-a amăgit. Acum patru ani, mi-a dat un teren şi a spus că îmi face acte şi că nu mă va scoate nimeni de acolo. După trei ani m-a scos chiar el de pe loc. Mi-a dat în altă parte, dar acolo e un italian. A zis că face schimb cu italianul, dar nu îmi va mai da nimic. Am 100 de capre, am investit mult în acel teren. Am făcut fântână, am avut cai”, s-a plăns Ion Gheorghe, zis Codruţ.

Primarul nu a putut fi contactat, pentru a răspunde la aceste acuzaţii

O altă mare problemă cu care mulţi romi se confruntă în Pădureni este lipsa actelor de identitate. Reprezentantul romilor, Ion Gheorghe, a mai spus că ţiganii au mers la primărie să ia o adeverinţă, să facă actele de identitate. Aşa li s-a spus de la guvern: că primăria le va da acordul, dar li s-a spus că după votare le face actele. Asta pentru a pierde Partida Romilor votanţii, fiindcă fără documente, oamenii nu pot merge la urne, iar PDL să rămână să conducă localitatea. “Actele de identitate nu ni le face numai după votare, pentru ca ţiganii să nu poată merge să voteze Partida Romilor şi pe USL, fiindcă noi avem protocol. Nu mai vrem ca primăria să ne taie ajutoarele sociale şi suplimentele financiare la copii. Ne simţim marginalizaţi şi  discriminaţi. E rasism. Din cauza primarului, am vrut să îmi vând casa, să plec din sat, deşi sunt născut şi crescut în Pădureni. Mai mult, Ion Ghergheleş şi încă un cetăţean au avut împreună 210 capre, dar le-au vândut de frică. Am să îl dau în judecată pe primar, pentru ce face cu ţiganii noştri. La multă lume îi e frică. Înainte de a fi PDL la conducerea comunei, am avut de toate ajutoarele. Multe familii de romi se simt ameninţate. Să treacă ziua de 10. Noi, crescătorii de animale – eu şi Ghergheleş şi încă unul, Ioan Rus – nu am fost chemaţi niciodată la şedinţele de la primărie. Nu ni s-a dat păşune la niciunul. Am făcut cerere şi nu ni s-a aprobat”, a povestit Ion Gheorghe. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul în Timişoara, sare în apărarea ţiganilor din Pădureni. “Indiferent că sunt cetăţeni de etnie romă sau sunt simpli cetăţeni români trebuie să li se respecte drepturile omului. Cerem autorităţilor locale din comună să nu mai facă discriminări şi să li se asigure drepturile oamenilor, indiferent de etnie”, a declarat Teodor Raţiu, comisar şef OADOR. Primarul PDL, Dorin Ignuţă, a fost sunat de două ori, pentru a-şi spune opinia, vis-a-vis de aceste acuzaţii, dar nu a răspuns la telefon.

 

Comentarii

comentarii