Acasă Economic Romtelecom a fost amendată cu 5.000 lei pentru furnizarea nelegală a datelor...

Romtelecom a fost amendată cu 5.000 lei pentru furnizarea nelegală a datelor abonaţilor companiei Astra Asigurări

427
DISTRIBUIȚI

Datele personale sunt utilizate în continuare de agenţii de asigurări de la Astra

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor (ANSPDCP) a amendat Romtelecom cu 5.000 de lei pentru utilizarea nelegală a datelor propriilor abonaţi în cazul poliţei „cadou” de asigurare a locuinţelor emisă de Astra Asigurări pentru abonaţii persoane fizice ai operatorului. Sancţiunea este îndreptată împotriva acordului încheiat între cele două companii, prin care unii clienţi Romtelecom au primit fără să ceară şi fără acordul lor poliţe de asigurare a locuinţelor, gratuite pentru o perioadă de trei luni, şi care ar fi încetat doar în cazul în care clienţii nu şi-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acestora.

Citeşte si: 

 Romtelecom şi Astra Asigurări s-au pus pe înşelarea abonaţilor telefonici
 Astra va trebui să rezilieze toate poliţele de asigurare încheiate prin Romtelecom


„Romtelecom a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 3.000 de lei pentru prelucrare nelegală a datelor, întrucât a utilizat datele fără consimţământul expres şi neechivoc al abonaţilor, în temeiul art. 32 coroborat cu art. 5 din Legea nr. 677/2001. De asemenea, Romtelecom a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 2.000 de lei pentru prelucrare nelegală a datelor, întrucât a utilizat datele abonaţilor în alt scop decât pentru furnizare de servicii telefonice, în temeiul art. 32 coroborat cu art. 4 din Legea nr. 677/2001”, a declarat pentru HotNews.ro Alina Săvoiu, şeful biroului juridic al autorităţii. Sancţiunea a fost aplicată în urma unei investigaţii la sediul Romtelecom, desfăşurată săptămâna trecută de ANSPDCP, ca urmare a mai multor plângeri venite la această instituţie. În replică, Romtelecom a anunţat luni că va ataca în instanţă această decizie.

CSA a declarat poliţele de asigurare ilegale

În afară de Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Datelor Personale, emiterea acestei poliţe, în urma parteneriatului dintre Romtelecom şi Astra, a fost declarată ilegală şi de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Autoritatea de supraveghere a pieţei asigurărilor a avertizat luna trecută că poliţa în cauza a fost emisă fără respectarea dispoziţiilor legale privind contractele de asigurare precum şi a obligaţiilor de informare a asiguraţilor şi potenţialilor asiguraţi. CSA a decis de asemenea rezilierea tuturor poliţelor în cauză ale Astra încheiate prin Romtelecom şi informarea tuturor clienţilor operatorului cu privire la acest lucru.

Datele personale furnizate ilegal de Romtelecom sunt utilizate în continuare de Astra Asigurări

Cu toate că instituţiile abilitate au declarat ilegală înţelegerea dintre Romtelecom şi Astra, datele personale ale clienţilor „vândute” de Romtelecom sunt utilizate în continuare de cei de la Astra Asigurări. „Am avut surpriza că în această seară (luni, 10 mai, n.r.) să fiu sunat de o persoană ce nu s-a prezentat şi care a început să-mi spună de contractul/ofertă primit odată cu factura Romtelecom şi că vrea să ştie dacă nu aş vrea să vorbesc cu ea, poate până la urmă aleg să-mi fac asigurare la Astra, chiar dacă am refuzat iniţial – reţineţi că persoana aceasta ştia că am refuzat contractul trimis odată cu factura. Contractul, în cazul meu, era tipărit pe o pagina A4 faţă/verso cu un font al literei atât de mic şi şters că nu am reuşit nici să descifrez partea cu sunatul în maxim 10 zile pentru a-mi exprima dezacordul, acest mic detaliu citindu-l într-un articol în presă 2 zile mai târziu. Am sunat la un număr de Romtelecom de la care am fost redirecţionat spre o operatoare care a înregistrat refuzul meu. Asta se întâmpla acum aproximativ o săptămână. Din punctul meu de vedere asta arată că şi după ce în presă s-a scris despre acest parteneriat al excrocilor baza cu datele cu clienţii Romtelecom a fost updatată şi trimisă către Astra ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deoarece în seara asta am fost sunat acasă de un agent/operator Astra care-mi ştia: numele, numărul de telefon, faptul că am contract cu Romtelecom şi că am refuzat contractul primit odată cu factură. Eu nu mi-am dat niciodată acordul ca datele oferite de mine celor de la Romtelecom să fie oferite unei terţe entităţi, în consecinţă având în vedere situaţia de faţă, când practic datele mele de identificare sunt accesibile oricui (nu-mi garantează nimeni că cei de la Astra nu vor vinde/pierde/multiplica datele de identificarea ale clienţilor, în speţă ale mele). Trebuie să existe o modalitate ca cei care au participat la a lua aceasta hotărâre să fie cercetaţi penal. Şi, pentru asta, mâine mă duc şi-mi închei socotelile şi cu Romtelecomul şi în mod ce mi se pare normal, niciodată de acum încolo, o companie de asigurări ce se numeşte Astra sau are legătură cu acţionarii Astra nu va mai fi o opţiune pentru mine şi pentru banii mei. Consider că fac singurul lucru eficient care să arate celor din conducerea Romtelecom şi Astra care au luat parte la decizia de a mări numărul de clienţi cu japca că astfel de practici ţin de capitalismul primitiv, prost înţeles şi cu pierderi mari, mai ales pentru Romtelecom. Au fost atât de prosti încât au riscat să facă această excrocherie în timp ce pe piaţă există o ofertă de la o companie rivală ce oferă servicii comune cu Romtelecom plus televiziune la un preţ la jumătate faţă de Romtelecom”, scrie un cititor pe site-ul ziuadevest.ro.

Comentarii

comentarii