Acasă Actualitate Rotary Cetate Timișoara, alături de Agenția Națională Antidrog, se implică în lupta...

Rotary Cetate Timișoara, alături de Agenția Națională Antidrog, se implică în lupta împotriva consumului de stupefiante

DISTRIBUIȚI

joi seara rotaryDacă în 2015, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Timișoara a avut 420 de cazuri de intervenții specializate de asistență integrată, iar în 2016, până în octombrie, acest număr a fost depășit.

De aceea Clubul Rotary Cetate, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog –Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara,  a lansat proiectul Stop joc! Stop drog, joi 27 octombrie, din nevoia de responsabilitate şi responsabilizare socială a comunității, a școlii și a elevilor.
“Noi am identificat două proiecte pe care consider că vor avea un impact deosebit în comunitate Mămici fericite, bebeluși sănătoși și Stop joc, Stop drog”, a spus Cristian Grădinaru, președintele Rotary Cetate Timișoara. Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România realizat în anul 2015, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe același loc cu heroina în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, și în ceea ce privește piața drogurilor, se remarcă o creștere în anul 2014 a cantităţii de canabis – masă verde recoltată, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal crește în fiecare an. Comisar Mihaela Tomiță a spus că numărul crește exponențial al celor care se adresează centrului – părinții, elevii și profesorii vin și cer ajutorul atunci când este nevoie. “Dorim prin intermediul acestui proiect achiziționarea mai multor ochelari controlat, prin care copiii vor înțelege când vor vedea cu ochii lor care este diferența dintre joc și efectele dramatice ale consumului de droguri. Este clar, consumul de stupefiante este un fenomen ascuns, este interzis și încercăm să măsurăm amplitudinea fenomenului și să îl eradicăm. Proiectul acest vine cu o complementaritate foarte importantă, reprezintă o cooperare cu societatea civilă. Potențialul pe care Rotary Cetate Timișoara îl are ne bucură, fiindcă este o nevoie foarte serioasă în Timiș de sprijin al persoanelor lovite de flagel. Prevenția este esențială, de la o vârstă preșcolară”, a explicat Tomiță.
Apărute pe piaţa drogurilor din România şi implicit în zona de vest a ţării, în anul 2009 substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au cunoscut o perioadă de consum maxim în anul 2010. În urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament). În anul 2014, se observă, însă, ușoare creșteri ale acestui tip de consum, vizibile atât în cererea la tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale. Răspândirea consumului abuziv de droguri în rândul populaţiei tinere a dus la apariţia de reţele de trafic ample pe teritoriul României şi este necesar o intensificare a acţiunilor de prevenire a acestui flagel.
“Stop joc, stop drog are un început. De unde această denumire? De la consumul prematur al drogurilor, fiindcă totul începe de la o joacă. Pentru a preveni și stopa această joacă gravă care duce la consecințe nefaste, ne-am hotgărât că implementăm acest proiect în rândul tinerilor din Timișoara”, a spus Horațiu Rada.
Stupefiantele reprezintă o problemă, mai ales în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Timiş iar ameninţarea privind iminenta creştere nu trebuie deloc neglijată. Existenţa consumatorilor, în special în rândul tinerilor, poate fi pusă pe seama unei lipse de reacţii faţă de fenomen la nivelul comunităţilor dar şi a lipsei acute de resurse umane, logistice şi financiare atât pentru Agenţia Naţională Antidrog cât şi pentru sfera societăţii civile. Vârsta a tot scăzut în statistici iar astăzi se discută despre copii de 14 ani care ajung în rândul  consumatorilor.
Scopul campaniei este de a informa tinerii cu privire la gravitatea consumului de droguri (ilegal în România), la efectele asupra sănătăţii (mulţi dintre consumatori sunt infectaţi cu boli cu transmitere sexuală) şi inclusiv a pericolului de moarte accidentală (vezi accidentele de circulaţie, sinucideri, etc).  “Noi, cei din Clubul Rotary Cetate Timişoara, înţelegem că trebuie să ne implicăm, să schimbăm lucrurile. Vrem ca toţi copiii să înţeleagă care sunt adevăratele pericole care îi pândesc în viaţă, să înţeleagă gravitatea consumului de droguri şi să conştientizeze efectul pe care îl au acestea asupra vieţii şi integrităţii lor. Pentru un moment de euforie plăteşti cu viaţa iar această perspectivă trebuie cunoscută şi conştientizată de absolut toată lumea. Ştim că nu ne stă în putere să eradicăm acest fenomen dar putem cel puţin să susţinem şi să iniţiem acele campanii care să arunce în dezbaterea publică această temă, care să arate tinerilor cum le este periclitată viaţa, să îi facă pe cei din jur să deschidă ochii larg şi să devină conştienţi de trista realitate, să se implice şi să lupte.  Astfel facem ceea ce ştim noi mai bine, ne poziţionăm în rolul nostru de club de servicii în slujba comunităţii. În aproape 15 ani de viaţă am demonstrat consecvenţă şi seriozitate în realizarea unor proiecte cu puternic impact social – fie că vorbim de problematica copiilor din comunităţile de romi, care nu merg la şcoală, fie de şcolile fără autorizaţii sanitare de funcţionare, fără apă şi canalizare”, a precizat Cristian Grădinaru.
De ce o campanie antidrog?
“Prin derularea campaniei de prevenire a consumului de droguri urmărim antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv a celor cunoscute cu denumirea de „etnobotanice”, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia devine o prioritate”, a explicat Grădinaru. În cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri se va încerca atragerea unui număr cât mai mare de tineri, persoane în vârstă, copii, cât şi personalităţi publice locale (primar, prefect, subprefect etc.).
Pentru a realiza acest lucru voluntarii vor promova următoarele principii: riscurile la care se supun consumatorii de droguri; înţelegerea efectelor şi complicaţiile consumului de droguri; să aibă un grup de prieteni cu comportamente sănătoase: promovarea abstinenţei la consum; comunicarea asertivă și conştientizarea rolului pe care presiunea de grup îl are în domeniul prevenirii consumului de droguri.  

 

Comentarii

comentarii