Acasă Actualitate Roxana Iliescu, după demisia directorului general al Colterm: „Cine urmează?”

Roxana Iliescu, după demisia directorului general al Colterm: „Cine urmează?”

DISTRIBUIȚI

Roxana Iliescu, consilier local PRO România, spune că nu este surprinsă de decizia lui Petre Nenu, director general al Colterm, de a părăsi compania și se așteptă și la alte plecări. Dacă viceprimarul Cosmin Tabără, cel care a anunțat demisia, îl caracteriza pe Nenu drept „unul dintre oamenii cerebrali din Colterm”, Roxana Iliescu este mai dură, spunând că Nenu are partea sa de vină în haosul din cadrul societății. Consiliera locală PRO România se arată nemulțumită și de faptul că, din nou, useriștii s-ar folosi din nou de pretextul certificatelor de poluare.

„Petru Nenu, director general Colterm, și-a dat astăzi demisia, invocând «ciorba reîncălzită», adică responsabilitatea municipalității în chestiunea cumpărării Certificatelor de CO2, în vederea evitării încasării unei noi amenzi exorbitante! Cine urmează? Același Petru Nenu, care în trecut a fost puternic susținut pentru această funcție de useriști, și-a dat demisia! În ciuda delimitării totale a primarului Fritz & Comp. de această societate, de care de ceva timp fug ca dracu de tămâie, să nu uităm totuși că marii specialiști în Colterm de pe Loga, treziți sau nu la 3 noaptea pentru soluții de salvare a acestei societăți, au tăiat și au spânzurat în Colterm până să o bage în insolvență. Au numit toți membrii din Consiliul de Administrație, au numit directori, sau în alte funcții de conducere, pe cine au vrut ei, obedienți să fie!”, scrie, într-o postare pe Facebook, Roxana Iliescu.

În continuare, aceasta vorbește de „ciorba reîncălzită” a problemei certificatelor, de precedentele amenzi pentru lipsa certificatelor de poluare, dar și de declarația administratorului special Cristian Amza, cel care „se așteptă și la alte demisii”. Iată a doua parte a postării Roxanei Iliescu:

„Iata că unii încep să se trezească și invocând «o ciorbă reîncălzită» (așa a numit primarul Fritz responsabilitatea municipalității pe subiectul obligativității cumpărării Certificatelor de CO2 și pe tema încasării amenzilor astronomice primite urmare a neîndeplinirii acestei obligații, când am adus în discuție subiectul în plen) își prezintă astăzi demisia, pare-se din motive ce țin de lipsa oricărei implicări a municipiului în cumpărarea Certificatelor de CO2.

L-am întrebat pe Fritz încă din noiembrie anul trecut dacă ia în considerare vreo implicare în sensul ajutării Colterm în achiziționarea celor aproximativ 200000 de Certificate de CO2 aferente anului 2022, pentru a preveni încasarea unei noi amenzi de către această societate…

Cele două amenzi deja încasate se ridică la suma de 35 mil euro (!!!), plus costul certificatelor de CO2 aferente anului 2020 si 2021, care subzistă, aparte de încasarea amenzii. 🤯

Spuneam atunci că încasarea unei noi amenzi ar fi practic o datorie curentă a societății înregistrată în procedura insolvenței, ce ar avea consecință intrarea în faliment a Colterm, în caz de neplată.

În loc de răspuns, primarul m-a întrebat ironic evident, ce parghie are municipiul (?!), (care să nu uităm totuși că este unic acționar), de a ajuta Colterm să cumpere aceste Certificate, dincolo de subvenția pe care o plătim …

«Nu inteleg! Ce alte … nu știu, cadou de Crăciun, sau? Adică…NU există nicio altă cale… haideți ca să nu ne lungim, a fost o întrebare retorică! Nu există nicio altă cale să dăm noi banii contribuabililor la Colterm, decât prin subvenție… sau facturi de pierderi tehnologice, asa este, pe baza unui audit energetic».

Dar uite că primarul este astăzi contrazis de propriul coleg de partid. Întrebat astăzi de sănătate pe subiectul ăsta, motivului demisiei lui Nenu,  administratorul special Amza, menționează: «Eu cânt placa asta de jumătate de an (altu’ ca mine, cu ciorba reîncălzită) certificatele astea nu par să iasă din ecuație. Ar exista, teoretic, două surse de bani, din care una ar fi achitarea, de către primărie, a pierderilor induse. În mare, noi le-am calculat și suma ar trebui să fie de ajuns (…)» (sursa: stiridetimisoara.ro).

Acestea fiind spuse, și luând în considerare și alte evenimente care nu ne arată altceva decât o adâncire a prăpastiei dintre marii specialiști în Colterm din conducerea primăriei și proprii oameni pe care i-au uns în diferite funcții de conducere în cadrul societății, mă aștept să urmeze și alte demisii!

(alte evenimente însemnând dar fără a ne limita la: haosul constituirii societăților de pe care să fie depuse diferite proiecte pentru producerea de energie verde, inițial de către municipiu, ulterior de Colterm, ca-ntr-un final să constituie și municipiul totuși alte două societăți, depunerea atât de către Colterm cât și de către municipiu a câte unui proiect pentru finanțarea aceluiași tip de investiție, tergiversarea atât în 2021 cât și anul trecut a adoptării noului preț al GCal ce a avut drept consecință gaură în visteria Colterm etc)”.

Comentarii

comentarii