Consiliul Local Timișoara a aprobat, joi, acordarea gestiunii ștrandului Termal către societatea Horticultura. Una cu un picior în groapă, spune consilierul local Roxana Iliescu, care acum va primi administrarea bazei de agrement atât de apreciată de timișoreni în anii precedenți.
Ea prezintă o analiză a situației financiare a societății amintite, una total dezastruoasă, spune Iliescu. Veniturile totale ale Horticultura scad de ani de zile, chiar dacă obiectul de activitate este permanent extins.
”Veniturile totale ianuarie- martie 2024 sunt mai mici decât în 2022 si 2023, deși s-au adăugat cimitirele și s-au indexat contractele pe spații verzi si curațenie primărie; din total BVC 2024 previzionat, ianuarie-martie reprezintă doar 12%, deși ar fi trebuit sa fie min 20%. Referitor la contractul pe spații verzi încheiat cu primăria, sumele sunt asemănătoare cu 2023 si 2022, adică subdimensionate față de necesarul orașului. Pe cimitire, BVC-ul e complet nerealist, prevede venituri de cca 350 mii lei pe trimestrul 1 2024, iar ei au făcut cca 200 mii lei. Magazinele (florăriile) sunt în scădere cu toate că din 2024 a apărut o florărie nouă în cimitirul din Calea Șagului. Nu se mai fac venituri din dobânzi la depozite, pentru ca au cheltuit toate depozitele din bancă;
În trimestrul 1 din 2024 cheltuielile totale sunt cu 47% mai mari ca in trimestrul 1 2023, din cauza salariilor, bonurilor de masă si altor elemente explicate mai jos, însă creșterea e foarte mare si denotă incompetența manageriala din punct de vedere financiar, in conditiile scăderii veniturilor: cheltuielile cu materialele consumabile au crescut inexplicabil; cheltuielile cu personalul – creșterea e datorataăpe de o parte noilor angajări pe care le-au făcut pe secția cimitire dar și salariilor exagerate acordate conducerii societății și a diferitelor bonusuri dubioase acordate”, conform Roxanei Iliescu.
Conform consilierului local, societatea are pierderi foarte mari.
”Profit/pierdere brut – chiar dacă scoatem impactul producției neterminate ( 771 mii) pierderea e foarte mare și se datorează diviziei cimitire și comenzilor mici de la primărie pe spații verzi, care nu generează venituri destule”, spune Roxana Iliescu.