Acasă Actualitate Rugină și gândaci! ANPC a închis sectorul Brânzeturi – Cărnuri din piața...

Rugină și gândaci! ANPC a închis sectorul Brânzeturi – Cărnuri din piața Badea Cârțan din Timișoara – video

DISTRIBUIȚI

Vitrine uzate și ruginite, aflate într-o avansată stare de degradare, infestate cu gândaci și mizerie veche, pardoseală degradată cu nesfârșite bacterii și o atmosferă generală insalubră, foarte periculoasă pentru sănătatea consumatorilor din Timișoara.

Toate aceste neajunsuri au fost constate în piața Badea Cârțan din Timișoara, joi 1 septembrie, de către inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conduși personal de către președintele Horia Miron Constantinescu. El a venit de la București pentru a conduce inspecțiile.

Prin urmare, a fost luată decizia de a închide piața Badea Cârțan, sectorul Brânzeturi-Cărnuri. Acțiunea de control în județul Timiș este intitulată Caravana consumatorilor. Miercuri, inspectorii au făcut control și în Lugoj, unde au găsit aceleași mizerii, ”fiindcă cei responsabili cu dezinsecția nu duc la final activitatea în mod responsabil. Probabil stropesc cu apă sfințită”.

”Hala de brânzeturi va fi închisă până când ne vor prezenta documente clare cu privire la dezinsecție făcută într-o modalitate responsabilă și o igienizare mult mai atent realizată și mult mai bine aplicată. Tot ceea ce este în contact mai ales cu zona infestată cu gândaci (carne, brânză, produse lactate etc) va fi retras de la comercializare. Nu e vorba de un gândăcel rătăcit, ci la foarte mulți gândăcei rătăciți”, a declarat Constantinescu.

ANPC susține că trebuie puse la dispoziția micului comerciant bănățean echipament de calitate pentru a nu prejudicia sănătatea consumatorilor. Asta nu înseamnă că încurajându-i pe unii să fie distrusă sănătatea celorlalți, mai ales că este o pretenție normală de a comercializa în condiții de igienă, indiferent de dimensiunea operatorului economic sau a producătorului.

Șeful ANPC a atras atenția, joi, la Timișoara, că nu are nimeni nimic cu producătorul local, ci cu acei responsabili care ar trebui să se ocupe cu dezinsecția pieței, cu igienizarea corespunzătoare și cu punerea la dispoziția comercianților de către administrația locală a unor spații civilizate de vânzare.

Aceste vitrine vechi și ruginite sunt în evaluarea și a altor instituții cu atribuții de control.

”În această situație vorbim și de un respect pentru conaționalul tău, care vine să cumpere de la piață locală, astfel, încurajând producătorul local. A pune mână pe cârpă de șters sau pe o pensulă să vopsești când nu e aglomerată piața nu e un capăt de țară. Nu trebuie să existe rugină și gândaci pe o vitrină cu carne și brânză.

Tot ceea ce am găsit aici în piața Badea Cârțan din Timișoara va fi retras de la comercializare. Sperăm să tragem un semnal de alarmă și administrației publice locale. Pe lateralul pieței nu s-a dat cu mătura și nu s-a mai spălat probabil de ani de zile. Zeama este impregnată în beton în zonele de circulație și este cărată de tălpile pantofilor în zonele care se comercializează alimente”, a declarat Horia Constantinescu.

O altă problemă depistată la piața din Badea Cârțan și în alte piețe este următoarea: există falși producători care merg și achiziționează mărfurile de la angro-urile de legume fructe și în spatele unor false certificate de producător se pretind ceea ce puțini mai există în piață – producători autentici.

Până acum, au fost date amenzi de 281.000 de lei și 22 de avertismente. S-a oprit temporar prestarea de servicii pentru 14 operatori economici și închiderea până la 6 luni. Au fost retrase 650 de kg de produse alimentare de la comercializare. De asemenea, au fost inspectată și activitatea comercianților de metale prețioase. Au fost retrase peste 400 de grame de aur, pretinse a fi din metale prețioase.

Șeful ANPC a povestit că a fost sfidat de primarul din Săcălaz, în piața Badea Cârțan. ”Domnul Nicu Viorel a venit și ne-a spus că el coordonează activitatea acolo la vitrină. S-a răstit la colegii mei, l-a luat la ture pe directorul general, Paul Anghel, apoi a venit și pe mine. L-am rugat să nu mă atenționeze cu degetul. Avem filmarea când ne părăsește și îi indică doamnei care vindea acolo să nu semneze niciun document să părăsească vitrina și carnea a rămas așa cum o vedeți. Vom lua în calcul și obstrucționarea controlului”.

Care ar fi soluțiile?

Horia Miron Constantinescu, joi 1 septembrie, la piața Badea Cârțan Timișoara: ”Mi-ar plăcea să cred că autoritățile locale vor găsi finanțele necesare pentru înlocuirea acestor echipamente foarte vechi, foarte uzate și ruginite în mare parte. Ele pot fi închiriate sau luate în leasing. Producătorii agroalimentari merită să primească o cu totul altă șansă de a-și vinde puținele produse românești locale de pe piață”.

 

 

Comentarii

comentarii