Acasă Actualitate Rusaliile 2021-în Timiș și Caraș Severin

Rusaliile 2021-în Timiș și Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Rusaliilor 2021, credincioșii din Timișoara, dar și din alte localități din Timiș au participat la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

De asemenea, la Praznicul Rusaliilor 2021, PS Lucian, episcopul Caransebeșului, a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la care au participat mulți credincioși.

În cadrul slujbei de la Timișoara, au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării în Bărăgan; anul acesta, împlinindu-se 7 decenii de la punerea în aplicare a unei ideologii absurde de exterminare programată, realizată de regimul totalitar comunist, instaurat în România după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă numărul mare de credincioși, la slujbă au participat membrii Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara.

După cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfinția Sa la finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Banatului a primit, din partea  Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara, diploma și medalia „70 de ani de la deportarea în Bărăgan”, pentru contribuția la păstrarea memoriei acestui trist moment, experimentat de peste 40000 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 km de-a lungul graniței cu Iugoslavia. În continuare, preotul Mircea Lăutaș, care, în noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, fusese deportat la vârsta de 4 luni, deși suferea de tuse convulsivă, Petru Mirciov și Cornelia Fiat, martori ai acestei epurări sociale, au vorbit despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în labirintul arid al Bărăganului în noaptea Rusaliilor din 1951, dar și despre evenimentele dramatice din cei cinci ani petrecuți în „închisoarea în aer liber”, printre mărăcinii și arșița acelui ținut străin.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

 

Praznicul Rusaliilor, sărbătorit la Catedrala Episcopală din Caras Severin

La Praznicul Rusaliilor Părintele Episcop Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la care au participat mulți credincioși.

Sfânta Liturghie și Slujba Vecerniei din această zi de praznic a fost înfrumusețată de Corul Catedralei episcopale, condus de părintele profesor Petru Paica și de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul său de după sfintele slujbe, Preasfințitul a explicat celor prezenți, semnificația praznicului. „Este într-adevăr o zi de mare Praznic Împărătesc pentru că Duhul cel Preasfânt s-a pogorât peste sfinții săi Ucenici și Apostoli și ei au început să grăiască în alte limbi, astfel încât toți cei prezenți la Ierusalim, la Praznicul Cincizecimii, au înțeles cuvântările Apostolilor, propovăduirea evangheliei”.

„Astăzi este ziua de naștere a bisericii creștine, a bisericii Mântuitorului Iisus Hristos, când s-au botezat ca la 3000 de suflete. Noi îl rugăm pe Mângâietorul să se sălășluiască și în inimile și sufletele noastre, ca noi să fim și să rămânem pnevmatofori, iar la finalul vieții să putem spune împreună cu Pavel: «Lupta cea bună m-am luptat, credința sfântă și dreaptă am păzit și călătoria acestei vieți am săvârșit»”, a spus Părintele Episcop.

Slujba Vecerniei ce se săvârșește imediat după Sfânta Liturghie în această zi de praznic este îmbogățită de 7 rugăciuni speciale, rostite în genunchi. Ele invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în ele sunt prezente și cereri pentru cei adormiți în Domnul.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru minunea ce s-a întâmplat la acest praznic și îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să-L trimită permanent peste noi și peste darurile pe care le punem înainte, pe Duhul cel Preasfânt, căci într-adevăr Mântuitorul le-a promis Apostolilor și prin ei și nouă, zicând: «Nu vă voi lăsa orfani, ci vă voi trimite un Mângâietor, Duhul Adevărului». Noi trăim în biserica harului, în biserica iubirii, o Cincizecime permanentă, de aceea se cuvine ca la fiecare Liturghie să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește și să zicem cu psalmistul David: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne veselim și să ne bucurăm întru ea»”, a mai precizat ierarhul.

De asemenea, a subliniat și faptul că „trebuie să fim atenți și să conlucrăm cu Duhul cel Preasfânt care este întru noi de la Taina Botezului, atunci când ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi”.Chiriarhul a sfinţit, potrivit tradiţiei bisericii noastre și spicele de grâu care au fost împărţite credincioşilor, alături de anaforă şi iconiţe cu Praznicul Rusaliilor.

 

Comentarii

comentarii