Acasă Actualitate RUSALIILE, sărbătoarea întemeierii bisericii creştine

RUSALIILE, sărbătoarea întemeierii bisericii creştine

DISTRIBUIȚI
rusalii

Creştinii prăznuiesc astăzi Rusaliile, numite şi Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, aceasta fiind considerată data întemierii Bisericii lui Hristos, când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor sub formă de limbi de foc.

La 50 de zile după Învierea Domnului a fost momentul în care, în urmă cu 2017 ani, s-au convertit la creştinism 3.000 de oameni.

Toate bisericile ortodoxe din Banat sunt împodobite cu ramuri de stejar şi tei de ziua Rusaliilor şi a Pogorârii Sfântului Duh, urmată de ziua Sfintei Treimi. După săvârşirea liturghiei, creştinii vor lua acasă crenguţele binecuvântate şi le vor aşeza la icoane pentru a fi feriţi de duhuri rele, de boli, pericole, furtuni ori trăsnete.

În credinţa populară, Rusaliile întruchipează sufletele fetelor moarte de tinere ale lui Rusalim Împărat. Asemenea ielelor, ele dansează prin văzduh ori în locuri mai puţin umblate de pământeni, iar dacă le vede cineva dansul ori calcă în locul în care ele au jucat, acela îşi pierde minţile fiind ‘luat de Rusalii’.

Tocmai de aceea, în aceste zile nu se călătoreşte, iar casele sunt împodobite cu crengi de stejar. Pentru a se feri de aceste zâne rele, bărbaţii poartă la brâu pelin, mai ales dacă trebuie să călătorească.

***

Rusaliile sunt una dintre cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuită mai întâi de sfinţii apostoli.

Legenda spune că în acea zi s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim din toată lumea, iar Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi se puteau înţelege cu aceştia, pentru a le propovădui Evanghelia.

***

Tradiţia spune că de Rusalii se împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, se ung uşile cu usturoi, pentru a se feri de necazuri tot anul şi se joacă tradiţionalul Căluşar, pentru a alunga spiritele Ielelor care sunt zâne rele.

În această zi se poartă la brâu frunze de pelin, boabe de usturoi şi tămâie, pentru a-i ocroti pe oameni de toate relele.

De Rusalii nu e bine să se iasă la muncile câmpului şi mai ales nu e voie să se dea cu coasa, pentru a nu fi lovit de fulgere.

În preziua Rusaliilor se sărbătoresc Moşii de vară, dându-li-se de pomană fructe din rodul cel nou, mai ales cireşe, dar şi lapte pentru pruncii care au trecut dincolo nebotezaţi.

Comentarii

comentarii