Acasă Eveniment Război birocratic între Primăria Timişoara şi DSP Timiş

Război birocratic între Primăria Timişoara şi DSP Timiş

DISTRIBUIȚI

Războiul birocratic dintre Primăria Timişoara şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, privind semnarea protocolului de predare-primire a clădirii viitorului Institut Oncologic Timişoara, a făcut ca 1 milion de lei, necesari studiului de prefezabilitate, să se reîntoarcă la Ministerul Sănătăţii. “Am fost obligaţi să îi restituim. La începutul anului viitor îi vom primi înapoi. Banii nu sunt pierduţi”, a declarat prof. univ. dr. Horia Vermeşan, directorul DSP Timiş, joi, 10 noiembrie.

15.493 de bolnavi de cancer aşteaptă

În judeţul Timiş, 15.493 de bolnavi de cancer aşteaptă să fie salvaţi de la moarte, iar existenţa institutului i-ar fi ajutat foarte mult. Principalele centre universitare – Cluj, Iaşi şi Bucureşti – au institute oncologice. A mai rămas Timişoara. Din luna iunie a fost declanşat războiul birocratic dintre autorităţile locale şi nu se ştie când se va opri. Totuşi, speranţe există. Important este ca una dintre părţi să cedeze. “Sperăm ca măcar săptămâna viitoare să semneze protocolul şi să preluăm clădirea, pentru ca să pornim institutul oncologic, care este atât de necesar Timişoarei. Asta vrea DSP Timiş. Dorim să o preluăm şi mâine, dacă s-ar putea. Documentul e la ei, trebuie ei să îl semneze”, a spus Vermeşan. Se pare că există promisiunea ca săptămâna asta să se semneze protocolul de predare-primire. Una dintre cauzele tergiversării este faptul că au fost mereu operate modificări la document. Inclusiv ultima variantă a suportat unele schimbări. Cauza restituirii banilor către MS o reprezintă faptul că un studiu de prefezabilitate se realizează în 52 de zile, iar până la sfârşitul anului 2011 nu ar fi fost finalizat. Cornelia Cismaş, director economic, a spus că valoarea clădirii nefinalizate se ridică la 17.577 mii lei.

“Semnăm!”

Pe cealaltă parte, Primăria Timişoara a transmis că DSP Timiş refuză să semneze. “Am făcut toate formalităţile pentru a-i convinge. Nu au vrut să semneze nicio variantă. DSP refuză să primească clădirea. A amânat sine die. Pentru noi nu e nicio problemă. Semnăm”, a spus Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, joi, 10 noiembrie. Finalizarea institutului oncologic este cu atât mai necesară, cu cât, în acest moment, există multe secţii de oncologie în mai multe spitale, iar secţia de radiologie se află pe bdul. Mihai Viteazul, ceea ce îngreunează tratamentul bolnavilor. Toate aduse la un loc ar fi benefic atât pentru medici, cât şi pentru bolnavi. “Predarea-primirea imobilului se face pe bază de proces-verbal, încheiat între Consiliul Local Timişoara şi Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Timiş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, am citat din HG nr. 1.249 din decembrie 2010.
 

Comentarii

comentarii