Acasă Actualitate Război între Alianţa Sindicatelor Timiş şi CNSLR Frăţia Timiş

Război între Alianţa Sindicatelor Timiş şi CNSLR Frăţia Timiş

DISTRIBUIȚI

Între Alianţa Sindicatelor (AS) Timiş, condusă de către Aurel Mihuţ, şi CNSLR Frăţia Timiş, condusă de Adrian Negoiţă , a izbucnit un război “sângeros” al cărui obiectiv îl reprezintă proprietăţile fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR) Timiş. Mihuţ îl acuză pe Negoiţă că a intabulat proprietăţi ale fostului UGSR numai pe numele Frăţiei, pe când acest patrimoniu este comun tuturor sindicatelor din Timiş. Prin urmare, AS Timiş a deschis proces pentru anularea ducumentelor. Mai mult, Mihuţ acuză şi Oficiul de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară (OCPI) Timiş, fiindcă a acceptat intabularea şi a eludat legea.

“Lovitură pe dedesubt”

“CNSLR Frăţia Timiş a intabulat patrimoniul UGSR-ului Timiş pe numele lor. Atât timp cât acest patrimoniu nu este reglementat printr-o situaţie juridică, cum vii tu pe la spate, pe dedesubt, şi faci treaba asta? Asta este indignarea şi problema noastră. Este posibil ca aceste fenomene să se fi întâmplat, nu numai în Timiş, ci în toată ţara. Cum s-a procedat în Timiş, este posibil să se fi întâmplat şi în alte judeţe. Şi uite aşa dispare încetul cu încetul patrimonioul fostului UGSR şi trece în proprietatea unora ca CNSLR Frăţia. Problema este că, odată ce ei devin proprietari, pot dispune de proprietăţi cum vor muşchii lor. Pot să vândă şi să încaseze bani direct pe ele. AS Timiş a făcut acţiune în instanţă pentru anularea intabulării –să se anuleze toate actele ce s-au făcut în favoarea CNSLR Frăţia, pentru că Frăţia nu se poate intabula singură ca proprietar al fostului patrimoniu UGSR”, a spus Mihuţ. Adrian Negoiţă, preşedintele CNSLR Frăţia Timiş, a declarat că, dimpotrivă, s-a făcut o treabă foarte bună, că situaţia era în aer. “Nu e intabulat pe CNSLR Frăţia. E intabulat pe CNSLR conform documentelor, CNSLR fiind cea care a preluat administrarea în 1990. Fiecare va primi cotă parte. Nu se pune problema că numai eu sau numai el. Nimeni nu a făcut nimic 20 de ani. Nici nu ştiu dacă e proces pe rol. Habar nu am. Dacă el, Mihuţ, zice aşa, aşa o fi, dar nu ştiu, el ştie ce este şi ce nu este”, a spus Negoiţă.

“Am respectat documentele”

OCPI Timiş a transmis că intabularea s-a realizat conform documentelor, iar AS Timiş are dreptul de a contesta în instanţă acţiunea. OCPI Timiş susţine că prin Încheierea nr. 99306 / 2008, s-a admis cererea introdusă de CNSLR Frăţia, privind întabularea dreptului de proprietate asupra construcţiei înscrise în cartea funciară nr. 16219 / Timişoara, în favoarea CNSLR Frăţia, ca succesor în drepturi al Consiliului Central al Sindicatelor din Republica Populară Română, aşa cum reiese din documentele depuse la dosar.
Actele care au stat la baza înscrierii au fost: Statutul CNSLR ; Sentinţa nr. 782 / 1990, din dosarul nr. 732 / 8 .J. 1990, privind înfiinţarea CNSLR ;
Statutul UGSR ; Procesul verbal de predare – primire din data de 04.07.1990, încheiat între Comitetul Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din România şi CNSLR, privind preluarea, prin absorbţie, de către CNSLR a patrimoniului fostului CC al UGSR şi Bilanţul Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din România din 31.12.1989. «Alianţa Sindicatelor Timiş a uzat de dreptul legal de a ataca cu plângere încheierea, iar actele au fost transmise către Judecătoria Timişoara, în confomitate cu prevederile art. 50 din Legea 7/1996, republicată, urmând ca instanţa să se pronunţe în acest caz. Prin încheierile nr. 167430 şi 167432/2008, s-a alocat imobilului un nou număr cadastral, în urma măsuratorilor efectuate, şi a fost întabulată casa de oaspeţi situată pe str. Dr. Liviu Gabor, nr. 4, în favoarea CNSLR. Întabularea s-a făcut în baza autorizaţiei de funcţionare nr. U 92008-07051/2008, eliberată de Primăria municipiului Timişoara, care atestă proprietarul construcţiei ca fiind CNSLR. Conform art. 55, al. 1 din Legea 7/1996 republicată, “dreptul de proprietate dobândit prin construire se va putea înscrie în cartea funciară, în baza unui certificat eliberat de primăria localităţii prin care se atestă, când este cazul, faptul că proprietarul a edificat construcţiile în conformitate cu autorizaţia de construire eliberată potrivit legii precum şi a unei documentaţii cadastrale.” Având în vedere aceste aspecte, întabularea a fost realizată conform procedurilor şi legislaţiei în vigoare, pe baza documentaţiei depuse de solicitant », susţine OCPI Timiş.
Urmează procesul şi instanţa va stabili cine are dreptate şi cine nu. Vom vedea.

Comentarii

comentarii