Acasă Actualitate Război psihologic extrem între medicii de familie, Casa Naţională de Asigurări de...

Război psihologic extrem între medicii de familie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii

DISTRIBUIȚI

Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş susţine că războiul psihologic dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii (MS) şi medicii de familie a ajuns la extrem, iar situaţia va degenera, dacă nu va avea loc un dialog real între părţi. „Fiindcă nu s-a dorit un dialog real cu medicii, dar au fost nevoiţi să o facă, CNAS a început un război psihologic cu medicii de familie, care acum este dus în extremă”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele PMF Timiş, vineri, 10 iunie.

„Aşteptăm decizia MS!”

PMF Timiş susţine că strategia folosită de CNAS, prin care este manipulată opinia publică, are ca scop denigrarea corpului medical şi are la bază dezinformarea voită, intimidarea medicilor , denigrarea şi decredibilizare conducerii organizaţiilor profesionale şi instigarea pacienţilor. Dacă se dorește cu adevărat stingerea acestui coflict, spre binele bolnavilor, MS, responsabil pentru sănătatea populaţiei, trebuie să comunice un rezultat final cu privire la decizia luată, ca urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii medicilor de familie. În timp ce reprezentaţii CNAS continuă în mod voit conflictul, medicii de familie fac voluntariat, consultă gratuit şi acordă medicamente gratuite din aparatul de urgenţă al cabinetului, cumpărate din veniturile proprii. „Aşteptăm decizia MS”, a spus dr. Spătaru.

Metode ieftine şi imorale

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei a transmis că, din păcate, sănătatea populaţiei, accesul la îngrijiri sau stabilitatea asistenţei medicale primare nu au nici o importanţă pentru decidenţi.

„Preşedintele CNAS tentează medicii de familie‚ mai slabi de înger să fure pacienţii celorlalţi; îndeamnă pacienţii să renunţe la medicul lor, pe care îl cunosc dintotdeauna, şi să plece la un alt medic. Ce vor face însă cei 10 milioane de pacienți din mediul rural, care abia au acces la un singur medic? CNAS a impus caselor locale un fel de întrecere socialistă pentru a forţa, şantaja, ameninţa medicii să semneze nişte acte adiţionale, oricum ilegale, şi pe care le vom ataca şi în contencios administrativ. Casele locale fac adunări originale, mere cu pere, ca să iasă socoteala, să se declare învingători. Uneori au refuzat să valideze raportările lunii mai, fără acea minunată semnătură. Parcă suntem în urmă cu 25 de ani! Asemenea metode de rezolvare a problemelor reale, profunde, ale cabinetelor de medicina familiei sunt cu totul originale şi, din punctul nostru de vedere, ieftine şi imorale. Se prezintă zilnic doar rapoarte grosolane, false, despre medicii care ar fi semnat acte adiţionale ilegale. Uită să se menţioneze presiunile care se fac în toată ţara pentru semnături şi chiar ameninţările demne de un stat totalitar – medicii au fost sunaţi zilnic în mod insistent şi ameninţaţi, au fost vizitaţi la cabinete cu actele adiţionale, nu au fost lăsaţi că primească banii pe luna mai fără să semneze pentru luna iunie, liderii judeţeni au fost denigraţi în presa locală şi ameninţaţi. Angajaţii caselor judeţene au şantajat medicii şi i-au supus şi îi supun încă la o presiune psihică extraordinară, doar pentru a putea să raporteze 120% semnături la centru. Ieri ameninţările s-au înmulţit”, se arată în comunicatul celor două organizaţii.

Comentarii

comentarii