Acasă Eveniment Războiul OMG-urilor

Războiul OMG-urilor

DISTRIBUIȚI

Poate şti vreodată românul, cu exactitate, când are în farfurie o felie din controversatele organisme modificate genetic (OMG) sau o bucată dintr-un produs naturist, ecologic, fără “otrăvuri” chimice inoculate? Este greu de găsit un răspuns sigur. O întrebare şi mai complicată, al cărei răspuns consumatorul timişorean, probabil, că nu îl va afla niciodată, fără a fi manipulat, este: “Consumarea OMG-urilor este dăunătoare sănătăţii?” Din păcate, în acest moment, în ţara noastră, ca şi la nivelul Uniunii Europene, nimeni nu ştie cu exactitate adevărul, dar există un puternic război între cele două tabere, “pro” şi “contra”, fiecare cu argumentele sale.   

Agricultorii sunt “pro”

Deşi cea mai mare parte a agricultorilor din Timiş şi din întreaga ţară sunt pentru cultivarea OMG-urilor, 78 de parlamentari români, printre care se află şi unii din Timiş, au realizat un proiect de lege, aflat în dezbatere în Parlamentul României, pentru a fi interzisă cultivarea OMG-urilor în România, pe o perioadă de cinci ani. Bineînţeles că fermierii s-au supărat foarte rău şi susţin că aceşti parlamentari sunt groparii agriculturii româneşti. Prevenirea impactului semnificativ asupra mediului, asupra culturilor ecologice şi convenţionale şi asupra sănătăţii populaţiei, până la găsirea unor dovezi ştiinţifice riguroase, care să ateste siguranţa consumului organismelor modificate genetic (OMG) – acestea sunt principalele obiective ale proiectului de lege. În expunerea de motive, se mai arată că legislaţia actuală nu permite consumatorului român să aleagă dacă doreşte sau nu să înghită OMG-uri. De asemenea, parlamentarii mai argumenteză că există studii care arată că OMG-urile lovesc în sănătatea omului, afectează ficatul, rinichii, oferă rezistenţă la antibiotice ori provoacă alergii. De asemenea, se mai cere obligativitatea etichetării corespunzătoare a produselor ce conţin OMG-uri. “Dar ce e mai important? Specialiştii au căzut de acord că este prematur să se pronunţe asupra efectelor consumului de OMG-uri. Acestea sunt introduse în consum de prea puţin timp”, susţin aleşii în expunerea de motive.

Nu s-a cultivat soia modificată genetic

Federaţia Naţională a Producătorilor din România (FNPAR) nu este de acord cu acest proiect de lege.
“Acest proiect de lege va distruge agricultura românească. Ei nu înţeleg, fiindcă nu sunt specialişti sau agricultori. Raportul Academiei Române de Ştiinţe arată că nu există efect negativ. Consumăm cu hrana animalelor 70% din proteină din soia şi porumb modificat genetic, provenit din Argentina, Brazilia şi SUA. Nu există interes ca România să înregistreze un progres real în agricultură. Vom face presiuni să se retragă acest măsuri legislative nocive pentru ţară”, a spus Viorel Matei (foto), preşedintele FNPAR. În ţara noastră, există peste un milion de hectare pe care s-ar putea cultiva soia, iar fermierii susţin că, astfel, s-ar putea asigura proteina din soia până la 36% din consumul european. Deocamdată, în Timiş şi în ţară nu s-a cultivat soia modificată genetic, ci numai porumb.

Comentarii

comentarii