Acasă Actualitate Războiul reabilitării

Războiul reabilitării

DISTRIBUIȚI

Reabilitarea blocurilor din Timişoara cu bani de la guvern produce adevărate lupte. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a remis, ieri, un comunicat de presă prin care acuză oameni politici din PNL. “Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei atrage atenţia asupra faptului cã Programul naţional de reabilitare termicã a blocurilor de locuinţe este folosit ca armã în lupta electoralã murdarã de la nivelul municipiului Timişoara. Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei a luat la cunoştinţã cu regret cã doi reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal, senatorul Nicolae Robu şi deputatul Horia Cristian, popularizeazã minciuni despre Programul de reabilitare termicã, în speranţa de a câştiga câteva voturi în plus”, se arată în comunicatul ministerului. “Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei a solicitat, prin adresa nr. 9960 din 16.02.2009, Primãriei municipiul Timişoara sã transmitã lista cu blocurile pregãtite pentru a fi incluse în Programul de reabilitare termicã în anul 2009, împreunã cu Hotãrârile Consiliului Local prin care s-au aprobat indicatorii tehnico – economici aferenţi acestora. Precizãm cã existenta indicatorilor tehnico – economici este o condiţie obligatorie pentru includerea în acest Program, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţã nr 18/2009.
Data limitã pânã la care se puteau transmite informatiile era 27 februarie 2009. Aceastã datã a fost comunicatã atât primarului municipiului Timisoara, domnul Gheorghe Ciuhandu, cât si Consiliului Local. Mai mult, ca urmare a cererilor venite din partea primãriilor, Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Locuintei a prelungit termenul de depunere a solicitãrilor de includere în program pânã la data de 12 mai 2009. Din partea Primãriei municipiului Timisoara s-a primit o solicitare de includere în Program pentru un numãr de 75 de blocuri, dar fãrã a fi însoţitã si de Hotãrârea Consiliului Local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţã. Prin urmare, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei nu putea include ilegal la finanţare în anul 2009 cele 75 de blocuri. În aceste condiţii, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei a cuprins legal la finanţare numai un singur bloc din municipiul Timişoara la care lucrãrile de reabilitare termicã se aflã în curs de execuţie.
De asemenea, menţionãm cã primãria Timişoara a transmis Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei hotãrârea Consiliului Local privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici în cursul zilei de azi, 27 mai 2009, la peste douã sãptãmâni dupã semnarea ordinului privind alocarea banilor pentru acest program. Blocurile prevãzute în aceastã hotãrâre vor fi cuprinse la finanţare în urmãtoarele exerciţii financiare, având în vedere cã Programul de reabilitare termicã a blocurilor este unul multianual”, se mai arată în comunicat.

“Timişoara e pe locul 66 din 69 în ceea ce priveşte finanţarea”
Deputatul PNL Horia Cristian spune că afişele prin care anunţa oamenii că blocul lor nu va fi reabilitat sunt semnate şi că va strânge o listă de semnături pe această temă, pe care o va anexa unei interpelări ce o va face ministrului Vasile Blaga.
De asemenea, data specificată de minister în legătură cu termenul la care trebuiau transmise informaţiile este înaintea datei de apariţie a ordonanţei de urgenţă. “Lucrurile sunt foarte simple. Pe site-ul ministerului s-a publicat suma alocată Timişoarei. Este evident că ajunge pentru un singur bloc. Timişoara e pe locul 66 din 69, în ceea ce priveşte finanţarea. Nu e nici o companie murdară. Eu am informat doar că acest bloc nu va fi reabilitat de guvern. Eu am semnat afişul.
Eu îl semnez, discut cu fiecare asociaţie în parte, voi strânge o listă de semnături ce o voi ataşa interpelării către ministrul Blaga.
Ei fac o referire la o dată limită de 27 februarie, care a apărut într-o ordonanţă de urgenţă, care s-a publicat în 4 martie.
Foarte tare… Ideea este că le-am arătat că nu se poate să facă absolut ce doresc. Eu mă bucur foarte tare că au avut această reacţie şi o să demonstrăm că un parlamentar de opoziţie poate să facă foarte multe lucruri”, spune deputatul PNL de Timiş Horia Cristian.

Comentarii

comentarii