Acasă Actualitate „Războiul” scumpirii gigacaloriei se duce şi în cutiile poştale ale timişorenilor

„Războiul” scumpirii gigacaloriei se duce şi în cutiile poştale ale timişorenilor

275
DISTRIBUIȚI
altO problemă foarte serioasă, care ar putea afecta zeci de mii de familii timişorene, este folosită ca unealtă electorală de unii aleşi ai Timişoarei
Circul politic generat de mărirea preţului de facturare a gigacaloriei în Timişoara părea să se apropie de final, după ce luni, viceprimarul social-democrat Sorin Grindeanu a discutat cu prefectul (apolitic) Mircea Băcală, care atacase hotărârea din iulie a consilierilor municipali care stabilea majorarea.

 Atacul prefectului punea municipalitatea, conform spuselor edililor, în situaţia de a nu mai putea acorda ajutoarele pentru încălzire familiilor cu venituri mici din Timişoara, termenul de judecată a ataculu fiind doar în ianuarie 2010. Urma ca zilele acestea să se discute din nou, pentru a se găsi o soluţie. Între timp, consilierii municipali democrat-liberali, care s-au opus cu tărie scumpirii căldurii, auzind zvonuri conform cărora primăria ar trimite timişorenilor scrisori prin care să explice că pedeliştii împiedică acordarea ajutoarelor, au contraatacat. Grupul de consilieri locali PD-L a împânzit oraşul de scrisori adresate „Dragilor timişoreni”, prin care acuză coaliţia de la nivel local PSD-PNTCD-PNL, dar şi Coltermul, furnizorul de energie termică al Timişoarei.
 
„Palmă dată cetăţenilor” sau „minciuni şi populisme”?
„Majorarea tarifelor la apă caldă şi căldură cu 15%, începând cu 1 august 2009, reprezintă încă o dovadă clară a dezinteresului coaliţiei PSD-PNTCD-PNL faţă de soarta timişorenilor. A scumpi preţul energiei termice, în această perioadă de criză, reprezintă o palmă dată celor care au crezut într-o administraţie locală capabilă să reprezinte interesele locuitorilor acestui oraş”, îşi încep scrisoarea consilierii locali PD-L. Primarul Gheorghe Ciuhandu, preşedinte al PNŢCD Timiş, senatorul Nicolae Robu, preşedinte al PNL Timiş şi viceprimarul Sorin Grindeanu, prim vicepreşedinte al PSD Timiş organizează vineri o conferinţă de presă în care să răspundă atacurilor formulate de consilierii democrat-liberali. Până atunci, viceprimarul Grindeanu s-a rezumat la a caracteriza scurt scrisoarea democrat-liberalilor: „Minciuni, populisme, campanie electorală”.
 
„Hoţii” sau campanie electorală?
„PSD, PNL şi PNŢCD au făcut front comun în plenul consiliului local şi au votat majorarea, de la 162 de lei, la 187 de lei pe gigacalorie, ceea ce va face ca, la iarnă, mii de familii să nu mai aibă bani pentru plata căldurii. Mai mult, această majorare ar reprezenta doar începutul. Prin această scumpire se încearcă acoperirea hoţiilor care se fac la Colterm. În loc să caute soluţii pentru reducerea costurilor de producţie, conducerea primăriei a aprobat, de exemplu, cumpărarea unei turbine la un preţ de trei ori mai mare decât cel practicat pe piaţă”, atacă dur consilierii municipali PD-L. Conform sarcinilor trasate de Uniunea Europeană, preţul de producţie va trebui egalat de cel de facturare până cel târziu în 2015, inclusiv în Timişoara. „Hoţiile de la Colterm” sunt deocamdată vorbe în vânt, atâta vreme cât niciun control efectuat la societate nu a descoperit nereguli. Chiar şi Corpul de Control al Instituţiei Prefectului judeţului Timiş a efectuat un control, recent, considerat de mulţi în afara legii, întrucât respectivul corp de control nu poate controla o societate comercială. Toate documentele au fost puse însă la dispoziţiei de conducerea Colterm şi, deocamdată, nu a fost făcută publică vreo neregulă. Cât despre achiziţionarea turbinei, directorul Colterm, Aurel Matei, spunea că aceasta a fost realizată în urma unei licitaţii, la care s-au prezentat puţine societăţi, iar cea cu oferta cea mai bună de preţ a fost desemnată câştigătoare. 
 
Proiect nou pentru acordarea ajutoarelor

Problema e că tot în acel proiect atacat de prefect, ca anexă se afla şi majorarea ajutoarelor pentru încălzire pentru aproape 15.000 de familii cu venituri mici, tot cu 15 la sută. Aşa că, hotărârea e suspendată… cu tot cu anexa respectivă. Grupul consilierilor locali PD-L a depus, joi dimineaţă, după cum declară consilierul local Ovidiu Ciuhandu, un nou proiect de hotărâre prin care se cere majorarea ajutorului de încălzie pentru cele aproape 15.000 de familii, pentru a nu mai fi legat de proiectul cu majorarea gigacaloriei. “Grupul de consilieri PD-L a depus la primărie un proiect de hotărâre pentru acordarea ajutoarelor de încălzire pe perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010. Sper să intre în comisia de săptămâna viiitoare, cu asta s-a deblocat toată problema blocării ajutoarelor de încălzire. Acordăm în continuare ajutoare pentru încălzire tuturor celor care au beneficiat, am propus şi majorarea acestor ajutoare cu 15 la sută”, spune Ovidiu Ciuhandu. Da, dar prefectul Mircea Băcală a suspendat hotărârea întegral, atacând-o în contencios-administrativ. Consilierul local PD-L Ovidiu Ciuhandu spune însă că nu are a face una cu alta. “Procesul e legat de majorarea tarifului la gigacalorie. Este un proiect de hotărâre nou, care nu are treabă cu cel vechi. Este foarte lejer să-l aprobăm şi oamenii să stea liniştiţi că-şi vor primi banii de ajutoare. În contencios e atacată doar prima parte a hotărârii. Cred că acest proiect va intra în plen şi poate să fie aprobat”, spune Ovidiu Ciuhandu, deşi hotărârea este atacată în anasmblul ei, tocmai de aici şi nevoia de discuţii între edili şi prefect, pentru lămurirea situaţiei. 
 
Campanie electorală pe necazul oamenilor…
Partea cea mai tristă a întregului circ politic născut în jurul energiei termice este că un subiect sensibil, care-i interesează în mod direct pe cei mai mulţi dintre timişoreni, este folosit de grupurile politice în scop electoral. Dezinformări, contre mai mult sau mai puţin civilizate, atacuri şi contraatacuri, toate aceste practici nu mai miră deja pe nimeni… că doar e an electoral. 

Comentarii

comentarii