Acasă Actualitate S-a descoperit substanţa care a ucis sute de animale la Checea!

S-a descoperit substanţa care a ucis sute de animale la Checea!

DISTRIBUIȚI

altSute de animale şi-au pierdut viaţa la Checea în urma otrăvirii. Este vorba despre o substanţă cu care s-a dat pentru îndepărtarea rozătoarelor dar… au avut de suferit animalele…”S-a identificat substanţa folosită. Aceasta este lanirat. Substanţa folosită  face parte din grupa 1 ca şi substanţă toxică. Se mai numeşte T plus. Nu este folosită pentru rozătoare, numai pentru animale. O substanţă foarte puternică care nu-şi avea rostul să o foloseşti la rozătoare”, a spus prefectul de Timiş Mircea Băcală. Societatea care are în arendă acest teren cu sediul în Jimbolia, are în arendă în jur de 700 de hectare pe care le cultivă.
„Această societate nu avea dreptul să facă deratizări pe teren cultivat fiindcă nu avea autorizaţie. În facturile în care se constată că au această substanţă la denumirea produsului au scris activitatea – deratizare – a fost făcut acest lucru pentru ca ei să aibă acoperire.
altAu 3.500 de hectare, pe 700 au aruncat”, a mai spus prefectul de Timiş. Regimul de Vânătoare a convocat o hăituire a animalelor pentru a le îndepărta de acea zonă şi a le pune într-o zonă sigură. 20-30 de inşi sunt implicaţi în această acţiune de adunare a boabelor de grâu pe care s-a dat cu această substanţă şi vânători care îndepărtează animalele.
Numărul animalelor decedate nu se ştie exact, dar este de ordinul sutelor…S-au găsit şi patru vulpi decedate care se pare că au mâncat din cadavre. „La ieşire este o zonă locuită doar de romi. Erau la punct cu tot, li s-a adus la cunoştinţă că nu au voie să se apropie de aceste animale. Lumea este informată”, mai spune prefectul. Numai iepuri care au căzut pradă otrăvii sunt de ordinul sutelor.
„Timpul de reacţie al acestei otrăvi este între 24 de ore şi cinci zile. Ei au făcut chestia asta timp de o lună de zile”, mai spune prefectul.
Dar  au căzut pradă otrăvii şi căprioare, ţapi, animale blânde şi… valoroase… Valoarea unui ţap este pe la 5.000 de euro, valoarea unei căprioare – 4.000 de euro. Se va face şi un dosar penal.
„Dosarul e spre finalizare, luni va fi înaintat către parchet – dosar penal pentru infracţiunea de distrugere. Eu aş merge şi pentru tentativă de omor.
Dacă aceste animale erau luate de cetăţeni şi consumate, puteau fi şi decese…”, spune prefectul. S-a asigurat paza culturilor. Se va încerca o populare şi o refacere a faunei. 31 căprioare şi ţapi, 19 iepuri şi patru vulpi, 3 bursuci s-au predat la Protan, au fost ridicaţi şi vor fi incineraţi.
A murit şi o oaie deoarece în vecinătate se află şi ciobani cu turme de oi. Numărul exact al animalelor ce au pierit în acest dezastru nu se ştie încă…

Comentarii

comentarii