Acasă Economic S-a găsit soluția la criza forței de muncă din agricultura Timișului! Ce...

S-a găsit soluția la criza forței de muncă din agricultura Timișului! Ce trebuie să facă fermierii?

DISTRIBUIȚI

Cea mai mare problemă care devine de la an la an tot mai gravă și pe care fermierii din Timiș nu o pot rezolva o reprezintă lipsa forței de muncă în agricultură.

Situația a devenit atât de dramatică, încât unii producători chiar și-au închis fabricile de produse lactate, iar alții și-au specializat medicii veterinari în tractoriști și combainieri. Unii au reușit să aducă mănă de lucru din Serbia sau din țările asiatice. Alții au renunțat să mai caute. Pentru ca situația să fie și mai grea, în 2015, Liceu agricol din Timișoara a fost desființat și s-a permis funcționarea numai unei clase de mecanici agricoli la Liceul silvic Casa verde.

Trei clase pentru mecanici agricoli la Timișoara

În această conjunctură, conf. univ. dr. Ciprian Fora, directorul Școlii agricole duale din Voiteg – Centrul de pregătire și perfecționare profesională în domeniul agriculturii, vine cu o soluție la rezolvarea acestei dificile probleme.

”Fermierii trebuie să îi atragă pe absolvenții de opt clase să lucreze în agricultură. Sunt foarte mulți elevi care nu continuă studiile nici la liceu, nici la școlile profesionale. Avem o cercetare care arată că jumătate dintre copiii din Timiș nu mai urmează nicio școală după absolvirea celor opt clase obligatorii. Ei ar avea o șansă și mai mare dacă ar urma pregătirea agricolă pe această traiectorie propusă de USAMVB prin noul liceul agricol, care deja a fost urmat de câțiva zeci de elevi. Atunci necesarul de forță de muncă în agricultura din Timiș ar putea fi acoperit cu ceea ce există ofertă la ora actuală. De fapt, această soluție este valabilă pentru toată țara”.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMVB) Timișoara s-a implicat în sprijinirea școlii duale din Timiș prin desfășurarea unei campanii de atragerea de elevi și a intermediat legătura dintre fermieri și liceul agricol. Universitatea și-a deschis o structură specială, școala duală de la Voiteg, la 30 de km de Timișoara, unde elevii desfășoară practica agricolă, dar a ajutat și ca elevii să desfășoare practica și în diverse ferme. De fapt în noua formă, la Liceul tehnologic de silvicultură și agricultură Casa verde Timișoara, s-a înființat cu sprijinul USAMVB clasa de învățământ profesional de mecanici agricoli. În cadrul liceului, există 3 clase, de învățământ profesional a IX, a X a și a XI a, pentru mecanici agricoli.

În 2021, prima generație va finaliza studiile și vor fi angajați în agricultură, în principal în fermele în care au făcut practica agricolă sau în unele companii multinaționale. Elevii au deja o bună experiență de practică agricolă, fiindcă timp de trei ani ei au activat în ferme pe perioada de practică din timpul pregătirii școlare.

”Darco și Mario (foto) sunt doi elevi de la Liceul Agricol din Timișoara și au venit să facă practică, pe bune, la noi în fermă. Deja au fost la prășit de răpită, au fost la administrat îngrășăminte, au făcut schimburi de ulei la tractoare și urmează alte lucrări. Este foarte îmbucurător când părințîi și copiii se gândesc că o meserie trebuie învățată din timp, nu la locul de muncă. Din păcatate, ei sunt excepția de la regulă învățământului românesc, ei și alți elevi de la Școală de la Voiteg, coordonată de  prof. Ciprian G. Fora și îi felicit!”, spune fermierul Alex Degianski.

Ce trebuie să facă fermierii?

Ce trebuie să facă fermierii? Ca să îi poate atrage în fermele lor pe acești tineri, trebuie să se adreseze Liceului de silvicultură și agricultură din Timișoara. Acolo există un formular tip unde pot specifica faptul că vor să îi primească pe elevi în practică. La finalul anului, cifrele sunt raportate de către liceu Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Astfel, ISJ sesizează că agenții economici au nevoie de forță de muncă, iar elevii potențiali din clasele respective vor fi primiți la practică, vor fi sprijiniți și prin burse suplimentare, pe lângă cea primită de la stat.

În luna ianuarie ISJ va solicita Ministerului Educației numărul locurilor de școlarizare, iar ME pe baza cerințelor aprobă înființarea numărului de clase de mecanici agricoli la Liceul Casa verde din Timișoara. Apoi le pun la dispoziția viitorilor elevi în luna iunie când au loc examenele de admitere. În clasa a noua elevii fac trei săptămâni de practică în clasa a X a, 10 săptămâni, iar în clasa a XI a, douăsprezece săptămâni, pe lângă laboratoarele de practică. Astfel, elevii vor avea pregătire teoretică, laborator de specialitate cu pregătire teoretică și practică – și pregătire practică în câmpul muncii.

”Mesajul meu este ca elevii din mediul rural trebuie să continue în mod imperios școala după ce absolvă cele 8 clase obligatorii. Dacă ei ar continua la școlile profesionale în special la cele cu profil agricol, cu siguranță ar fi forță de muncă chiar bine pregătită pentru ca să se rezolve într-o măsură mai mare sau mai mică criza mânii de lucru din agricultură.

De ce? Fermele în general nu sunt foarte mari, cele mijlocii sunt la 800 -1.000 de ha. În aceste situații ai nevoie de patru mecanizatori la o fermă de 1.000 ha.  Ministerul Educației ar trebui să ducă o campanie de convingere a elevilor, dar și a părinților să îi înscrie la școală pe copii după finalizarea celor opt clase. Printr-un efort comun al universității, al școlii, al ME, al mass-media și al părinților și chiar al fermierilor, automat angajarea în agricultură a acestor absolvenți va fi la un alt nivel.

Fermierul, fiind satisfăcut de tânărul pe care l-a sprijinit, poate să îi ofere un salariu mult mai atractiv decât unui debutant care poate nu știe nimic. Acest absolvent care va avea un salariu mai bun nu va mai avea tentația să plece în lumea largă să își găsească un rost când îl poate avea lângă casă și aproape de părinți”, spune conf. univ. Fora.

ME a făcut un pas: a oferit o bursă de studii de 200 de lei. Acesta e un un stimul cam firav, dar e bun. Fermierii din grupul școlii duale din Voiteg mai oferă și ei o bursă de 400 de lei. Cu 600 de lei un elev de 14 ani poate să își acopere cazarea, masa și transportul la școală, fiindcă în multe comune nu există acest transport gratuit pentru elevi.

 

Comentarii

comentarii