Acasă Cultura S-a încheiat prima etapă a proiectului „Unitate în diversitate- basme românești și...

S-a încheiat prima etapă a proiectului „Unitate în diversitate- basme românești și africane”

DISTRIBUIȚI

Cultura și educația sunt factori decisivi pentru dezvoltarea unei comunități, iar dialogul dintre cele două poate contribui la combaterea discriminării și creșterea coeziunii sociale. În cadrul proiectului Unitate în diversitate – Basme românești și africane, în perioada 25 – 30 mai, 500 de copii din patru localități din județul Timiș (Ghiroda, Giarmata-Vii, Dumbrăvița și Timișoara) au avut bucuria să asiste la spectacolului „Povești africane“, o producție BIS Teatru, în regia lui Bogdan Sărătean. Datorită implicării unităților de învățământ partenere, șapte la număr, programul celor unsprezece repezentații, anunțat de organizatori, a fost respectat întru totul, în ciuda situației delicate în care se află sfârșitul de an școlar.

Elevii din ciclul primar și cadrele didactice le-au primit cu brațele deschise pe cele două actrițe din distribuție, Andrada Grosu și Shama Leah. Acestea le-au deschis o poartă spre o lume mai puțin cunoscută, cea a îndepărtatei și fascinantei Africi, de unde vine și Shama Leah, ea având origine ugandeză. Spectacolele au fost urmate de ateliere, în care copiii au descoperit asemănări între basmul prezentat („Povestea fetiței Nsangi și a cimpanzului flămând“) și alte basme europene („Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă și „Scufița Roșie“, de Frații Grimm), au aflat lucruri noi despre fauna, flora și viața locuitorilor Africii, au cântat și dansat pe ritmuri africane.

Pornind de la experiența pe care au trăit-o ca spectatori și de la dialogul pe care l-au purtat, cei mici au fost încurajați să imagineze în zilele ce vor urma propriile povești, desene sau scrisori către actrițele care au interpretat îndrăgitele personaje. Pe baza lor, în luna iulie, echipa artistică va crea un nou basm, care va contopi elemente din cultura română și cea africană. Acesta va fi prezentat public, în incheierea proiectului, la începutul anului școlar 2023-2024.

„A fost un maraton de spectacole extraordinar, dar mai presus de toate a fost bucuria întâlnirii cu acești copii, deschiderea și curiozitatea lor de a afla lucruri noi legate de cultura africană. Le mulțumim cadrelor didactice care au făcut eforturi pentru ca acest proiect să poată debuta atât de frumos!ˮ, a declarat Andrada Grosu, actriță și manager de proiect.

Regizorul Bogdan Sărătean și-a exprimat de asemenea satisfacția față de reușita primei etape a proiectului: „Ce bucurie că acest spectacol al BIS Teatru, «Povești africane», are viața pe care o are, ce bucurie că sute de copii din Timiș au fost parte din destinul acestui spectacol! Mă înclin în fața actrițelor Andrada Grosu și Shama Leah, care au susținut mai multe reprezentații zilnic. Mulțumim Timișoara!ˮ

Proiectul Unitate în diversitate – Basme românești și africane, a fost inițiat de Asociația INTERAKT ARTS, în parteneriat cu BIS Teatru și Asociația Culturală Diogene, din Timișoara. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. De asemenea, proiectul a primit o finanțare nerambursabilă în urma apelului lansat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş prin sesiunea de finanțare  LoB2023+.

Asociația INTERAKT ARTS este un ONG din Sibiu, apărut în 2007, anul în care orașul a primit titlul de Capitala Cultura Europeană. BIS Teatru a fost înființat în 2009, fiind cunoscut pentru un repertoriu bogat de spectacole și pentru organizarea Festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP.

Comentarii

comentarii