Acasă Actualitate S-a lansat platforma prin care medicii de familie din Timiș pot monitoriza...

S-a lansat platforma prin care medicii de familie din Timiș pot monitoriza un pacient COVID-19 la domiciliu. Este parte a proiectului „Oxigen” al Primăriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Pe 23 noiembrie, a fost prezentată, la Primăria Timișoara, aplicația Pandemic Controller, care are scopul de a-i ajuta pe medicii de familie din județul Timiș să trateze, la distanță, pacienții COVID-19 aflați la domiciliu. Este vorba, în mod special, de cei care, fiind în stare medie, trebuie monitorizați constant, pentru a nu li se agrava situația și a fi nevoiți să ajungă în spital. Au fost prezenți la lansare Dominic Fritz, primarul Timișoarei, dr. Virgil Musta, șef de secție la Spitalul „Victor Babeș”, Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie Timiș, dar și reprezentanți ai patronatelor medicilor de familie și ai asociației pentru protecția pacienților.

„Este un spital virtual prin care putem să îngrijim, cu ajutorul medicilor de familie, pacienții COVID acasă. Ține de proiectul nostru, Oxigen. Ne mobilizăm, în aceste ultime zile să punem la punct o infrastructură cât de bună se poate pentru tratamentul pacienților COVID. Proiectul Oxigen are trei componente. Primăria a achiziționat concentratoare de oxigen pentru spitalele municipalității, ăsta ar fi primul. În al doilea rând, lucrăm cu societatea civilă pentru a achiziționa pulsoximetre și concentratoare de oxigen, pe care pacienții să le folosească acasă. Al treilea element este acesta, crearea unui spital virtual, unde pacienții să beneficieze la domiciliu de cele mai bune condiții. Este o colaborare între inițiativa City Doctors, inițiativă a domnului doctor Musta, Spitalul «Victor Babeș» și medicii de familie care au primit un rol de a monitoriza la domiciliu pacienții cu forme ușoare sau medii”, a precizat Dominic Fritz.

Edilul a explicat și care ar funcționa această platformă: „Este un proiect de telemedicină prin care creăm o legătură profesională între Spitalul «Victor Babeș» și medicii de familie, este vorba de o aplicație care se numește Pandemic Controller. Această aplicație a fost creată de inițiativa City Doctors și a fost donată Spitalului «Victor Babeș». Este pusă la dispoziția tuturor medicilor de familie din județul Timiș. Mă bucur că a fost deja accesată de 200 de medici de familie în ultimele zile”.

Doctorul Virgil Musta a adăugat: „Suntem într-o situație dificilă a pandemiei și, din cauza numărului ridicat de cazuri, suntem puși în situația de a găsi un loc, care nu întotdeauna există. Unii pacienți trebuie tratați la domiciliu. Mai există și alții nu doresc să se interneze în spital. Pacienții din ambele categorii stau acasă și, dacă nu beneficiază de grijă adecvată, uneori, se decompensează și ajung în spital când este foarte greu să îi salvăm”.

Concret, prin aplicația Pandemic Controller, după investigațiile pacienților triați la Victor Babeș, medicul de familie stabilește stadiul bolii pentru fiecare și face recomandări, în baza informațiilor știute despre evoluția bolii. Medicii specialiști de la „Victor Babeș”, în funcție de ultimele noutăți și studii în legătură cu COVID-19, actualizează datele în baza cărora se fac și recomandările. Minusurile acestei aplicații, spune Musta, ar fi că pacienții nu pot fi tratați cu antiviral, iar, în cazul unei decompensări bruște, pacientul nu poate fi introdus imediat la ATI.

Prezent și el la eveniment, președintele societății timșene a medicilor de familie, Mihai Iacob a mulțumit autorităților locale și medicilor de la „Victor Babeș”, dar a criticat reacția de la nivel central. Printre altele, el a vorbit despre subfinanțarea medicinei de familie, lipsa echipamentelor de protecție și a dezinfectanților, dar și despre ordonanțele de urgență ale guvernului, haotice, date în ultima vreme. Acesta pus accentul în mod special pe OUG 180, care nu face decât să crească birocrația la care sunt supuși medicii de familie în contextul crizei sanitare.

„Noi încercăm să promovăm medicina centrată pe pacient. El să fie în mijlocul interesului nostru, noi să îl ajutăm. E de apreciat reacția autorităților locale – și mulțumim în special primăriei și primarului Timișoarei – și a medicilor de la „Victor Babeș”, reprezentanți de doctorul Musta. În schimb, știm, medicina de familie are un istoric de peste zece ani de subfinanțare, iar acum, în aceste momente grele, se demonstrează importanța medicinei primare. În România, se atribuie acesteia un mic procent, de 6,7% din totalul finanțărilor în medicină. Sunt adevăruri dureroase. (…) Cred că este momentul reconstrucției unui sistem medical sănătos, necesar”, a spus Iacob.

Ioana Aliona, una dintre reprezentanții patronatelor medicilor de familie a venit doar cu lămuriri pentru pacienți: „Pacientul, dacă accesează această platformă, îl rugăm să nu se sperie dacă nu se regăsește. Îi rugăm pe pacienți să sune la medicul de familie, să ceară date despre el și boala COVID-19, orice informații. Am vorbit cu serviciul de ambulanță, cu cei de la 112, sunt inundați de apeluri, de la pacienți care întreabă cum se testează. Pacienții trebuie să sune la medicul de familie, iar acesta va hotărî, în funcție de simptome, dacă se impune și îl programează sau nu pentru test”.

Altă reprezentantă a patronatelor de medicină de familie, Elisabeta Spătaru a explicat cum va funcționa platforma: „Pacienții în stare medie stau la domiciliu și sunt monitorizați zilnic. Este posibil ca pe parcursul bolii, simptomele să se agraveze – apar tusa intensă, persistența febrei, o astenie marcantă, lipsa de aer – care vor fi determinate cu ajutorul pulsoximetrelor. Medicul de familie va hotărî dacă pacientul poate rămâne acasă. Poate să îi fie adus un concentrator de oxigen, care permite administrarea a 5 litri pe minut. Dacă se agravează, tot medicul de familie va îndruma pacientul să se interneze în spital, unde se poate asigura oxigen în concentrație mai mare”.

Pe final, toți cei prezenți au ținut să explice clar: platforma este dedicată medicilor de familie și vine în sprijinul pacienților COVID-19 în stare medie, tratați la domiciliu, fie că ei doresc asta, fie că nu sunt paturi libere în spital. Aceștia vor fi introduși în baza de date doar după ce trec prin secția de triaj de la „Victor Babeș”. Inițiativa a fost gândită de mai multe luni, inițial doar pentru Spitalul „Victor Babeș”, pentru cazurile extreme în care chiar nu se mai găsesc paturi în spitale. Momentan, nu suntem în această situație și, speră medicii, nici nu vom ajunge, iar platforma este în primul benefică celor care, „speriați de spital”, aleg de bunăvoie să se trateze la domiciliu.

Înscrierea pe platformă este opțională pentru medicii de familie din Timiș. Aceștia au fost anunțați, prin e-mail despre beneficiile platformei, iar dacă nu, se pot interesa singuri pe site-ul Primăriei Timișoara. Odată înscriși, medicii de familie vor primi o parolă care le va da acces la datele privind starea pacienților de COVID-19 avuți în vedere, doar „ai lor”, nu și cei tratați de alți medici, pentru a fi respectate protocoalele GDPR. Platforma poate fi accesată aici: https://covid19.primariatm.ro/medici-familie.

Comentarii

comentarii