Acasă Administraţie S-a stabilit. Primăria Timișoara va da bani tinerilor pentru bone… după cum...

S-a stabilit. Primăria Timișoara va da bani tinerilor pentru bone… după cum a decis Parlamentul pe 31 martie

1186
DISTRIBUIȚI

În ședința ordinară de Consiliu Local Timișoara de joi, 25 iunie, a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care municipalitatea se angajează să plătească serviciile oferite de bone familiilor cu copii preșcolari din Timișoara. Inițiativa a fost anunțată de primarul Nicolae Robu încă de marți. Ce a uitat primarul să menționeze este faptul că în Consiliul Local trebuiau doar dată aprobare, după cum specifica Legea 35/2020, prezentată prima dată pe 16 septembrie 2019, aprobată de Senat pe 11 decembrie 2019, de Camera Deputaților pe 31 martie 2020 și publicată în Monitorul Oficial pe 1 aprilie.

Legea 35/2020 stabilea că administrațiile locale vor plăti aceste servicii pentru familiile ale căror venituri lunare nu depășesc 3.500 de lei pe membru. Conform actului normativ, „ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează: a) până la 2.100 lei – 710 lei; b) de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei; c) de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei; d) de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei”.

De acest ajutor financiar, pentru plata serviciilor oferite de bonă, poate beneficia persoana care este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, cea care are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia sau cea care este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor.

Legea 35/2020 mai menționa că ajutorul financiar se va acorda în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul local, administrațiile publice locale fiind doar obligate să aprobe prin hotărâre a consiliului local metodologia de aplicare, în funcţie de specificul local, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, adică cel târziu pe 31 mai.

Conform declarațiilor de marți ale primarului, sumele pe care le va împărți Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara familiilor eligibile se vor ridica, anual, la 1,2 milioane de lei.

În anexele aferente proiectului de hotărâre pe care l-au aprobat consilierii locali se expune ca motiv, pe lângă apariția legii amintite, și „numărul insuficient de locuri în creșe la nivelul Municipiului Timișoara”. La rubrica „rezultate așteptate”, în referatul de aprobare se menționează „Reîntoarcerea pe piața forței de muncă a persoanelor ce desfășurau anterior activitate casnică de îngrijire a copilului este potențial aducătoare de dezvoltare pentru sectorul economic, în Municipiul Timișoara, unde ne confruntăm cu un deficit în acest sector”.

Comentarii

comentarii