Acasă Actualitate S-au anunțat câștigătorii concursului de soluții de la MultipleXity. Cum va arăta...

S-au anunțat câștigătorii concursului de soluții de la MultipleXity. Cum va arăta obiectivul

DISTRIBUIȚI

Concursul de soluții pentru „Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity”, organizat de Primăria Timișoara, a ajuns la final și au fost anunțate cele trei proiecte câștigătoare, din totalul de 28 înscrise.

Astfel, proiectul câștigător a fost realizat de Andrei Bacoșcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraș, Lázár Csaba, Mădălina Perju și Daniel Șerban, aparținând echipei B.I.A. Șerban I. Daniel Lucian. Aceștia au fost răsplătiți cu contractul de proiectare cu valoarea maximă la nivelul sumei de 2.502.706,95 RON, fără TVA.

”Este vorba despre un demers atent și responsabil, care răspunde cu sensibilitate și precizie obiectivelor concursului și păstrează sau generează spații valoroase.

Juriul a apreciat realizarea unei curți interioare semipublice prin demolarea actualei centrale termice (fără valoare istorică sau arhitecturală). Chiar și în condițiile eliminării unui corp existent, proiectul reușește să nu construiască în plus. Nu se ocupă, ci se eliberează spațiul.

Gestul este susținut prin deschiderea spațiilor de pe cele trei laturi ale noii curți, prin plantarea masivă cu arbori în zona dinspre laturile de sud și de est ale terenului și prin legătura cu spațiul dinspre bulevardul Take Ionescu. Acesta se anunță a fi un loc generos, spectaculos și pregătit pentru scenarii extrem de diferite – de la folosirea de zi cu zi de către echipa centrului și de către locuitorii orașului, la evenimente de anvergură. În acest sens, juriul recomandă reanalizarea amplasării locuințelor pentru rezidențe artistice (a se vedea, în acest sens, și recomandările generale).

Amplasarea construcției ce adăpostește spațiul imersiv în centrul uneia dintre halele C1 îl transformă pe acesta într-un centru de interes al ansamblului, delimitând în același timp un hol de intrare. Cealaltă hală devine un spațiu larg și flexibil”, a apreciat juriul.

Locul 2 a fost ocupat de proiectul celor de Wolfhouse Productions, răsplătit cu 50.000 de lei. Este vorba despre un proiect mai amplu, în care au fost gândite locuințe pentru artiști, mobilier urban care să armonizeze cu MultipleXity și transformarea tramvaielor într-un brand cultural al Timișoarei.

Realizatorul principal a fost Tamina Lolev, coautori au fost Iulian Canov, Marius Ionut Vasile, Adrien Guitard și Vlad Stoica, colaboratori pentru arhitectură au fost Alexandru Tudose, Iris Popescu și Codruț Sebastian Neguț, iar pentru specialități: Ing. Alexandru Radu – structuri , ing. Laviniu Nacu – instalații electrice, ing. Marius Bordei – instalații HVAC, ing. George Ene – instalații sanitare.

Podiumul a fost completat de echipa Starh – Arhitectură, Constructii, Design SRL, formată din autorul principal Cosmin Gălățianu, coautorii Florian Stanciu, Maria-Iulia Stanciu, Cezara Georgiana Lorenț, Oana Grămadă, Octavian Bîrsan și Eduard Untaru, colaboratorii pentru arhitectură Cristian Alexandru Beșliu, Cosmin Valentin Georgescu, colaboratori pentru specialităţi ing. Dragoș Marcu – Structură, ing. Kristian Kiss – Instalații și curatorul Virgil Scripcariu.

Acest proiect s-a remarcat prin faptul că tratează cel mai bine ansamblul istoric, că pune accentul foarte mult pe spațiile exterioare – „un ansamblu de curți și grădini interioare” – și că plănuiește intervenții minimale. Totuși, aceste intervenții au făcut ca realizatorii să se depărteze puțin de temă și, astfel, s-au ales doar cu premiul al treilea, în valoare de 35.000 de lei.

Juriul a fost format din: arhitecții Marius Miclăuș, Liviu Zăgan, Ștefan Ghenciulescu, Daniela Calciu, managerul cultural Sorina Jecza, viceprimarul Dan Diaconu.

Primarul Nicolae Robu s-a arătat mulțumit de câștigător, spunând: „Am apreciat soluția dumneavoastră, independent de juriu. Chiar am apreciat ceea ce dumneavoastră ne-ați propus. Sunt mulțumit că putem pune în valoare acest patrimoniu. Până la urmă, tot răul spre bine. Faptul că unele lucruri au fost lăsate de izbeliște, se dovedește, uneori, că putem să le punem în valoare la un nivel mai mare decât am fi putut cu ani în urmă”.

De asemenea, Simona Neumann, coordonatoarea proiectului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a spus: „Felicit Primăria Municipiului Timișoara și Ordinul Arhitecților din România pentru că au colaborat extraordinar să se ajungă în această etapă printr-un concurs de soluții și pentru a demara ceea ce va deveni MultipleXity. Va fi principala moștenire a Capitalei Europene a Culturii, pentru Timișoara, România, dar și întreaga Europă. Îmi place că avem idealuri ambițioase și doar așa le putem realiza”.

Cel care a coordonat concursul de soluții, din partea OAR a fost Rudolf Gräf: „A fost important să avem un mix bun între constrângeri și libertățile pentru acest sit. Sperăm că am reușit acest mix. A fost important ca toți cei care se înscriu să arate respect față de acest amplasament și că știu să îl abordeze din perspectiva refuncționalizării, dar și restaurării. Sustenabilitatea investiției, dată deja prin amplasament, prin refolosirea unei clădiri deja existente, este dată și de faptul că am cerut soluții pentru energie regenerabilă, ape pluviale și dispozitivele de construcție de pe sit pentru a obține un confort tehnic bun, care să permită utilizarea bună și în condițiile contemporane”.

Conform spuselor președintelui Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea, în aproximativ doi ani ar trebui să fie finalizată construcția unui asemenea obiectiv. De asemenea, acesta a mulțumit Primăriei pentru buna colaborare, care a permis păstrarea standardelor sugerate OAR, „cele mai înalte la nivel național, dar și internațional”, spunând acesta.

„MultipleXity va fi un centru destinat experimentului cultural şi tehnologic prin multiple funcțiuni care se vor desfășura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie de pe strada Take Ionescu 56-58 şi integrând și Muzeul Corneliu Miklosi (bd. Take Ionescu 83). Rolul MultipleXity este să faciliteze şi încurajeze prin experiment iniţiative şi proiecte aflate la graniţa dintre tehnologie şi artă. MultipleXity va oferi un spaţiu deschis şi liber, cu o infrastructură accesibilă pentru proiecte şi experiențe inovatoare. Aici se vor produce concepte şi produse artistice, tehnologice prin colaborare intensivă”, au descris organizatorii concursului obiectivul.

Reamintim că primele demersuri pentru MultipleXity au avut loc în august 2019, când Primăria a ajuns la un acord cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Timișoara. OAR a fost cea care a găsit de cuviință că un concurs de soluții este metoda cea mai bună pentru a avea un proiect cât mai calitativ.

Efectiv, concursul a fost organizat începând din ianuarie 2020, după ce Consiliul Local și-a dat acordul, cu greu, pentru sumele alocate câștigătorilor. În ședința din 14 ianuarie, primarul Nicolae Robu și Rudolf Gräf, reprezentantul OART, au fost nevoiți să prezinte ce înseamnă și de ce a fost aleasă ca metodă „concursul de soluții”, diferit de un „concurs de idei”, un procedeu mai puțin oficial. La acel moment, consilierii Adrian Orza și Dan Idolu contestau și suma promisă pentru câștigător.

Conform anexelor care au însoțit acel proiect de HCL, câștigătorului i se garanta contractul de proiectare, reprezentând 5,5% din valoare investiției. Valoarea totală pentru acest obiectiv era estimată la 9.527.588,53 euro, deci câștigătorul trebuia să se alegă cu un contract de 524.017,37 euro, adică puțin peste 2,5 milioane de lei. Pentru locul II era garantă suma de 50.000 de lei, iar pentru locul III, 35.000 de lei.

Din cauza pandemiei de COVID-19, concursul a fost amânat cu două luni, jurizarea fiind inițial programată pentru finalul lunii martie, iar anunțarea câștigătorilor pentru 9 aprilie, după 10 zile în care se puteau face contestații. Robu, la finalul lunii ianuarie, spunea că licitația de execuție a lucrărilor va fi organizată de câștigător, cel târziu, la jumătatea acestui an, cu toate că arhitectul Rudolf Gräf preciza că, cel puțin până la începutul anului viitor, acest lucru nu este posibil.

Comentarii

comentarii