Acasă Actualitate „S-au pierdut pe drum” 13 kilometri de rețea de termoficare la Colterm

„S-au pierdut pe drum” 13 kilometri de rețea de termoficare la Colterm

DISTRIBUIȚI

Marți, 21 martie, consilierii locali din Timișoara au aprobat modificarea caietului de sarcini în baza căruia a fost modificat, în octombrie 2021, contractul pentru termoficare cu Colterm. În acest exista o „mică” eroare, una de aproximativ 13 kilometri. Mai exact, în documentația aprobată acum un an și jumătate, rețeaua SACET figura cu 73 de kilometri, însă în realitate ar avea numai 60, după cum a relevat un audit comandat de Colterm. Dacă viceprimarul Ruben Lațcău este destul de sigur, fiind doar „o eroare materială”, nu pot apărea consecințe, alți consilieri locali nu sunt așa de siguri.

„Vreau să îi adresez o întrebare viceprimarului Lațcău cu privire la acest proiect. Să ne explice și nouă cum a fost posibil să fie pierduți pe drum puțin mai mult de 13 kilometri de rețea din SACET? Dânsul este un foarte bun cunoscător și știm că în cei doi ani și jumătate de mandat ne-a bătut la cap privitor la SACET. Prin urmare, cunoaște foarte bine ce s-a întâmplat. Doar aș vrea să menționez că reprezentanții Coltemr ar reușit să termine documentația aferentă pierderilor tehnologilor induse, care a fost depusă atât la primărie, cât și la ANRE pentru obținerea avizului. La momentul analizării de către ANRE a acestei documentații – ce să vezi? – au constatat că în loc de 73,8 kilometri de rețea, pentru cât s-au făcut calculele de reprezentanții Colterm – lungimea prevăzută inclusiv în documentațiile din anii anterior – de data aceasta apar informații conform cărora această rețea ar avea o lungime de doar 60 de kilometri”, a atras atenția Roxana Iliescu (PRO România).

A urmat fostul viceprimar Dan Diaconu, actual consilier local PNL: „Faptul că noi modificăm acum un caiet de sarcini nu îmi dau seama ce efect are asupra următoarelor lucruri, adică a contractului de delegare și așa mai departe Nici nu prea înțeleg cum putem modifica un caiet de sarcini care este baza contractului de delegare. Chiar nu există nicio prevedere în contract?”.

Actual viceprimar Ruben Lațcău (USR) a ținut însă să minimizeze greșeala: „Eroarea a fost o eroare materială. În bazele de date ale primărie noi aveam lungimea de 73 de kilometri. La un moment dat, la elaborarea contractului nou, la datele pe care le-a folosit pentru auditul energetic, a apărut această cifră de 60 de kilometri. Ea n-a fost observată nici de către Colterm. În consecință, facem această corecție de eroare materială. Nu are nicio consecință de altă natură”.

A încheiat interpelările, însă nu la fel de optimist, Radu Țoancă (PSD): „Trebuie să constatăm o situație, nici nu știu cum să spun, tragi-comică, că în anul de grație 2023 noi trăim episoade desprinse din teatrul absurdului. (…)Nu cred că a fost o eroare materială. Și dacă a fost, tot a produs efecte!”.

Până la urmă, nelămuririle nu au însemnat și emoții la vot, fiind 17 voturi pozitive și o abținere.

Că tot a fost vorba de rețeaua de termoficare și de Colterm, ar mai fi de menționat că Radu Țoancă le-a amintit colegilor săi că joi urmează să se desfășoare alt plen, unul dedicat strict societății de termoficare. Ordinea de zi prevede un singur punct: plată către Colterm a 100 de milioane de lei, sub forma unui avans pentru subvenții, pentru achiziționarea certificatelor de poluare. Dacă societatea nu și le va achiziționa până la finalul lui aprilie, riscă o nouă amendă, iar falimentul ar fi aproape inevitabil. Acesta ar fi al doilea plen convocat de consilierii locali pe aceeași temă, după cel din 7 februarie.

Comentarii

comentarii