Acasă Economic S.O.S. Turismul Românesc, proiect pentru relansarea turismului românesc și dublarea contribuției în...

S.O.S. Turismul Românesc, proiect pentru relansarea turismului românesc și dublarea contribuției în PIB a acestuia

DISTRIBUIȚI

S.O.S. Turismul Românesc (Soluții de Organizare și Susținere a Turismului Românesc) este cel mai nou proiect al grupului de acțiune APT – Alianța Pentru Turism, al cărui scop este dublarea contribuției turismului în PIB-ul României, în 4 ani.

Pe 16 aprilie, APT a decis să se adreseze zecilor de mii de antreprenori în turism din România, sutelor de mii de angajați în domeniul turismului din România, milioanelor de turiști români care obișnuiesc să călătorească în România și miilor de politicieni, înalți funcționari publici și membri ai Guvernului României, pentru a-i convinge de bunele intenții ale proiectului.

APT consideră că criza fără precedent produsă de pandemia de coronavirus pe piața de turism poate avea și o parte pozitivă pentru cei implicați în această activitate în România. „Astăzi toți jucătorii din turismul mondial sunt la același nivel, din păcate nivelul fiind zero. Putem oare privi acest lucru și ca pe o oportunitate, ca pe o șansa de a lua un nou start, o ocazie de repoziționare, astfel încât să schimbăm felul în care România este văzută în turismul european și in cel mondial? Noi suntem de părere ca DA, însă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte”, se arată într-un comunicat al alianței.

Această ramură, care angrenează cel puțin alte șase domenii economice, transmite APT, dintre care unele fiind până la 30% dependente de piața de desfacere din domeniul HORECA.

„Turismul nu reprezintă numai o vacanță la mare sau la munte, ci reprezintă o industrie complexă care generează direct și indirect peste șase sute de mii de locuri de muncă. Dar este și domeniul care asigură refacerea forței de muncă din întreaga economie, care asigură satisfacția și starea de normalitate a milioanelor de oameni care călătoresc, care merg la restaurante, în parcuri de distracții, muzee, stațiuni litorale, montane, de relaxare sau balneare. Serviciile hoteliere, restaurantele și călătoriile reprezintă nevoi extrem de importante încât oamenii nu le pot pur și simplu abandona. (…)

Ca să nu mai pierdem încă un tren, din lungul șir al celor care au trecut fără să oprească și la noi, trebuie să începem să lucrăm asiduu încă de acum pentru construcția viitorului. Aceste vremuri perturbatorii pot aduce și oportunități”, atenționează reprezentanții APT.

Ce recomandă, astfel, aceștia? Un demers comun, de o colectare a ideilor bune, a ideilor inovatoare, de argumentare a acestor idei, de o muncă intensă de informare, evaluare, selecție, analiză, comparații și prioritizări, în rândul antreprenorilor.

În ceea ce-i privește pe clienții români, APT îi sfătuiește să opteze pentru vacanțele în țară, pentru a susține afacerilor autohtone din domeniu. „Ne asumăm să ne adaptăm pe deplin noilor rigori și să asigurăm satisfacția fiecărui oaspete”, promite alianța.

În urma proiectului S.O.S. Turismul Românesc, se vor desprinde concluziile care se vor constitui într-un set de propuneri, iar până la începutul lunii mai va fi redactat Manifestul pentru Viitorul Turismului Românesc.

APT mai transmite: „Facem apel la fiecare dintre cei care cred că pot susține acest proiect, angajați și antreprenori din turism sau din domeniile conexe, profesori, experți, economiști,  funcționari, politicieni animați de intenții oneste, turiști, să se implice cu tot ce au mai bun în acest demers”.

Manifestul pentru Viitorul Turismului Românesc urmează să fie susținut în fața decidenților din administrația statului. În baza acestuia, speră membrii APT, vor fi definite strategiile viitoare din următorii 15 – 25 de ani: „Lumea se schimbă și nu am vrea să rămânem iar în urmă”. 

Pentru a participa la colectarea informațiilor și urmărirea evoluției proiectului, cei interesați pot consulta formularul de pe pagina FIHR: https://www.fihr.ro/campanii/.

În proiectul S.O.S. Turismul Românesc sunt implicați peste 70 de specialiști din turism, care lucrează în 10 grupuri de lucru conduse de oameni cunoscuți din breaslă și dedicați domeniului:

1.      Turism sustenabil – Andrei Blumer, AER;

2.      Inovare, digitalizare, debirocratizare – Gabriel Iovu, expert în soluții informatice HORECA;

3.      Forța de muncă – Daniel Mischie, HORA;

4.      Promovare – Simion Alb, expert în promovare;

5.      Investiții în turism – Organizația Patronală Mamaia-Constanța – Anca Pavel Nedea;

6.      Creșterea capacității administrative – Paul Mărășoiu, FIHR;

7.      Hoteluri și unități de cazare – Iuliana Tasie OPTBR & FIHR;

8.      Restaurante, centre de evenimente și unități de entertainment – Octav Dura, HORA;

9.      Agenții de turism și servicii conexe –  Dumitru Luca, ANAT;

10.    Transportatori – Mihai Fertig, expert in transport turistic.

Alianța Pentru Turism (APT) este formată din 15 asociații din domeniul turismului:

Asociația de Ecoturism din România (AER) – Andrei Blumer, Președinte

Asociația Incoming România (AIR) – Ovidiu Tudor, Președinte

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării – Cătălin Țibuleac, Președinte

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) – Nicolae Demetriade, Președinte

Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) – Maria Stoian, Fondator

Asociația Restaurantelor din România (HORA) – Daniel Mischie, Președinte

Asociația Județeană de Turism Sibiu – Alin Chipăilă, Președinte

Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Oradea și Regiune – Mihai Jurca, Președinte

Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK) – Dragoș Anastasiu, Președinte

Federația Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT) – Corina Martin, Președinte

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) – Călin Ile, Președinte

Federația Națională a Ghizilor de Turism din România (FNGTR) – George Vasiliu, Președinte

Organizația Patronală Mamaia – Constanța – Anca Pavel Nedea, Director Executiv

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – Nicu Rădulescu, Președinte

Organizația Profesioniștilor din Turism (SKAL) – Florin Țâncu, Președinte

Comentarii

comentarii