Acasă Actualitate Sala Cavalerilor de la Castelul Huniade se deschide pentru TM2023. CJ Timiș...

Sala Cavalerilor de la Castelul Huniade se deschide pentru TM2023. CJ Timiș vrea bani europeni pentru finalizarea reabilitării

DISTRIBUIȚI

Fațada Castelului Huniade din centrul Timișoarei a fost acoperită cu un mesh care prezintă imaginea clădirii, așa cum va arăta la finalizarea reabilitării. Aceasta va mai dura, dar CJ Timiș, administratorul clădirii, a decis să deschidă Sala Cavalerilor și curtea interioară a castelului, pentru o serie de evenimente din programul Timișoara Capitală Culturală.

”Castelul Huniade l-am inclus în circuitul pentru Capitală Culturală. Vom da în folosință o parte din aripa de sud-vest, care a fost consolidată în anii trecuți, Sala Cavalerilor, unde vom organiza mai multe evenimente. Ne gândim ca și curtea interioară să o deschidem pentru anumite evenimente pe care le vom organiza. În funcție de evoluția licitației pentru lucrările efective vom începe și lucrările efective la castel. Dar, nu vă ascund faptul că vor dura ani de zile. Până atunci, cred că clădire din centrul Timișoarei, emblematică, nu trebuie să arate în mod dezolant pentru turiștii care vor veni să ne treacă pragul, ci ne dorim să le arătăm o perspectivă asupra cum va arăta acest monument în momentul în care va fi finalizat”, a declarat Alin Nica, președintele CJT.

De asemenea, Consiliul Județean Timiș, administratorul Castelului Huniade, dorește obținerea de fonduri europene nerambursabile pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii din centrul Timișoarei. În acest scop va depune spre finanțare un proiect pe  Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027

Comisia Europeană a aprobat zilele trecute Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027. După lansarea ghidurilor și deschiderea apelului, Consiliul Județean va depune spre finanțare un proiect pentru reabilitarea Castelului Huniade din centrul Timișoarei.

”Instituția noastră intenționează să solicite 10 milioane de euro, suma maximă ce se poate accesa prin program, dar cererea de finanțare va fi ajustată în funcție de specificațiile ghidurilor”, spune Alin Nica, președintele CJT.

De asemenea, administrația județeană a mai depus o solicitare, aflată acum în analiză la autoritatea finanțatoare, pentru accesarea unei finanțări de 3,75 milioane euro.

 

Comentarii

comentarii