Acasă Actualitate Sala de Marmură din Castelul Huniade – redeschisă după 20 de ani

Sala de Marmură din Castelul Huniade – redeschisă după 20 de ani

DISTRIBUIȚI

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, este închis de de 20 ani pentru renovare. În anul Capitalei Europene a Culturii, o parte din Castelul Huniade se redeschide publicului, săptămâna viitoare, în eforturilor și insistenței organizatorilor Bienalei Art Encounters, cei care au deschis pentru public, în urmă cu cinci ani, și ruinele Cazarmei U.

Publicul va avea acces doar în Sala de Marmură din castel, care va găzdui una din expozițiile importante din cadrul Bienalei.

Anul acesta va fi dat în folosință și partea de nord-vest, de la parter, pentru programele Timișoara 2023

“Va fi unul dintre evenimentele care deschis Castelul Huniade pentru vizitatori. Anul acesta vom da Partea de nord-vest este consolidată și asta este principal chestiune care ne face să putem face renovare în această aripă a castelului, iar Sala de Marmură necesită minime investiții astfel încât să constituie un spațiu expozițional în cadrul programului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. De Ziua Județului Timiș, în 28 iulie, vom avea un alt eveniment acolo. În restul castelului accesul va fi restricționat”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Ca să poată fi redeschis total pentru public, imobilul istoric trebuie reabilitat complet. Autoritățile județene spun că e nevoie 40 de milioane de euro pentru toate lucrările. Parte din fonduri au deja obținute prin PNRR, iar o altă finanțare a fost accesată pentru consolidare seismică. CJ Timiș speră să atragă bani și din alte surse.

Există un proiect tehnic pentru întreg castel, inclusiv cu propunerea de acoperire a curții interioare.

Anul acesta am cuprins trei din cele patru finanțări pe care le-am avut. 4,2 milioane de euro pe PNRR, prin care vom reabilita aripa de nord, încă un proiect de 6 milioane de euro pe programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin care vom reabilita întreaga parte de sud a castelului. A treia componentă, pe noul program tranfrontalier România-Ungaria, ca proiect strategic în valoare de 10 milioane de euro, pentru dotarea și amenajarea castelului după lucrările de consolidare și reabilitare. Avem peste 20 de milioane de euro sume certe. Restul lucrărilor le vom face din fondurile CJ Timș”, a declarat Alin Nica.

Comentarii

comentarii