Sala Sporturilor din Constanța, redenumită în onoarea marii campioane Simona Amânar în 2022, a fost inaugurată oficial marți, 8 octombrie 2024, printr-o ceremonie specială. Evenimentul a fost marcat de prezența Simonei Amânar, campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică, care a dezvelit plăcuța cu noua denumire a sălii. În cariera sa de excepție, Simona a obținut șapte medalii olimpice (inclusiv trei de aur), 10 medalii mondiale și 12 europene, fiind considerată una dintre cele mai complete gimnaste din istoria sportului. Săritura care îi poartă numele și trofeul World Sports Awards câștigat în 2001 o plasează alături de Nadia Comăneci în galeria marilor sportive ale României.
Organizatorii evenimentului au fost Agenția Națională pentru Sport, prin DJST Constanța, în colaborare cu ISJ Constanța, CSS1 Constanța și CS Farul Constanța.
Campioana a pășit în Sala Sporturilor, primită cu aplauze și admirație din partea antrenorilor, oficialilor, foștilor colegi și invitaților de seamă.
În cadrul ceremoniei, au fost prezentate realizările remarcabile din cariera sportivă a Simonei, urmate de intonarea imnului național.
„Sunt onorată să fiu astăzi aici, alături de oameni dragi care m-au susținut în parcursul meu. Mulțumesc ANS și DJST Constanța pentru această inițiativă de a da numele meu sălii. Gimnastica este un drum greu, dar important este să nu renunți,” a spus Simona Amânar în discursul său emoționant. Ea a invitat pe scenă persoanele care au sprijinit-o de-a lungul carierei, fiind răsplătită cu flori și distincții, inclusiv un buchet oferit din partea Primăriei Cumpăna.
Evenimentul a continuat cu un moment artistic prezentat de micile gimnaste de la CSS1 Constanța și CS Farul Constanța, care au adus un omagiu marii campioane.
Simona Amânar a fost alături de Ilie Floroiu și soțul său Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.
Simona Amânar, originară din Constanța și stabilită la Timișoara, este cadru universitar și membră a Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Născută la Constanţa, pe 7 octombrie 1979, Simona este multiplă campioană olimpică, iar actualmente este arbitru de gimnastică și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.
Șirul nesfârșit de titluri și medalii a început să „curgă” în anul 1992, la Balcaniada de Gimnastică din Bulgaria, când a câștigat medalia de bronz la individual compus, după care a obținut aurul în proba pe echipe, la Campionatul European de juniori.
A activat cu dublă legitimare la C.S.Ş. nr.1 şi la clubul Farul Constanţa, sub îndrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, Nicolae Forminte şi Mircea Frum, trecând apoi la lotul naţional, antrenată de Octavian Belu, Maria Bitang, Nicolae Forminte şi T. Ponoran. Timp de nouă ani, cât a făcut parte din lotul naţional de gimnastică, a practicat sportul la cel mai înalt nivel, proba care a consacrat-o fiind cea de sărituri.
Are un palmares impresionant și a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la J.O. de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.
După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate.
S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi, la scurt timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică.
În paralel, fosta campioană mondială a lucrat ca prezentator al ştirilor sportive de televiziune. A fost numită cetăţean de onoare la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara şi a fost inclusă în Comisia de etică a Comitetului Olimpic Român.
Ca distincţie internaţională, Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, reuşind să fie a doua româncă, după Nadia Comăneci, care a câştigat acest titlu comparabil cu Oscarul sportului.
Ulterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA).
I-a fost acordat titlul de Maestră Emerită a sportului. Totodată, prin Decret Prezidenţial, în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional Serviciul Credincios, în grad de comandor.
Sursa: Ziarul Amprenta