Acasă Actualitate Salarii mai mari în Primăria Timișoara, de la 1 iunie. Cel mai...

Salarii mai mari în Primăria Timișoara, de la 1 iunie. Cel mai mare ar putea trece de 20.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara a publicat, joi, 5 mai, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților din instituție și din instituțiile subordonate. Creșterea salariilor este una dintre mai vechile cerințe ale angajaților din primărie, acestea fiind înghețate la nivelul din 2017. Dacă creșterea va fi și aprobată, angajații Primăriei Timișoara vor câștiga lunar între 4.125 și 20.625 de lei, sume brute.

Acum, invocând scăderea puterii de cumpărare, deprecierea monedei naționale și nivelul de salarizare mai bun din alte instituții, administrația Fritz vrea să ofere „salarii atractive pentru atragerea profesioniștilor în Primăria Timișoara”, după cum este titrat un comunicat de presă al instituției. Interesant este că, dintre instituțiile cu „nivel salarial mai atractiv”, reprezentanții municipalității enumeră Consiliului Județean Timiș și ANAF-ul. Prin noul proiect de hotărâre, coeficienții de ierarhizare sunt legați de salariul viceprimarului, care sunt cuprinși în HCL 90/2022, proiect care este contestat în instanță.

„Pentru Primăria Timișoara devine din ce în ce mai dificil să atragă oameni profesioniști și să-și păstreze oamenii cei mai performanți, cu salarii mici. Nu putem construi o administrație care livrează rezultate pentru cetățeni fără să oferim salarii competitive. De aceea, am publicat astăzi un proiect de hotărâre prin care legăm coeficienții de ierarhizare cuprinși în HCL 90/2022 de salariul viceprimarului. Propun consiliului local să aprobe intrarea în vigoare a acestor creșteri începând cu data de 1 iunie. Nu este o măsură care îmi va aduce puncte politice. Va pune o presiune suplimentară pe buget. Dar mi-o asum, ca alte decizii dificile, pentru că este necesară. Un oraș atractiv are nevoie de o primărie care este un loc de muncă atractiv”, a spus primarul Dominic Fritz, potrivit comunicatului.

În afară de a spune că noile salarii ale funcționarilor vor fi calculate în funcție de cel al viceprimarului (egal cu de opt ori valoarea salariului minim pe economie), comunicatul nu prezintă și cu cât ar crește efectiv acestea. În proiectul de hotărâre de pe site sunt invocate totuși, cifrele specificate de Legea 153/2017:

Ulterior, este amintit faptul că HCL 89 și 90/16.03.2022 au stabilit acești coeficienți:

Concret, cum de la 1 iunie crește și salariul minim, lefurile din primărie vor fi între 4.125 (1,5 x salariul minim) și 20.625 de lei (7,5 x salariul minim), sume brute. Cele mai mici venituri posibile potrivit proiectului le vor avea muncitorii calificați fără niciun grad sau gradație, iar cel mai mare venit posibil – exceptând primarul și viceprimarii – îl va avea secretarul general, dacă are și gradul II. În aceste sume nu intră și sporurile sau normele de hrană.

Vă amintim că, la 15 martie, Dominic Fritz câștiga 23.400 de lei lunar, iar viceprimarii Ruben Lațcău și Cosmin Tabără și city-managerul Matei Creiveanu, câte 20.800 de lei, sume brute. Cel mai bine plătit director era Culiță Chiș, cu un venit lunar de 19.783. Alți 13 șefi aveau un salariu peste 12.000 de lei. Le puteți vedea pe toate aici: https://www.ziuadevest.ro/cat-castiga-fritz-latcau-si-directorii-din-primaria-timisoara-salariile-au-fost-publicate-din-greseala-pe-site/.

Comentarii

comentarii