Acasă Actualitate Salvaţi Copiii România a asistat în prima jumătate a anului 2010 peste...

Salvaţi Copiii România a asistat în prima jumătate a anului 2010 peste 70 de copii solicitanţi de azil sau care au obţinut o formă de protecţie în România

DISTRIBUIȚI

În perioada ianuarie-mai 2010, organizaţia Salvaţi Copiii România a asistat 73 de copii solicitanţi de azil sau care au obţinut o formă de protecţie în România. De-a lungul anilor, organizaţia a inclus în programele de integrare socio-educative peste 1.100 de copii şi 667 de adulţi şi tineri provenind din ţări precum Irak, Somalia, Iran, Afganistan, Turcia, Fosta Iugoslavie, Congo Brazaville, Rusia sau Albania. În anul 2009, autorităţile române au primit 995 de cereri de azil, dintre care aproximativ 10% au fost pentru minori, 5% (44 de copii) dintre aceştia fiind neînsoţiţi, potrivit datelor Oficiului Român pentru Imigrări, solicitate de organizaţia Salvaţi Copiii România. În primele luni ale anului 2010, pe teritoriul României au fost înregistraţi 13 minori aflaţi neînsoţiţi, dintre care 12 proveneau din Afganistan, iar unul din Turcia.
Salvaţi Copiii România continuă să sprijine şi să monitorizeze integrarea copiilor solicitanţi de azil şi cu o formă de protecţie în sistemul românesc de învăţământ, să le asigure acestor copii materialele necesare participării la şcoală în aceleaşi condiţii ca şi copiii români şi să le acorde asistenţă pedagogică. În prezent, Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu UNHCR, oferă asistenţă atât copiilor, cât şi adulţilor aflaţi în Centrul de tranzit de la Timişoara şi refugiaţilor din centrul de cazare pentru solicitanţi de azil din Galaţi. Din anul 2006, Salvaţi Copiii România organizează campanii anuale de informare în şcoli, pentru a promova drepturile egale pentru toţi copiii şi pentru a avertiza asupra efectelor negative ale conflictelor armate asupra copiilor. În perioada 31 martie-30 mai 2010, Salvaţi Copiii România a organizat, în cadrul campaniei Rescrie viitorul, o serie de activităţi în şcolile din Bucureşti şi Galaţi. Aproximativ 600 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, au tras un semnal de alarmă menit să responsabilizeze autorităţile să ia atitudine în asistarea copiilor care provin din zone afectate de conflicte armate.
“Copiii refugiaţi şi solicitanţi de azil au nevoie de asistenţă psihologică, pedagogică şi culturală, pentru a se putea integra în societatea românească, ale cărei cutume şi reguli le sunt străine. Este foarte important să le facilitezi adaptarea, în aceeaşi măsură în care îi încurajezi să îşi conserve identitatea culturală”, spune Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Pentru a marca, pe 20 iunie 2010, Ziua Mondială a Refugiatului, Salvaţi Copiii România va desfăşura o serie de activităţi la Timişoara, Galaţi şi Bucureşti, în colaborare cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiati, Oficiul Român pentru Imigrări şi Generaţie Tânără. Vor fi expuse picturi realizate de copiii refugiaţi şi vor fi organizate concursuri şi workshop-uri.
 

Comentarii

comentarii