Acasă Actualitate Salvați râul Belareca din Caraș Severin! GEC Nera cere consultare publică în Mehadia,...

Salvați râul Belareca din Caraș Severin! GEC Nera cere consultare publică în Mehadia, Plugova și Globu Rău

DISTRIBUIȚI

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei, a constatat că, în baza ”Ordonanței Ecocidelor”, Ministerul Mediului exceptează de la evaluarea legală de mediu proiectul de secare a râului Belareca.

Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC România, a explicat că acesta traversează aria naturală protejată de interes național cu același nume ce corespunde categoriei a I-a IUCN (rezervație naturală forestieră de tip științific). Ministerul Mediului, în loc să facă dezbaterile publice impuse de lege în localitățile cel mai grav afectate direct precum Mehadia, Plugova și Globu Rău, face o evaluare de mediu doar la minister, adică o mascaradă superficială.

”Ministerul a decis, absolut arbitrar, că exceptează proiectul de secare a râului Belareca de la articolele esențiale din legea 292/2018 și procedura din anexă 5 a acesteia. Nu este singurul abuz recent al Ministerului Mediului manifestat la sesizările GEC Nera”, atenționează Mărgineanu. Pe parcursul anului 2022, GEC Nera a cerut o verificare din partea corpului de  control a  ministrului mediului a excavațiilor ilegale produse în tuful calcaros din rezervația Cuptor – Brădișoru de Jos administrată de ANANP (Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate). Deși identificarea excavațiilor s-a făcut atât în teren cât și cu ajutorul aplicației Atlas de pe pagină Ministerului Mediului, ambele identificări confirmând că se excavează într-o arie naturală protejată, Ministerul Mediului nu a ținut cont de argumentele probate cu propriile ”arme” iar verificarea din partea corpului de control și un răspuns din partea Ministerului Mediului la sesizarea GEC Nera nu au avut loc niciodată.

”Aceeași soartă a avut-o ulterior și sesizarea corpului de control al primului ministru ……poate pentru stabilitatea coaliției. Cerem Ministerului Mediului  să se renunțe la acest abuz și să consulte publicul din localitățile interesate conform legii 292/2018, în întregul ei, și în conformitate cu convenția de la Aarhus. (detalii pe http://www.mmediu.ro/categorie/ahe-cerna-belareca/441”, mai atenționează Doina Mărgineanu, joi 23 februarie.

 

 

Comentarii

comentarii