Acasă Sănătate Sănătate pentru copiii Timişoarei! Iată ce propune dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei...

Sănătate pentru copiii Timişoarei! Iată ce propune dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent!

DISTRIBUIȚI

gaita bPrevenţia este calea ”fiziologică” de a ne proteja sănătatea prin gesturi fireşti, scrise în codul nostru genetic sau translatate în moduri de comportament transmise din generaţie în generaţie – adeseori fără a şti că reprezintă măsuri de prevenţie, ba chiar fără a înţelege ce este prevenţia de fapt….
Prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent, coordonator naţional de prevenţie cardiovasculară, a explicat că, de vreo 50 de ani încoace, confruntarea cu o incidenţa în continuă creştere a bolilor cardiovasculare a condus la mari progrese în tratamentul factorilor de risc cardiovasculari, dar şi la înţelegerea faptului că prevenţia, instituită cât mai precoce (în fapt optimizarea stilului de viaţă) este responsabilă de mai bine de jumătate din eficientă intervenţiilor medicale!
În aceste condiţii, provocarea majoră constă tocmai în faptul că a preveni este mai dificil decât a pune un diagnostic şi a aplică un tratament medicamentos, prevenţia presupunând nu doar medicamente de prevenţie, ci şi conceperea şi implementarea de campanii de informare, sau de proiecte dedicate cu precădere fiecărei comunităţi în parte (căci la acest nivel se da bătălia de schimbare a mentalităţii oamenilor, în vederea protejării sănătăţii).
Din dorinţa de a depista precoce dar şi de a educa populaţia referitor la modalităţile eficiente de prevenţie, ne propunem implementarea unui proiect intitulat Controlul Precoce al HiperLIPidemiei Familiale la Adolescenţi (CLIPĂ) – o iniţiativa a Fundaţiei CardioPrevent în parteneriat cu Amgen şi susţinută de comunitatea timişoreană reprezentată de Alianţa „Sănătate pentru Timişoara”. Soluţia propusă prin intermediul programului CLIPA constă într-un screening extins, care să cuprindă iniţial copii de clasa a IV-a, apoi şi părinţii/fraţii copiilor diagnosticaţi cu hiperlipidemie familială. Astfel printr-un simplu test de dozare a colesterolului vor putea fi depistaţi şi trataţi extrem de precoce copii care altfel sunt condamnaţi la suferinţă unei boali necruţătoare. (NB „pragul” complicaţiilor aterosclerotice – atac de cord şi atac cerebral, în special, este atins în medie la 53 de ani – cei cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, îl ating la 35 de ani; depistaţi şi trataţi la 18 ani, îl ating la 45 de ani, iar dacă intervenim la 10 ani, împingem pragul la peste 50 de ani, la fel că la cei fără această boală!) – explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.
La toate acestea va fi adăugată promovarea optimizării stilului de viaţă (inclusiv prin încurajarea comunităţilor locale) la toţi copiii, indiferent de nivelul colesterolemiei, argumentându-le lor şi părinţilor lor că boala aterosclerotică este principalul pericol al lumii moderne…  În acest fel, cu ajutorul vostru nemijlocit, dragii mei timişoreni, putem speră că în câţiva ani să facem din prevenţie o certitudine! Şi de ce nu, un …regionalism…
P.S. Ce semnifică cifrele magice: 160-35-10? Copiii care au LDL-colesterolul peste 160mg/dl, sunt la risc să facă infarct la 35 de ani dacă nu sunt depistaţi şi îi trataţi corect de la 10 ani… Iar aceştia sunt 5 copii dintr-o mie, dar pot fi chiar şi 1 din 20 dacă au exces ponderal – mai spune prof. Gaiţă.

Comentarii

comentarii