Acasă Actualitate Sanctuarul de la Parţa va avea o replică 1 la 1 în...

Sanctuarul de la Parţa va avea o replică 1 la 1 în cadrul unui punct muzeal construit cu bani europeni

666
DISTRIBUIȚI

Localitatea timişeană Parţa va avea, peste 24 de luni, mai mulţi vizitatori, după ce aici va fi construit un nou punct muzeal. Acesta va fi construit cu bani europeni, pe un proiect transfrontalier România – Serbia. Pe partea sârbă va fi reabilitat un cimitir şi o biserică în localitatea Majdan, tot în scop turistic.

Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul Naţional al Banatului Timişoara şi municipalitatea sârbă Novi Knezevac au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea a două situri arheologice, în vederea atragerii de turişti. Acţiunea are loc în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, în urma căruia sanctuarul de la Parţa va fi pus mai bine în valoare. În localitatea timişeană va fi ridicat un punct muzeal unde va fi realizată o copie 1 la 1 a sitului arheologic, ceea ce va oferi o imagine mai bună acestui obiectiv, dar şi o vizibilitate mai bună în rândul turiştilor.

Siturile de la Parţa, din România, respectiv Majdan, din Serbia vor beneficia de fonduri europene pentru punerea lor în valoare şi deschiderea lor spre accesul turistic.  Proiectul„Valorificarea potentialului siturilor arheologice Parta si Majdan pentru stimularea turismului in zona transfrontaliera a Banatului” RORS-463 a fost depus spre finanțare de Consiliul Județean Timiș în parteneriat cu Muzeului Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac pe Programul IPA Interreg Romania –Serbia Axa 4.1. Iniţiativa are un buget total de 665.303,61 euro din care Consiliul Județean Timiș – 15,200 euro, Muzeul Național al Banatului – 402.660,61 euro şi Municipalitatea Novi Knezevac – 247.443 euro

„Prin acest proiect vom ajuta la promovarea turismului. Se va realiza o construcţie nouă la Parţa, unde a fost descoperit în urmă cu mai mulţi ani un sanctuar. În cadrul acestui proiect noi vom realiza ăagina de internet, dar vom organiza şi o serie conferințe cu operatorii turistici pentru promovare. De asemenea, se va realiza o monografie a siturilor arheologice din Banat. Pe partea sârbă se va reconstrui o parte din cimitirul bisericii Novi Knezazevac”, a declarat Călin Dobra, la ceremonia de semnare a acordului pentru acest proiect.

Consulul Serbiei, Vladan Tadic, a vorbit, în cadrul evenimentului, despre succesul proiectelor transfrontaliere România – Serbia şi modul benefic în care acestea influenţează colaborarea dintre cele două ţări: „Îmi exprim mulţumirea pentru semnarea acestui acord. Acest program de colaborare transfrontalieră  e un punct important care defineşte prietenia dintre România şi Serbia. Este un program de 80 de milioane de euro, cu o latură dedicată unui proiect strategic, şi două limii de finanţare, să spun aşa normale. 95% dintre bani au fost deja cheltuiţi, ceea ce este o realizare. Este un indicator excelent că există interes pentru cooperare. Există un grad ridicat de diversitate a acestor proiecte”.

Viceprimarul din Novi Knezevac, Csilla Oros Urban a prezentat modul în care vor fi cheltuiţi banii pe partea sârbă. Investiţia va fi efectuată în localitatea Majdan, aparţinătoare municipalităţii amintite. „Prin intermediul acestui proiect ne dorim să reabilităm situl arheologic de la Majdan. Vom face un punct de vizitare, aici va fi o expoziţie unde vor putea fi văzute copii cu toate artefactele care au fost descoperit în cadrul sitului. Vor fi recondiţionate criptele bisericii şi le vom acoperi cu sticlă, de asemenea va fi construit un gard şi o parcare mare pentru autobuze”, spune Csilla Oros Urban. Turismul în zonă va creşte şi mai mult, spune reprezentanta municipalităţii sârbe, după deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, zona aflându-se la graniţa cu Ungaria şi România. Prin programul IPA sunt acoperite 85% doin cheltuieli, restul finanţării fiind susţinută de partea sârbă.

Pentru situl de la Parţa, programul transfrontalier va însemna o dezvoltare puternică, realizarea unui punct muzeal şi vizibilitate mult mai bună în rândul turiştilor, am alfat de la Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului, instituţia care se va ocupa de implementare pe partea română: „Acest sit neolitic este unul de mari dimensiuni. În 1930 s-au început săpăturile, cele mai importate descoperiri au fost efectuate în 1980. Există o copie a acestuia la Muzeu Huniade, iar noi ne-am propus un nou punct muzeal, la Parţa, unde va fi realizată o replică 1 la 1 a sanctuarului. De asemenea, va fi realizată o bază de date arheoloice pentru continuarea cercetărilor. Este un sanctuar unic, de importanţă internaţională. Va putea fi vizitat la cerere de turişti. Prin acest punct muzeal importanţa sitului arheologic va creşte”.

Comentarii

comentarii