Acasă Actualitate Sânzienele, numite și preotesele soarelui, sărbătorite vineri, la 10 km de Timișoara

Sânzienele, numite și preotesele soarelui, sărbătorite vineri, la 10 km de Timișoara

DISTRIBUIȚI

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, vineri, 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, manifestare religioasă cunoscută în popor şi sub numele Drăgaica sau Sânzienele.

Tradiţia se spune că în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie) se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Așadar, vineri, 24 iunie, de la ora 17.00, la Săcălaz, la 10 km de Timișoara, umaniștii din Timiș sărbătoresc Sânzienele 2022.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Deși sunt asociate Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (florile de Sânziene) și divinități antropomorfe.

Sânzienele erau apreciate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui sau divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Îndrăgita manifestare va fi organizată de umaniștii din Timișoara și sunt invitați să participe cât mai mulți bănățeni, iubitori de tradiții folclorice și de bună dispoziție.

 

Comentarii

comentarii