Acasă Actualitate Săptămâna Căsătoriei și Miercurea Cenușii, la Timișoara

Săptămâna Căsătoriei și Miercurea Cenușii, la Timișoara

860
DISTRIBUIȚI

Episcopia Romano Catolică Timișoara are un program foarte bogat de manifestări cultural-religioase și sportive în Timiș, Arad și Caraș Severin, în luna februarie 2020.

Două dintre acestea sunt Săptămâna Căsătoriei și Miercurea Cenușii.

Iată programul complet:

1. Parohia Romano-Catolică din Dudeștii Vechi va organiza sâmbătă, 8 februarie 2020 începând cu ora 10.00 un curs de animatori în biserica din localitate pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani.

2. În săptămâna cuprinsă între 8-16 februarie 2020 în comunitățile Diecezei de Timișoara va avea loc „Săptămâna Căsătoriei“, o săptămână dedicată promovării valorilor, priorității și sănătății familiei. În cadrul acestei săptămâni vor avea loc diferite întâlniri, discursuri și programe culturale organizate de către și pentru familii sau cupluri.

Conform programului întocmit de către Biroul pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, întâlnirile vor avea loc după cum urmează:

– Sâmbătă, 8 februarie 2020 între orele 15.30-19.00 va avea loc o întâlnire pentru familii în limba română în Parohia Timișoara III Elisabetin, Sfânta Liturghie fiind celebrată începând cu ora 18.00.

– Duminică, 9 februarie 2020 în Parohia Romano-Catolică din Timișoara IV Iosefin între orele 18.00-20.00 va avea loc o întâlnire a familiilor în limba maghiară.

– Sâmbătă, 15 februarie 2020 între orele 14.30-19.00 Parohia Romano-Catolică din Arad-Centru va găzdui întâlnirea familiilor catolice de etnie maghiară.

– Duminică, 16 februarie 2020 în Parohia Romano-Catolică din Timișoara IV Iosefin între orele 18.00–20.00 va avea loc o întâlnire a familiilor în limba română.

– Duminică, 16 februarie 2020, între orele 11-15.30 va avea loc o întâlnire a familiilor în Parohia Romano-Catolică Dorobanți.

– În ultima zi a Săptămânii Căsătoriei, 16 februarie 2020 în mai multe biserici din Dieceza de Timișoara se vor celebra Sf. Liturghii pentru familii, cu binecuvântarea celor prezenți.

3. În zilele de 15 februarie și 14 martie 2020 Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III Elisabetin va găzdui un curs biblic. Tema tuturor întâlnirilor va fi Evanghelia după Sf. Ioan. Programul fiecărei zile va începe la ora 10.00 și se va încheia la ora 16.00, cu masa de prânz înclusă. Taxa de participare este 30,-RON pentru fiecare întâlnire. Cei interesați se pot înscrie la adresa de e-mail: bildungsreferat@salvatorianer.at și salvatorieni@gmail.com, sau la nr. de telefon: 0040 723 523369.

4. În sala de cateheză a Parohiei Romano-Catolice din Timişoara IV Iosefin sâmbătă, 15 februarie 2020 între orele 11.00-12.00 va avea loc o cateheză pentru copiii în limba română, având ca temă: Iona.

5. În biserica din Timișoara V Mehala duminică, 16 februarie 2020 începând cu ora 11.00 se va celebra o Sf. Liturghie pentru coopii, animator muzică fiind corul de copii Laudetur al Liceului Romano-Catolic Gerhardinum.

6. Programe pentru tineri

– Centrul Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara va organiza în data de 15 februarie 2020 două evenimente cu ocazia carnavalului. Începând cu ora 16.00 sala de cateheză al Parohiei Romano-Catolice din Arad-Șega va găzdui carnavalul tinerilor din Arhidiaconatul de Mureș.

În sala Casei de Cultură a orașului Bocșa carnavalul va începe la ora 17.00, eveniment la care sunt așteptați tinerii din parohiile din Decanatul de Caraș.

– Conform programului elaborat de către Centrul Diecezan de Tineret, joi, 20 februarie 2020 tinerii și studenții din parohiile timişorene sunt invitaţi să participe la o Adoraţie Euharistică care va începe la ora 20.00 în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin.

7. În perioada 17–20 februarie 2020 orașul Praga va găzdui Campionatul European de Futsal al preoților catolici. Din echipa României fac parte și Pr. Nikola Lauš, cancelar episcopal și Pr. Milan Mihai N. Sima, paroh de Slatina Timiș.

8. Miercuri, 19 februarie 2020 la ora 18.00 în sala de cateheză a Parohiei Romano-Catolice din Timișoara IV Iosefin va avea loc lansarea volumului intitulat Ancorele sufletului de Joyce Rupp tradus în limba maghiară, editat de către editura Verbum din Cluj-Napoca. Cartea va fi prezentată de către Sr. Silvia Bereczki și Serbán Mária.

9. În cadrul programului de pregătire a laicilor, elaborat de Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, Mănăstirea Salvatoriană din Timişoara III Elisabetin va găzdui un curs de pregătire cu durata de trei ani pentru creștinii adulți, la care sunt așteptați acei laici din toată dieceza, care vor să-și întărească credința și să se dezvolte în slujirea creștină. Scopul organizatorilor este să îi ajute pe credincioși pentru ca, implicându-se în viața parohiei, prin spiritul lor misionar să contribuie la viața parohiei.

Pregătirea cuprinde 4 weekend-uri pe an, începând cu vineri seara și terminând cu sâmbătă seara. Costul cursului, al cazării și al meselor este suportat de către Episcopie, iar costul transportului de către parohii. (Înscrierile se fac prin parohie). La Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III Elisabetin participanții trebuie să sosească vineri seara la ora 18:00. Cursul se va termina sâmbătă dupăamiaza la ora 17.00 cu o Sf. Liturghie.

Înscrierile se fac până la 10 februarie 2020. După finalizarea cursului, la solicitarea parohului și a participanților, participanții pot să primească îndatoriri de preorator sau lector, iar bărbații pot primi conferirea ministerului acolitatului.

Programarea cursurilor de anul acesta:

21-22 februarie 2020; 24-25 aprilie 2020; 25-26 septembrie 2020; 13-14 noiembrie 2020

Astfel prima întâlnire va avea loc în data de 21 februarie 2020 la ora 18.00, iar prelegerea de deschidere ținută de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va începe la ora 19.00.

10. După ce Sf. Părinte Papa Francisc a acceptat renunțarea la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Alba Iulia prezentată de arhepiscopul dr. György Jakubinyi, l-a numit ca nou arhiepiscop romano-catolic al aceleiași arhidieceze pe Msgr. Gergely Kovács, până acum șef de oficiu la Consiliul Pontifical pentru Cultură.

Consacrarea și instalarea întru arhiepiscop va avea loc la data de 22 februarie 2020, în sărbătoarea „Catedra Sf. Apostol Petru”, începând cu ora 11.00 în Catedrala Sf. Mihai din Alba Iulia. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne și consacrator principal va fi Eminența Sa Gianfranco cardinal Ravasi, co-consacratori fiind Excelențele lor dr. György Jakubinyi, arhiepiscop emerit de Alba Iulia, administrator apostolic și Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. La acest eveniment deosebit va participa Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara.

11. În data de 23 februarie 2020 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara va vizita comunitatea romano-catolică din Timișoara IV Iosefin, unde la ora 9.00 va celebra Sf. Liturghie în limba română.

12. Miercuri 26 februarie 2020, în calendarul Bisericii Romano-Catolice este marcată MIERCUREA CENUŞII, această zi fiind începutul Postului Mare, al timpului de pregătire pentru Solemnitatea Învierii Domnului – Sfintele Paşti. Miercurea Cenuşii este pentru credincioşii romano-catolici zi de post sever şi abstinenţă, introducând Postul Mare ca un timp special de reculegere, împăcare, şi meditaţie. În această zi în bisericile romano-catolice se celebrează un ritual special de binecuvântare a cenuşii, care este apoi presărată pe fruntea credincioşilor, ca semn al pocăinţei şi întoarcerii de la păcat.

13. În data de 26 februarie 2020, Miercurea Cenușii, angajații Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara vor participa la o zi de reculegere, programul spiritual fiind coordonat de către Pr. Ovidiu Cozmuța, paroh și protopop greco-catolic de Oravița. Programul va începe la ora 9.00 și va cuprinde prelegeri, activități în grupuri mici, posibilitate de spovadă și Sf. Liturghie.

14. Sâmbătă 29 februarie a.c. va avea loc în Parohia Romano-Catolică din Caransebeș o întâlnire dedicată familiilor de limbă română. Sf. Liturghie din cadrul programului va fi celebrată la ora 16.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara.

15. În fiecare prima joi a lunii în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin are loc o Adorație Euharistică pentru familii. Astfel joi, 5 martie 2020 adorația va începe la ora 19.30.

Comentarii

comentarii