Acasă Cultura Șapte mari spectacole, în ianuarie 2019, la Teatrul German de Stat Timișoara

Șapte mari spectacole, în ianuarie 2019, la Teatrul German de Stat Timișoara

DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat Timișoara – str. Mărășeşti nr. 2, intrarea publicului, pe str. Alba Iulia nr. 2 –  a pregătit șapte mari și interesante spectacole pentru luna ianuarie 2019, prima reprezentația intitulată Prostia omenească, după Ioan Creangă, având loc în 13 ianuarie, de la ora 18, în sala mare.

De câte feluri e prostia? Cum se exprimă ea și cum trebuie întâmpinată? Și, mai ales, ce ne facem cu drobul de sare? Iată câteva din întrebările la care spectacolul „Prostia omenească”, în regia Simonei Vintilă, încearcă să găsească răspunsuri. Inspirat din povestea lui Ion Creangă și dedicat copiilor, textul, reinterpretat în limbaj modern, spune povestea unor elevi care pun în scenă, potrivit propriei lor înțelegeri, prin joc și joacă, faimoasele întâlniri ale călătorului plecat din satul  natal, care se lovește pe drum de proști mai mari decât cei de care fugise. Un spectacol încântător, amuzant, sincer, completat de compoziții muzicale originale și întregit de încurajarea finală: „Prostia e omenească și poate fi corectată!”

Al doilea spectacol va avea loc în 17 ianuarie, de la ora 11 și se numește Micul Prinț, după Saint Exupery.

“Micul prinț” este binecunoscuta poveste pentru copii mai mici și mai mari deopotrivă, despre prințul care, venind de pe o planetă îndepărtată, le pune oamenilor întrebări aparent simple. Dar sunt întrebări care ne privesc pe toți și care ne conduc spre revelația unui adevăr unic: ne amintesc să privim totul cu inima, să căutăm esenţa lucrurilor ascunse în viață, să ne punem sub semnul întrebării tabieturile și să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce iubim. Regizorul Peter Kerek dă viață acestei povești într-o montare plină de fantezie și imagini emoţionante, aproape fără cuvinte, acest lucru nealterând deloc caracterul profund poetic al întâmplărilor evocate. Un spectacol pentru copii și totodată pentru oamenii mari care nu au uitat ce înseamnă să fii copil.3

Duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 19:30, în sala Teatrului German, va avea loc reprezentația Jurnal de România. Timișoara, de Carmen Lidia Vidu, regia Carmen Lidia Vidu.

Jurnal de România. Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe  experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre  momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Marți, 22 ianuarie 2019, de la ora 19:30 la 20:40, în sala Teatrului German, va avea loc spectacolul Hänsel și Gretel, după Fraţii Grimm –– Regia: Simona Vintilă. Același spectacol va fi prezentat și în 23 ianuarie, de la ora 11.

Basm muzical de Simona Vintilă (scenariul) şi Ilie Stepan (muzica), după Fraţii Grimm. Textele cântecelor: Dana Borteanu

Cine nu cunoaşte renumitul basm al Fraţilor Grimm? Foametea îi determină pe tăietorul de lemne şi soţia sa să îi ducă pe cei doi copii în pădure şi să-i lase acolo. Acolo copiii sunt prinşi de o vrăjitoare care ar vrea să-i mănânce. Există totuşi o scăpare, cei doi fiind ajutaţi de un povestitor şi de doi spiriduşi prietenoşi. Dar dacă şi cum reuşesc aceştia să se elibereze, şi ce se întâmplă cu vrăjitoarea, rămâne de văzut!

Vineri, 25 ianuarie 2019, 19:30-21:30, în sala Teatrului German, va fi prezentat celebrul spectacolul Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, de Gabriel García Márquez –– Regia: Yuri Kordonsky.

Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund.

Marți, 29 ianuarie 2019, 19:30, în sala Teatrului German, va avea loc emoționantul spectacol În umbra uitării, de Simona Vintilă –– Regia: Simona Vintilă.

În umbra uitării este o piesă despre dezvăluiri dureroase, despre dragoste și suferință, boală și declin, apartenență și dezrădăcinare, dorință și neputință și despre impactul pe care îl produce o boală neiertătoare, Alzheimer, în viața unei familii moderne.Textul însăilează povestea de viață a soțului aflat mai tot timpul în delegații de serviciu, a fiicei plecate la studii în străinătate, și a mamei, personajul principal, rămasă singură, ce devine din ce în ce mai copleșită de treburi și de stresul cotidian, inerent societății moderne. În spațiile rămase goale ale  aceastei relații își face apariția, personificată, chiar boala, al cărei destin este de a externaliza drama familiei destrămate,  rotunjind calitatea contemporană a acestei menajerii de sticlă. Caracterul autobiografic îi conferă o tușă sinceră, inechivocă, a ravagiilor pe care boala Alzheimer le provoacă în rândul suferinzilor de această afecțiune, cât și în rândul aparținătorilor acestora. –a informat Teatrul German de Stat Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii