Acasă Actualitate SARCINA, despre miturile care distrug realitatea

SARCINA, despre miturile care distrug realitatea

DISTRIBUIȚI

SARCINA reprezintă poate cea mai frumoasă etapă din viaţa unei femei. Cu toate astea, în această perioadă apar cele mai mari temeri şi tot mai multe întrebări. Atunci cand o femeie afla ca este insarcinată, se gandeste, fără să vrea, și la vechile povesti aflate de la mame si bunici. In perioada sarcinii, o femeie este supusa unor mari emotii si primeste multe informatii confuze.

POFTELE – Mit!

Poftele reprezinta cel mai frecvent mit legat de sarcina. Poftele gravidei nu au nici o relevanta pentru starea sarcinii. Sunt mai degraba niste capricii, care apar pe un fond de instabilitate emotionala a femeii in perioada sarcinii.

ALIMENTATIA. Femeia trebuie să mănânce cât pentru doi în timpul sarcinii şi alăptăriiMit!

Alimentaţia este deosebit de importantă în această perioadă dar mitul potrivit căruia femeia trebuie să mănânce de două ori mai mult este fals. În aceasta perioada, viitoarea mamica trebuie să aibă un aport suplimentar de 500 kilocalorii, dar nu trebuie să mănânce cât pentru doi. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi diversificată, fără conserve şi dulciuri în exces.

MEDICAMENTELE sunt contraindicate in timpul sarcinii – Mit!

Unele medicamente sunt utile si benefice in timpul sarcinii, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului care suprave­gheaza sarcina. Autome­dicatia este contraindicata in timpul sarcinii.

FUMATUL. Dacă femeia nu renunţă complet la fumat, dar consumă mai puţine ţigări în timpul sarcinii, acest lucru este suficient de bun – Mit!

În realitate nu există niciun nivel sigur în ceea ce priveşte numărul de ţigări fumate. Chiar dacă femeia consumă doar câteva ţigări pe zi, produsele chimice (nocive) din ţigări vor ajunge la făt şi îi pot pune în pericol sănătatea. Fumatul este interzis în sarcină!

ÎNGRIJIREA CORPORALĂ. Vopsitul părului, manichiura şi epilarea Mit!

Vopsitul părului este interzis pentru că majoritatea vopselelor au la bază amoniac, substanţă toxică care se transmite copilului. Pot fi folosite fără problemă nuanţatoarele de păr care nu conţin amoniac şi vopselele de păr pe bază de plante gen henna. Oja pentru unghii nu afectează starea gravidei, deci poate fi folosită. Epilarea la gravide se face la fel ca înainte de a rămâne însărcinate. Epilarea cu ceară trebuie evitată dacă gravida are varice.


RELAŢIILE SEXUALE în timpul sarcinii sunt interzise – Mit!

Cercetările medicale au arătat că în primul trimestru de sarcină libidoul majorităţii femeilor este accentuat, cauza fiind modificările hormonale. Sexul în această perioadă nu „răneşte” copilul, aşa cum cred unele viitoare mame şi, în special, taţii.

CĂLĂTORIILE. Nu poţi să zbori cu avionul pe perioada sarcinii – Mit! 

Zborul este sigur pentru femeile însărcinate, excepţie făcând cele care au suferit un avort spontan, naştere prematură, placentă joasă sau sângerare în timpul sarcinii.
Nu ai voie să călătoreşti cu avionul după 36-37 de săptămâni. Multe companii aeriene din întreaga lume nu le permit să călătorească gravidelor care mai au până la data preconizată a naşterii între 7 şi până la 30 de zile, totul din pricina că e foarte posibil ca travaliul să se declanşeze în timpul zborului, iar naşterea să aibă loc la înălţime.Pentru că statul jos îndelungat în timpul sarcinii creşte riscul formării cheagurilor de sânge, este recomandat ca din când în când să te ridici şi să te mişti. La zborurile lungi este recomandat tratament anticoagulant injectabil.

SPORTUL şi mişcarea în sarcină fac rău copilulu – Mit! 

Este dovedit faptul că 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi aduc beneficii deopotrivă femeii însărcinate şi fătului. Încetarea oricărei activităţi fizice în sarcină este un îndemn periculos. Femeia însărcinată are în continuare nevoie de mişcare şi poate practica chiar şi un sport, atâta vreme cât evoluţia sarcinii este normală. 

MENSTRUATIA in sarcina – Mit!

Menstruatia apare numai la femeile care nu sunt insarcinate, ovulatia oprindu-se temporar pe perioada celor 9 luni de sarcina. Cu toate ca este posibil sa apara unele sangerari in timpul sarcinii, acestea nu sunt cauzate de ciclul menstrual.

DE RETINUT!

Sarcina nu este o boala, ci o sta­re fiziologica normala, care solicita doar putina aten­tie din partea gravidelor, pentru a preveni eventualele probleme cu care se pot confrunta pe durata celor noua luni de sarcina.

Efectuarea controalelor periodice, consultarea medicului ori de cate ori apare o problema si respectarea unui stil de viata echilibrat le pot asigura viitoarelor mame o sarcina usoara.

Dr Daniela Dehelean

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Clinicile Medici’s Timisoara

Comentarii

comentarii