Acasă Cultura Sarmalele și serotonina, la Timișoara! O abordare antropologică a bucătăriei tradiționale

Sarmalele și serotonina, la Timișoara! O abordare antropologică a bucătăriei tradiționale

DISTRIBUIȚI
Joi, 8 mai, de la ora 18, cetățenii sunt invitați la evenimentul de lansare a cărții „Sarmalele și serotonina”, de Camelia Burghele, apărut la Editura Gastroart. Alături de autoare vor vorbi prof. Adriana Babeți și scriitorul Borco Ilin.
„Volumul este, deopotrivă, o abordare antropologică a bucătăriei tradiționale și o culegere de rețete de sarmale (preluate din satele sălăjene). Cu certitudine, în orice formulă am încerca să definim „tradiționalul”, sarmalele nu pot lipsi. Sarmalele cu mălai (păsat) sau orez, cu carne tăiată din cuțit, cu afumătură sau fără, doar cu ceapă prăjită, cu cureki murat sau varză crudă, fierte pe marginea fiteului sau șpohertului în oale pântecoase de pământ, ne trimit mereu la savoarea mâncărurilor de altădată. Fără a fi chefi la restaurante fancy din centru, gospodinele din satul tradițional cunoșteau și aplicau nenumărate tips and tricks pentru a le da un saft nemărginit, gustat și degustat la nunți, înmormântări și în fiecare duminică.”, explică autoarea.
Camelia Burghelea este renumită pentru studiile sale etnologice de magie terapeutică și comportament cultural în satul tradițional ce i-au deschis orizonturile spre antropologia culturală. Este autoarea cărților „Bădăcin, satul memoriei culturale. Demersuri antropologice de Centenar”; „Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului” etc.

Comentarii

comentarii