Acasă Actualitate Șase focare de pestă porcină confirmate în vestul țării

Șase focare de pestă porcină confirmate în vestul țării

DISTRIBUIȚI

În județul Arad sunt confirmate deja șase focare de pestă porcină, iar autoritățile sunt depășite de situație. Cadavre de porci morți de pestă zac prin păduri și pe câmp, iar situația riscă să scape de sub control. Măsuri și planuri de intervenție există, dar mai mult pe hârtie.

Județul Arad se confruntă cu pesta porcină. De mai bine de o săpătămână, locuitorii din Sânpetru German și-au tăiat porcii din gospodării de frică să nu le fie omorâți de autorități. În zonă au apărut primele focare de pestă porcină, confirmate. Un simplu drum prin zonă arată dezinteresul față autorităților statului față de această situație. La Zădăreni, echipaje de poliție opresc când și pe cine vor, pentru a controla mașinile care trec prin zonă. La Bodrog, la Sânpetru German și la Călugăreni există doar filtre de dezinfecție, adică niște covoare care se presupune că sunt îmbibate cu substanțe dezinfectante, alături de butoaie de plastic, fără a fi și cineva lângă ele.

În schimb, la trecerea în județul Timiș, la Periam, toate mașinile sunt controlate de către echipaje de poliție, pentru a opri răspândirea pestei porcine. Nici măcar un autoturism nu scapă necontrolat de polițiștii care urmăresc transporturi de porci și de carne de porc.

În timp ce arădenii mimează lupta cu pesta porcină, focarele se înmulțesc. Deputatul Eusebiu Pistru, președinteleALDE Arad, cere președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, să demită conducerea DSVSA Arad pentru incompetență și neimplicare în gestionarea crizei cauzate de virusul pestei porcine.

Primul focar de pestă porcină a fost descoperit la porcii mistreți din Pădurea Ceala. În mai puțin de două săptămâni, șase focare de pestă porcină au fost confirmate pe raza județului Arad. Ieri a fost depistat virusul și în satul Cintei din comuna Zărand, la zeci de kilometri de celelalte focare. Peste 40 de porci domestici au fost sacrificați din gospodăriile oamenilor din localitățile Sânpetru German, Zădăreni, Felnac și Cintei. Deputatul Eusebiu Pistru arată că situația este scăpată complet de sub control. Cadavre de porci mistreți zac în Pădurea Ceala și în cea de la Sânpetru German pentru că nu au fost identificate locuri pentru gropile de incinerare. „Conform Planului de măsuri aprobat în 31 iulie 2019, semnat de către directorul DSVSA Arad, dr. Viorel Agud și Șef serviciu dr. Bogdan Putin, DSV trebuie să indice amplasamentul gropilor de incinerare (A pct.4 ). Până în acest moment nu au fost indicate aceste locuri, iar vânătorii susțin că nu pot demara vânătoarea pentru că nu au soluții legale pentru neutralizarea leșurilor infectate cu virusul pestei porcine africane. Iar mistreții continuă să răspândească virusul. Mai mult de atât, nu s-au montat dezinfectoare rutiere la intrarea în pădurea Ceala, unde s-a descoperit prima dată virusul. Virusul se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă încă o scăpare foarte gravă din partea DSV Arad. Mi se pare că toată concentrarea de forțe stă în uciderea porcilor din cotețele oamenilor și nu la eliminarea sursei de îmbolnăvire”, a declarat Eusebiu Pistru.

Teoretic, accesul în Pădurea Ceala, locul unde ar fi fost primul focar de pestă porcină, este interzis. Numai că în zonă circulă mașinile de la schelele de foraj, cele de la restaurantele de la Trei Insule, locuitorii de pe insula Mureș etc. Deputatul Pistru arată că nu există nici o barieră cu covor dezinfectant, iar virusul se poate transmite fără probleme în tot județul. „În curând, județul Arad va fi infestat cu pestă porcină peste tot”, a declarat deputatul ALDE, Eusebiu Pistru.

Comentarii

comentarii