Acasă Actualitate Sat de afaceri (Business Village) lângă Timişoara

Sat de afaceri (Business Village) lângă Timişoara

DISTRIBUIȚI

Dacă există un parc industrial, de ce nu ar exista şi un sat de afaceri? Consilierilor judeţeni le va fi pus pe masă un proiect, în următoarea şedinţă de plen, referitor la crearea unui „Business Village” (sat de afaceri) lângă parcul industrial şi tehnologic (PITT) aflat la cinci kilometri de Timişoara. În urma unei propuneri de cooperare venită din partea reprezentanţilor companiei britanice Charter Properties, ADETIM a discutat posibilitatea realizării unei investiţii de tip „Business Village” pe un teren adiacent actualului perimetru al PITT. Termenul se referă la un concept şi o soluţie modernă cu o largă extindere în Marea Britanie, unde amplasamente amenajate de tip „Business Village” reprezintă structuri de susţinere a mediului local de afaceri şi funcţionează cu succes în foarte multe localităţi mai mari sau mai mici, fiind susţinute, după caz, de administraţii publice, de universităţi sau de sectorul privat, exclusiv sau în parteneriat.

Complexe de clădiri cu diferite destinaţii

Acest tip de infrastructuri sunt prezentate şi descrise pe numeroase pagini web din Marea Britanie. Amplasamentele de tip „Business Village” constau în suprafeţe unitare de teren construit – de mărimi mai mici, situate în extravilanul localităţilor, cu acces rutier facil către localităţile apropiate – prezentându-se sub forma unor grupuri/complexe de clădiri cu diferite destinaţii, drumuri de acces, zone verzi, parcări, utilităţi (curent, apă, gaz, canalizare, legături de comunicaţii) şi răspund unor înalte exigenţe de calitate şi competitivitate, asigurând astfel atractivitatea locaţiei pentru agenţi economici – întreprinderi mici şi mijlocii – de diverse profiluri, ca: servicii de sprijin a afacerilor, start–up şi incubare, formare profesională, producţie, servicii de transfer tehnologic etc. Clădirile includ spaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea de activităţi productive sau de distribuţie de mai mică anvergură, spaţii pentru birouri, săli de conferinţe mai mari sau mai mici, săli pentru instruiri, restaurant, club de socializare ş.a.

Satul de afaceri, lângă parcul industrial

Administraţiile „Business Village” asigură solicitanţilor închirierea, la preţuri modice, de spaţii în clădirile din perimetrul amplasamentului sau, după caz, cumpărarea acestora. În general, este preferată şi se încurajează închirierea, având în vedere că aceasta este mai favorabilă din punct de vedere economic atât beneficiarilor, cât şi administraţiilor. Totodată, se asigură ocupanţilor acces la sălile de conferinţă sau de instruiri sau diverse alte servicii. Terenul vizat pentru realizarea unei investiţii de tip „Business Village” este situat în extravilanul municipiului Timişoara, lângă PITT, fiind inclus în perimetru delimitat la nord de DN6, la vest de zona de intrare în PITT (parcelele 23, 24 şi 25) şi la sud de zona longitudinală a PITT (parcelele 17, 18, 19, 20, 21, 22). În prezent, terenul este proprietate privată şi se află în proces de achiziţionare de către iniţiatorul proiectului. S-a agreat formarea unui parteneriat compus din CJ Timiş, ADETIM, Charter Properties şi Romanian Business Villages SRL şi adoptarea unui Acord pentru realizarea în Timişoara a proiectului „Timiş Business Village”. Conform celor discutate, urmează ca în etapa imediat următoare, investitorul privat să achiziţioneze terenul aferent noii investiţii şi să promoveze pe cont propriu o cerere de finanţare pentru accesarea fondurilor structurale care să asigure implementarea investiţiei. Acordul de cooperare se referă la un plan comun de acţiune care să sprijine demersul promovării acestui proiect şi, totodată, să definească cadrul de cooperare şi colaborare în interesul şi beneficiul părţilor. Partea străină (Romanian Business Villages SRL) va asigura finanţarea şi construirea noii infrastructuri „Timiş Business Village”, urmare a promovării unei cereri de finanţare pentru fonduri structurale. Nu se pune problema cofinanţării investiţiei de către partenerii români. Astfel, consilierilor judeţeni li se propune aprobarea acordului de cooperare între Consiliul Judeţean Timiş, prin Agenţia de Dezvoltare Economico Socială Timiş şi Charter Properties şi Romania Business Village SRL, pentru promovarea şi implementarea proiectului „Timiş Business Village”, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi prezentat consilierilor judeţeni.

Comentarii

comentarii