Acasă Eveniment Scandal cu tente sexuale la Facultatea de Arhitectură din Timişoara

Scandal cu tente sexuale la Facultatea de Arhitectură din Timişoara

1111
DISTRIBUIȚI

Au apărut din nou “curajoşii” anonimi

O scrisoare anonimă, adresată rectorului Universităţii „Politehnica” din Timişoara, Nicolae Robu, a ajuns la redacţia ZIUA de Vest. Anonima, semnată „studenţii anului VI Arhitectură”, acuză 11 dintre cele mai importante cadre didactice de la facultatea din Timişoara. Dascălii sunt făcuţi incompetenţi, ilegalişti, iar mulţi dintre ei sunt acuzaţi de avansuri sexuale şi chiar relaţii sexuale cu proprii studenţi. „Acest domn, la meditaţii şi la şcoală face avansuri sexuale (aluzii verbale, propuneri de sex oral, pipăire etc) în schimbul unor examinări mai uşoare”, spun presupuşii studenţi de anul VI despre unul dintre profesorii universitari de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara.

Cheamă studentele la «corecturi»

O altă profesoară de la Facultatea de Arhitectură este făcută terci în scrisoarea deschisă adresată rectorului Nicolae Robu. „Doamna profesor… a întreţinut şi probabil mai întreţine relaţii intime – sexuale – cu tineri studenţi, acest fapt fiind cunoscut printre studenţii UPT”. Deşi fiecare profesor acuzat este nominalizat de către reclamanţi, ZIUA de Vest a decis să nu publice numele profesorilor, deoarece şi reclamanţii au preferat să se ascundă sub titulatura de “studenţii anului VI Arhitectură”. Afirmaţile la adresa dascălilor sunt belicoase, pe tot parcursul scrisorii. “Domnul profesor … – în afara orelor de program cheamă studentele la «corecturi», la dânsul la firmă, menţionându-le acestora faptul că vor fi singuri” sau “Domnul Profesor … «adoptă» un procent de promovabilitate de  sub 50%. Studenţii sunt trataţi vădit jignitor, într-o terminologie peiorativă. Specificăm în acest sens înjosirea studenţilor, luarea în derâdere a sensibilităţii şi emotivităţii studenţilor, prin adoptarea unui limbaj verbal vulgar, complet neadecvat şi denigrant mediului academic”.

Dau vina pe “prieteni” şi pe studenţii leneşi

Doi dintre cei 11 profesori acuzaţi dur de o scrisoare deschisă a unor presupuşi studenţi au vorbit cu ZIUA de Vest şi nu au ţinut să rămână anonimi. Pentru corectitudine, în raport cu colegii lor, le vom păstra însă anonimatul. “Noi lucrăm pe contracte de cercetare în cadrul UPT, nu văd unde este ilegalitatea. Nu ştiu ce să zic, e al doilea atac împotriva facultăţii noastre, după cazul Capotescu, care nici măcar nu era angajatul nostru. Probabil deranjăm pe foarte multă lume. Eu nu am auzit niciodată, de la niciun student, de relaţii sexuale profesor-student. Probabil, există unii dascăli mai duri şi unii studenţi mai leneşi. Mulţi promovează prea uşor examenele din primii ani şi ajung în anul VI, unde apar marile probleme şi multe nemulţumiri”, ne-a spus unul dintre dascălii acuzaţi că se ocupă de “proiecte personale folosind spaţiul UPT”. Un alt dascăl acuzat de apropouri sexuale făcute studentelor, este şi mai radical. “Este una dintre cele mai mari ticăloşii pe care le-am văzut în viaţa mea. Nu am făcut niciodată nimic din lucrurile de care sunt acuzat. Sunt convins că nici colegii mei, acuzaţi şi ei, nu pot avea un asemenea comportament. Este vorba fie de nişte studenţi cu probleme mari la învăţătură, fie de prieteni care ne poartă pică”.

Robu a sesizat Comisia de Etică

Nicolae Robu, rectorul Universităţii “Politehnica” din Timişoara, a sesizat deja comisia de Etică a UPT şi a cerut o anchetă internă. Chiar dacă realizează că o anonimă are credibilitate destul de redusă. Culmea, anonima ce îi era destinată a ajuns la Robu prin intermediul mass-media. „Deşi este vorba despre un demers anonim, deci neasumat, dată fiind gravitatea afirmaţiilor din scrisoare, am sesizat Comisia de Etică a UPT, pentru efectuarea unei anchete interne. Comisia va lucra într-o formulă extinsă, cu 6 studenţi: 3 de la Facultatea de Arhitectură şi 3 de la alte facultăţi ale UPT. Evident, în cazul în care comisia va constata că s-au comis fapte reprobabile, vinovaţii vor fi pedepsiţi fără menajamente; desigur: în termenii legii. UPT este o instituţie de învăţământ superior, serioasă şi performantă, apreciată şi respectată atât în România, cât şi în străinătate. Colportarea la adresa ei a unor afirmaţii dintr-o scrisoare anonimă, fără niciun argument care să le facă credibile, fără nicio anchetă, reprezintă o mare nedreptate şi un imens prejudiciu adus ei”, spune rectorul UPT, Nicolae Robu.  

Mai multe acuzaţii de corupţie au răbufnit în 2010

Rectorul Nicolae Robu a avut o ieşire, în primăvara lui 2010. Surse din cadrul UPT spun că, atunci, rectorul a trimis o informare către toată comunitatea academică pe care o conduce. Robu a transmis că are informaţii conform cărora în cadrul UPT există corupţie la nivel înalt. El a solicitat cadrelor didactice ce se simt cu musca pe căciulă să renunţe la aceste metode sau să-şi caute altă universitate. Se pare că, la începutul lui 2010, Nicolae Robu a primit mai multe informaţii în care se povestea cu lux de amănunte gradul de corupţie din UPT.

Invocă dictatura de la Arhitectură

Liderul Sinidicatului din UPT, Ilare Bordeaşu, s-a declarat consternat de textul scrisorii anonime. “Nu îmi închipuiam aşa ceva. Acum aud pentru prima oară astfel de lucruri şi nu îmi vine să cred. Îi ştiu pe majoritatea profesorilor de la Arhitectură ca fiind adevăraţi profesionişti şi care arată moralitate. I-am vazut în Senatul UPT cum pun problemele, profesional şi fără a veni, măcar o dată, cu afirmaţii legate de pregătirea slabă a studentilor, aşa cum se petrece la foarte multe din facultăţile UPT”, spune Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest. Nu vă putem oferi o poziţie a decanului sau a prodecanului Facultăţii de Arhitectură din Timişoara. Niciunul dintre aceştia nu se aflau la lucru în jurul prânzului, conform secretarei instituţiei. Denunţatorii anonimi îşi justifică gestul invocând atitudinea dictatorială a responsabililor de la Arhitectură. „Am iniţiat acest demers disperat întrucât Departamentul de Arhitectură al UPT are o atitudine dictatorială faţă de studenţi şi nu tolerează nicio reacţie contestatară vis-a-vis de deontologia sa, iar impresia noastră generală este aceea că vom  fi pedepsiţi”.
 

Comentarii

comentarii