Acasă Eveniment Scandal în comuna Peciu Nou

Scandal în comuna Peciu Nou

1120
DISTRIBUIȚI

De câteva zile, oamenii din Peciu Nou nu mai au linişte, după ce au aflat că la ei în sat ar putea să se construiască un incinerator, din bani europeni, care să distrugă deşeuri organice. Mai mulţi localnici au început să se agite încă de acum câteva luni, atunci când consilierii locali din Peciu Nou au aprobat scoaterea la licitaţie a unui teren de aproximativ 16 hectare. Pe acest teren ar urma să se construiască un incinerator, iar restul terenului ar putea fi folosit pentru neutralizarea deşeurilor care ar urma să ajungă aici. Comuna Peciu Nou este una dintre cele mai mari comune din Timiş şi are aproximativ 7.000 de locuitori, împreună cu satele aparţinătoare.

„Am scăpat de groapa de gunoi de la Parţa, iar acum dăm de altă belea”

Ion, un bătrânel simpatic din Peciu Nou, spune că dacă acest incinerator va fi construit, mulţi oameni vor avea de suferit. „ Numai ce am scăpat de groapa de gunoi de la Parţa, iar acum dăm de altă  belea. Nu mi se pare normal ca un incinerator care urmează să distrugă gunoaie să fie amplasat la noi în localitate. Mă gândesc că ne vor fi afectate toate culturile, mai mult, ne vom îmbolnăvi şi noi, şi copiii noştri” , spune Ion Peciu Nou.

„Nu ştim cu exactitate de ce au nevoie de 16 hectare de teren”

Mihaela Vancu, viceprimarul comunei Peciu Nou, spune că situaţia incineratorului este incertă. „ Consilierii locali au aprobat, în primă fază, fără licitaţie, atribuirea terenului de 16 hectare. Ulterior ne-am dat seama că am greşit şi am revocat această hotărăre a aleşilor locali. La finalul anului trecut a fost aprobată o nouă hotărâre, prin care terenul mai sus amintit a fost scos la licitaţie, iar pe acest teren ar urma ca o firmă italiană să construiască, cu bani europeni, un termodistructor care, din câte spun reprezentanţii acestei firme, nu va polua. Din câte ştiu, zilnic, ar urma să fie aduse în acest loc peste 1.000 de tone de deşeuri. În acest moment pot să vă spun că nu ştiu cu exactitate ce se va întâmpla. Noi am convocat sătenii, pentru a afla şi părerea lor cu privire la investiţia firmei din Italia” , spune Mihaela Vancu

„Nu sunt de acord cu acest proiect”

Nicolae Mateş, unul dintre consilierii locali din comuna Peciu Nou, spune că a fost singurul om din consiliul local care s-a opus acestui proiect. „Eu am gândit altfel faţă de colegii mei consilieri. Mi-am dat seama că dacă această nouă investiţie ar fi viabilă ar fi fost aplicată şi în alte ţări civilizate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Eu mă opun categoric acestui proiect, deşi acesta ar urma să aducă, anual, primăriei 400.000 de lei din concesionarea acestui teren” , spune Nicolae Mateş consilier local.

„Acest proiect va crea noi locuri de muncă”

Grigor Negru, un ales local din Peciu Nou, are o cu totul altă variantă. Acesta spune că incineratorul va aduce bani la primărie. „Eu, personal, sunt pentru acest proiect, pentru că am înţeles că această maşinărie nu va polua. De pe urma acestei investiţii se vor crea şi aproximatv 400 de locuri de muncă şi oamenii nu îşi vor mai face griji că nu au unde să lucreze”, spune Grigor Negru

Mircea Băcală: „Nu am auzit nimic despre acest proiect”

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, spune că oficial nu a auzit despre acest proiect. „Pe cale oficială, nu am auzit nimic despre acest proiect, ceea ce ştiu am citit într-un ziar. Oricum mă voi interesa de situaţia de la Peciu Nou, pentru a vedea cu exactitate ce se întâmplă acolo”, spune Mircea Băcală

Gabriela Lambrino: “Nu au depus nici o hârtie la noi”

Şefa Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, spune că aceşti investitori trebuie să parcurgă trei etape pentru a putea funcţiona legal. “Până în acest moment, nu am primit nici o hârtie din partea unei anumite firme care ar urma să construiască un incinerator. Oricum, mai întâi trebuie să se facă un PUZ (plan urbanistic zonal), apoi urmează acordul de mediu, iar, la final, obţinerea autorizaţiei de mediu, fără de care acest incinerator nu poate funcţiona”, spune Gabriela Lambrino. Unul dintre cei care au legătură cu acest proiect este Claudio Macolino, un om de afaceri din Italia, care spune că acest proiect este unul serios. “Urmează ca la Peciu Nou să fie investiţi între 350 şi 600 milioane de euro. O parte din bani va fi asigurată din partea Uniunii Europene, iar o altă parte de firma Auspex International. Pot să vă spun că acest termodistructor de deşeuri nu va polua. Este o tehnologie inovatoare, care a mai fost implementată în Franţa şi Elveţia. Voi încerca să le explic celor din Peciu Nou că, în urma acestui proiect, nu vor avea decât de câştigat”, spune Claudio Macolino.

Primar plecat în Vietnam

Ioan Fărcălău, primarul din Peciu Nou, este omul care a fost tot timpul în legătură cu investitorii italieni. Vineri, 18 februarie, în Peciu Nou a avut loc o dezbatere organizată de primăria din comună. La această întrunire ar fi trebuit să participe şi primarul din Peciu Nou, însă, potrivit promotorului primăriei Peciu Nou, acesta este  plecat cu o delegaţie de la Consiliul Judeţean Timiş tocmai în Vietnam. Reprezentanţii CJT au declarat că nicio delegaţie din partea acestei instituţii nu este, la ora actuală, în Vietnam.
 

Comentarii

comentarii